Skip to main content

Addisons syndrom hos hunde

Læs mere om hvorfor du skal være opmærksom på Addison syndrom for hunde

Hvad er Addisons syndrom?

Addisons syndrom er en lidelse, der i sin normale form rammer binyrernes yderste lag, binyrebarken, først og fremmest hos hunde. Der findes også en afledt form for Addisons syndrom, som er forårsaget af en lidelse i binyrernes overordnede organ, hypofysen.

Symptomer på Addisons syndrom hos hund

Binyrebarken er primært ansvarlig for produktion af to livsvigtige hormoner: Aldosteron og cortisol. Aldosteron er ansvarlig for styrringen af mineralstofskiftet, mens cortisol er ansvarlig for sukkerstofskiftet.

Ved Addisons syndrom er binyrebarken helt eller delvist ude af stand til at producere disse to hormoner. Lidelsen er således livstruende, hvis der ikke sættes ind med behandling i tide.

Da binyrebarkens hormoner indvirker på mange af kroppens organer, vil der i forbindelse med Addisons syndrom ses et noget varieret symptombillede. De typiske symptomer vil dog oftest være opkast, nedstemthed, diarre, manglende apetit, vægttab, lav puls, tør pels, dehydrering, svaghed og eventuelt i sidste ende kollaps.

Diagnose af Addisons syndrom hos hund

Din dyrlæge vil oftest få mistanken om Addisons syndrom udfra ovenstående symptomer, men det er en diagnose, som ofte kan volde en del besvær at få på plads. Ud fra blodprøver kan man se, at fordelingen af mineraler som natrium og kalium er ude af normal balance. Der vil også ses et lavt glucose indhold i blodet (lavt blodsuker), og visse hvide blodlegemer vil også være forhøjede.

Når mistanken ud fra en indledende blodundersøgelse er bestyrket, udføres en stimulationstest af binyrerne. Denne stimulationstest går ud på, at man indgiver et overordnet hormon, som normalt vil sætte produktionen af binyrebarkhormoner i gang. Hvis der efter indgivelse af dette overordnede hormon ikke ses en stigning i blodets cortisol-niveau, er diagnosen på plads.

Behandling af Addisons syndrom hos hund

Den indledende behandling af Addisons syndrom afhænger i høj grad af, hvor tidligt diagnosen stilles i forhold til lidelsens sværhedsgrad. I den akutte form kan der være tale om indlæggelse, indtil væskebalancen og mineralbalancen er på plads. Der vil også blive behandlet med glucose-drop, indtil blodsukkerniveauet er normaliseret. Herudover

vil den manglende produktion af hormoner fra binyrebarken blive erstattet med substitutionsbehandling i form af medicin, der indeholder de manglende hormoner, såsom hydrokortison og fludrokortison.

Behandlingen vil ofte være livslang og kræver regelmæssig opfølgning hos dyrlægen for at justere doseringen af medicinen og monitorere tilstanden. Det er også vigtigt at være opmærksom på eventuelle stress-situationer, som kan kræve øget dosis af medicinen, da stress kan udløse et akut anfald af Addisons syndrom.

Opfølgende kontrol og livskvalitet hos hunde med Addisons syndrom

Efter diagnosen er stillet og behandlingen er iværksat, vil dyrlægen følge op med regelmæssige blodprøver og kliniske undersøgelser for at monitorere binyrernes funktion og justere doseringen af medicinen efter behov. Det er også vigtigt at opretholde en sund livsstil for at opretholde en god livskvalitet for dyret, herunder en passende kost, motion og stresshåndtering.

Forekomst og risikofaktorer for Addisons syndrom

Addisons syndrom er en relativt sjælden lidelse, som optræder blandt alle hunderacer. Det er hyppigst unge til midaldrende hunde, der får lidelsen, og der er en vis overvægt af tævehunde blandt dem, som rammes. Man har en mistanke om, at der blandt nogle racer kan være en vis arvelig disponering, men dette er ikke fuldt afklaret.

Katte kan også rammes af Addisons syndrom, men det ses særdeles sjældent.

×
Menu
Døgnvagt