Skip to main content

Brachycephalt syndrom hund

En brachycephal hund er betegnelsen for en hund med forkortet kranie, især er ansigts- og næseknoglerne korte. Det vil sige en hund med meget kort eller måske helt flad snude. 

Hvad er Brachycephalt syndrom?

Når snuden bliver meget kort, er der også andre ansigtstræk, der ændrer sig. For eksempel ses ofte underbid, mange hudfolder over næseryggen, og store øjne, der evt. kan være mere eller mindre udstående. Mange mennesker falder for disse hunde, fordi de har et meget udtryksfuldt og charmerende ansigt, og de flade næser og store øjne får hundene til at se mere menneskelige ud. Navnet kommer af »brachy« = kort, og »cephalic« = hoved.

Eksempler på brachycephale hunderacer er:

  • Engelsk Bulldog
  • Fransk Bulldog, Mops
  • Pekingeser
  • Lhasa Apso
  • Shih Tzu
  • Shar Pei
  • Cavalier King Charles Spaniel
  • Boston Terrier
  • Boxer
  • Dogue de Bordeaux 

Især de små brachycephale racer er blevet meget populære de senere år. Mange af dem er gode selskabshunde, ofte med stor personlighed.

Problemer forbundet med brachycephalt syndrom

Betegnelsen »brachycephalt syndrom« dækker over en række af problemer, som knytter sig til afkortningen af knoglerne. Når knoglerne afkortes, medfører det en sammenpresning af næse- og mundhule, og dermed bliver der mindre plads til strukturerne derinde.

Brachycephalt syndrom består af en eller flere af følgende tilstande:

  •  Forsnævrede næsebor (medfødt).
  •  For lang blød gane (medfødt).
  •  Udposning af luftposerne i struben (følgetilstand).
  •  Forsnævret eller sammenklappet luftrør (følgetilstand).

Alle de nævnte tilstande medfører, at hunden får svært ved at trække vejret, fordi der simpelthen er for lidt plads i luftvejene. Hunde med brachycephalt syndrom lider i større eller mindre grad af besværet vejrtrækning, snorken, hoste, synkebesvær og motions-intolerance, og i de værste tilfælde kan man opleve cyanose (blåfarvning af tunge og gummer) og kollaps som følge af iltmangel.

På grund af de mange hudfolder og de store åbne øjne, ser man også en øget risiko for hudbetændelse og øjeninfektioner hos disse hunde.

Prognose og konsekvenser af ubehandlet brachycephalt syndrom hos hunde

Hvis man prøver at klemme sine egne næsebor lidt sammen med to fingre, og samtidig løbe en tur, kan man hurtigt sætte sig ind i hvordan mange af de brachycephale hunde har det. Man kan ikke løbe hverken ret langt eller ret hurtigt, og bliver straks forpustet. Hvis den bløde gane samtidig er for lang, og derfor strækker sig ned i struben, bliver det endnu sværere. For at få luft nok må hundene bruge mange kræfter på at trække vejret ind. Når dette har stået på i lang tid, typisk to-tre år, er der en betydelig risiko for, at luftposerne i struben krænges ud, og dermed optager yderligere af den i forvejen sparsomme plads i luftvejene, og endvidere kan luftrøret klappe helt eller delvist sammen. Disse komplikationer skyldes det undertryk der opstår i luftrøret, når hunden skal trække vejret ind under stor modstand.

Hvordan behandles brachycephalt syndrom hos hunde?

Behandlingen retter sig mod så vidt muligt at normalisere forholdene i luftvejene. Hvis hunden har meget små næsebor, bør de opereres større, og samtidig kan den bløde gane afkortes, hvis den er for lang. Hvis man på denne måde får skabt tilstrækkelig plads i de øvre luftveje, kan man forhindre følgetilstandene i at opstå. Prognosen er således bedst ved tidlig behandling. Hvis luftposerne også er krænget ud, kan disse opereres bort, hvorimod man desværre ikke kan stille meget op med et sammenklappet luftrør. Efter operationen vil hunden kunne motionere mere og snorke mindre og i det hele taget få et mere normalt hundeliv.

Da de brachycehpale hunde også er mere følsomme for hedeslag end andre racer, skal man passe ekstra meget på dem på varme sommerdage og lignende. Det er også ekstra vigtigt at de ikke bliver overvægtige, da det vil forværre deres problemer. Især har mange Mops stor tendens til at blive for tykke.

Der findes også brachycephale katteracer, som har de samme problemer som gør sig gældende hos hundene, eksempelvis kan nævnes perserkatte.

Men hvor de brachycephale hunderacer er blevet meget udbredte de senere år, er det gået den modsatte vej for kattenes vedkommende.

×
Menu
Døgnvagt