Skip to main content

Blodtransfusion hos hund

Der kan være flere årsager til, at hunde får brug for en blodtransfusion.

Blodtransfusion hos hunde er en livreddende procedure, der kan være nødvendig af forskellige årsager. En almindelig årsag er traumer, såsom ulykker eller forgiftninger, hvor hunden mister en betydelig mængde blod. Dette kan medføre akut anæmi, hvor hundens krop ikke har tilstrækkeligt med røde blodlegemer til at transportere ilt rundt i kroppen. Blodtransfusion kan også være nødvendig i tilfælde af sygdomme eller forgiftninger, der ødelægger blodets evne til at fungere korrekt, såsom autoimmune sygdomme eller hæmolytisk anæmi. En anden årsag til blodtransfusion kan være, at hunden lider af sygdomme, der forhindrer den i at danne nye, friske blodceller. Dette kan inkludere knoglemarvsinsufficiens, hvor knoglemarven ikke producerer nok blodceller, eller visse former for kræft, der påvirker produktionen af blodceller.

Blodets vigtigste opgaver

Blodets vigtigste opgaver er afgørende for kroppens funktion. Det opretholder væskebalancen og sikrer tilførslen af ilt og næringsstoffer til kroppens organer og væv. Uden tilstrækkelig ilt kan organerne tage skade, og uden tilstrækkelige næringsstoffer kan kroppens celler ikke udføre deres funktioner korrekt. Blodtransfusion kan derfor være afgørende for at redde en hunds liv og genoprette dens blodcirkulation og organfunktioner.

Årsager til akut behov for blodtransfusion hos hunde

Ved tab af et stort blodvolumen vil blodtrykket blive kritisk lavt. I disse situationer kan behovet for en blodtransfusion opstå. I tilfælde af trafikulykker eller andre akutte situationer kan det være tydeligt at se, at hunden har et stort blodtab, og tanken om behovet for blod kan ligge lige for. I andre situationer opstår behovet gradvist, og situationen kan nå at udvikle sig til et livstruende niveau, inden det bliver erkendt.

Hunden er måske over en periode blevet mere og mere træt og slap, og kommer først til dyrlæge sent i forløbet. Det kan for eksempel ske efter indtagelse af rottegift, ved indre blødninger, ved skjult blodtab fra et sår i mave eller tarm eller ved alvorlige sygdomme i nyrer eller knoglemarv.

I meget akutte situationer, hvor blodmanglen allerede er blevet så alvorlig, at der er behov for en blodtransfusion, kan man blive nødt til at foretage transfusionen med det samme for at redde hundens liv, og først når hundens tilstand er stabil, kan man gå i gang med at finde årsagen.

Hvordan foregår bloddonation hos hunde?

På enkelte store dyrehospitaler her i landet har man tilknyttet et korps af donorhunde, som regelmæssigt afgiver blod til en blodbank. Som donorer bruger man typisk korthårede hunde over 25-30 kg, som er trygge ved at blive håndterede.

Af hensyn til smitterisici skal hundene være unge og sunde, regelmæssigt vaccinerede, og de må – også på grund af smitterisikoen – ikke være fodret med BARF (råt foder). Tæver må ikke have været i avl. Hundene tappes typisk fire gange om året, og blodet testes for en række sygdomme, inden det anvendes. Man tager cirka 450 ml ved hver tapning.

I helt akutte og livstruende situationer, hvor man ikke har mulighed for at vente på blod fra en blodbank, kan man tappe blod fra en rask hund af passende størrelse, og derefter straks give blodet til patienten. Dette kan lade sig gøre, fordi hunde kun har to blodtyper, som har betydning i transfusionsøjemed, nemlig DEA1.1 positiv og DEA1.1 negativ.

Blodtype negativ kan altid gives til alle hunde, uanset hvilken type modtageren har, mens blodtype positiv kun kan gives til en negativ modtager én gang. Anden gang går det ikke. Af den grund foretrækker man hunde med blodtype negativ i donorkorpset.

Tapningen af donorhunde foregår på tilsvarende måde, som når mennesker afgiver blod. Hunden ligger på et bord, mens blodet tappes via en plasticslange til donorposen. Tapningen varer cirka 15 minutter. Efter tapningen får hunden lidt lækkert at spise, hvorefter den går hjem igen.

×
Menu
Døgnvagt