Skip to main content

Indlæggelse/hospitalisering

Hvad er fuld bedøvelse?

Når en hund eller kat skal opereres, foregår det i fuld bedøvelse, det vil sige, at dyret under kontrollerede forhold mister bevidstheden, bliver rolig og afslappet og er uden smerteopfattelse. Der bruges kun sikre velafprøvede bedøvelsesmidler. Inden patienten bedøves, bliver der lyttet på hjerte og lunger, patienten bliver vejet og får i nogle tilfælde udtaget blodprøve, så narkosen kan tilpasses den enkelte patient.

Mindre operationer udføres i injektionsnarkose, mens større operationer udføres i inhalationsnarkose. Ved injektionsnarkose får patienten en indsprøjtning med et medikament i dyrets muskulatur, oftest i låret, som bevirker, at dyret kommer i fuld bedøvelse. Inhalationsnarkose betyder, at patienten gives et medikament i luftform gennem en plastikslange (tubus) i luftrøret. Inden det er muligt at komme tubus i luftrøret gives patienten en beroligende sprøjte, hvor den også bliver smertebehandlet. Derefter gives direkte i en blodåre en kortvarig bedøvelse, hvorunder dyrlægen fører tubus ned i luftrøret. Igennem tubus gives patienten en blanding af bedøvelsesgas og ilt, så patienten er fuldt bedøvet under indgrebet.

Under operationen overvåges patienten nøje af en veterinærsygeplejerske eller dyrlæge. På nogle hospitaler benyttes desuden en monitor, så patientens temperatur, blodtryk, puls, iltindhold i blodet og kuldioxidindholdet i ud- og indåndingsluften kontrolleres. Er der afvigelser fra normalen, går der en alarm i gang.

Skal mit dyr møde fastende til operation?

Før en operation skal patienten være fastet, det vil sige, foderet tages normalt fra patienten fra midnat aftenen inden operationen. Patienten må gerne have adgang til vand indtil 2 timer inden indlæggelsen. Grunden til dette er, at nogle bedøvelses midler virker kvalmefremkaldende, og det er vigtigt at undgå opkastninger hos patienter, der er bedøvede for at undgå fejlsynkning og heraf følgende lungebetændelse.

Er det farligt at bedøve dit familiedyr?

Risikoen for at noget går galt er generelt set minimal. Alligevel er dyrlæger altid forsigtige med at love noget 100 %, da vi arbejder med levende biologisk materiale.  Ved rutineoperationer som sterilisationer og kastrationer er der yderst sjældent komplikationer, hvorimod en ældre hund, der opereres for en mavedrejning, kan være i en livstruende tilstand. Bedøvelsen er dog sjældent det mest kritiske punkt, da der er mange ting, der kan kontrolleres og justeres.

Aabenraa Dyrehospital
Vestvejen 170-172
6200 Aabenraa

Tlf: 73 70 67 08  
Email: kontakt.aabenraa@vetgruppen.dk

Åbningstider

Mandag 08.00 – 16.30
Tirsdag  08.00 – 16.30
Onsdag  08.00 – 16.30
Torsdag 08.00 – 17.30
Fredag   08.00 – 16.30

Følg os
FIND VEJ
×
Menu
Ring op