Skip to main content

Hunden klør sig

En af de mest frustrende lidelser hos hunde er kløe, fordi der kan være tale om en kronisk tilstand, som ikke kan kureres, men som kan holdes nede og holdes i ro.

Hunden kan have allergi.

Allergi er en overreaktion fra immunsystemet over for substanser , som ikke er skadelige og som normalt ikke skulle give en reaktion.

Og allergi kan være arveligt.

Når hunden kløer sig vil dyrlægen starte med et længere udredningsforløb og man skal have tålmodighed når man har en hund med kløe.

Først skal parasitære lidelser som lopper, hårsækmider og skab udelukkes.

Lopper finder man ved hjælp af en tættekam, enten ses levende lopper eller også ses loppeafføring, som er sort smulder, der giver rødfarvning,når det gnides på vådt vat. Lopper behandles med pour-on midler eller tabletter som både tager lopper og flåter. Vigtigt : alle dyr i husstanden skal behandles.

Skab og hårsækmider finderdyrlægen ved skrab af huden, her skal nogen gange skrabes mange gange for at få et positivt resultat, begge mider kan være svære at få bugt med, de behandles med et pour on middel og der skal kontrolleres flere gange for at være sikker på at hunden er rask. Ofte kan hunden få f.eks. hårsækmider hvis den er stresset, hvis dens immunforsvar ikke fungerer optimalt.

Skab, som heldigvis ses sjældent , kan overføres fra ræve. Lidelsen giver meget kløe.

Efter at parasitter er udelukket skal en evt. hudbetændelse behandles og hunden skal måske også behandles symptomatisk mod kløe så længe den kløer sig meget.

Nogen hunde, som har allergi, har kun øreproblemer eller slikker på deres poter. Her vil man tage en svaber prøve fra ørerne og se om der er tale om en svampe infektion, som ofte ses ved allergi.

Hundens øregang er jo beklædt med hud og derfor kan øreproblemer være det eneste symptom på allergi.

Hunde der har allergi reagerer i huden, og evt. også lidt via slimhinden ( øjne, næse ) hvorimod mennesker reagerer via slimhinden : øjnene løber, næsen løber .

Det er påvist at hunde med allergi har en svagere hudbarriere end normale hunde som ikke har kløe. D.v.s. at disse hunde nemmere optager allergener via huden og dermed begynder at klø sig.

Derfor er en del af behandlingen ved allergi at hunden fodres med enten kosttilskud med ekstra omega 3 og 6 fedtsyrer ̧eller også et foder med disse syrer i og / eller et foder hvor proteinerne er behandlet så hunden ikke reagerer på dem.

Når de parasitære lidelser er udelukket kan man tage en blodprøve eller en priktest af hunden for at finde ud af om det er allergi der er tale om. Ved allergi vil der være specielle antistoffer tilstede som hedder IgE.

Hvis hunden reagerer positivt kan man derefter undersøge hvilke allergener hunden er allergisk overfor : husstøvmider, lagermider, menneskeskæl, andet skæl, pollen etc.

Herefter kan hunden hyposensibiliseres, d.v.s vaccineres med små mængder af det den er allergisk overfor. Ejeren giver den selv indsprøjtninger med stigende koncentration af stoffet, behandlingen strækker sig over flere år.

Som noget nyt kan hyposensibiliseringsmedicinen nu også fås som noget man giver under tungen, det skal gøres dagligt, men kan være nemmere for ejere at gøre end at de skal give hunden indsprøjtninger )

Mange hunde bliver kløefri ved hyposensibilisering, en del hunde skal fortsat behandles med lavdosis kløestillende medicin ( prednisolon ) og hos andre hjælper det ikke.

Der findes også medicin ( ciclosporin ) som kan behandle allergisk hudbetændelse, her dæmpes hundens immunforsvar, hudbetændelsen bliver mindre og kløen bliver mindre. Denne type medicin er dyr, men bivirkninger er få i forhold til behandling med predsinolon.

Man kan også bruge prednisolon, forhåbentlig i en meget lav dosis, da længerevarende behandling kan give bivirkninger i form af øget drikkelyst, øget appetit, huden på bugen bliver tyndere og pelsen bliver trist.

Hyppig vask af hunden med specielle shampooer har også en god effekt på den allergiske patient. Hunden optager som nævnt allergener via huden og ved at vaske hunden fjernes disse allergener. Man skal anvende medicinske shampooer som også har en kløestillende effekt.

Hunde der har allergi har ofte også fødemiddelreaktoner, det vil sige at de kløer sig af almindeligt foder, har evt. diarre og opkastninger.

Her skal man vælge en lavallergent foder eller hjemmelavet foder, hvor man fodrer med en proteinkilde som hunde ikke tidligere er blevet fodret med : f.eks. lammekød, hestekød, andekød, vildtkød, kalkunkød . som kulhydratkilde bruges ris eller kartofler. Man kan også købe specialdiæter hos dyrlægen : Z/D ultra fra Hills, Hypoallergenic fra Royal Canin eller C-omega-D-HY fra specific.

Hunden fodres med specialfoderet i 8-12 uger eller længere uden nogen form for tilskud i form af godbidder, vitaminpiller,tyggeben el.lign.

Hvis der i løbet af testperioden indtræder en bedring, skiftes der tilbage til normalt foder i 1- 2 uger,og hvis symptomerne kommer tilbage har foderet betydning for hundens symptomer og man må enten så finde en foder hunden kan tåle eller fortsætte med specialfoderet / diæten )

×
Menu
Ring op