Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 55 73 85 86

Ørelidelser hos hunde

En meget hyppig årsag til at hundeejere søger dyrlæge, er problemer med hundens ører, og dette problem kan være meget frustrerende, ligeledes er ørelidelser en af de hyppige årsager til at hundeejere skifter dyrlæge, ganske enkelt fordi problemet kan være svært at få bugt med, det vender ofte tilbage og både klient og hund er frustrerede over det.

Hunde har en lang øregang, første en lodret øregang, som så slår et knæk, så fortsætter den i en vandret øregang inden trommehinden. Mange racer har hård i ørerne, mange racer har tunge øreflipper, som gør at der er meget lidt mulighed for at der kan komme luft til øregangen, ligeledes har nogen hunde en meget snæver øregang, alt sammen faktorer som gør at øret nemt kan blive årsag til sygdom.

Øregangen er beklædt med hud, og ofte er det slet ikke et øreproblem hunden står med, men et hudproblem, mange hunde har allergi, og hos en stor procentdel af disse hunde ses allergien kun som tilbagevendende øregangsproblemer, hvor det kløer i øregangene og på øreflipperne, der kommer sår og ørerne begynder at lugte, der kommer sekundært bakterie-og svampeinfektion i ørerne og hunden er meget generet af det.

Parasitære lidelser kan også være årsag til øregangsproblemer, f.eks. skab, hårsækmider eller øremider. Ved skab ses voldsom kløe og som regel er albuer, haseled og bugen også afficeret. Hunden kløer sig voldsomt hvis øreflipperne berøres. Skab er heldigvis en relativ sjælden lidelse i Danmark. Diagnosen stilles ved skrab hvor miderne kan ses i mikroskop.Hårsækmider er en mere udbredt lidelse end skab, her ses hårtab og kløe og lidelsen ses sjældent kun i ørerne. Det er en sygdom som ses hyppigt hos importerede hunde, hårsækmider er generelt ikke så udbredt blandt danske hunde, men kan opblusse hvis hunden er stresset. Ofte ses lidelsen over store dele af kroppen og her stilles diagnosen også ved hudskrab.

Øremider er en mide som lever i ørerne og evt. på kroppen, den kan ses ved direkte mikroskopi af ørevoks, men øremider er sjælden hos hunde, hvorimod det ses meget hyppigt hos killinger og ungkatte.

Det er vigtigt at få en grundig undersøgelse af hundens ører, ofte kan det være nødvendigt at bedøve hunden let for at få renset øregangene grundigt op. Inden der renses tager dyrlægen en prøve af indholdet i øret, for at få afklaret hvilke bakterier, svampe, evt. parasitter og celletyper der findes i øregangen. Al ørevoks, flåd, hår m.m. skal renses ud af øret, evt. bliver øregangene skyllet så de bliver helt rene og så dyrlægen kan se trommehinden, nogen gange ses øreproblemet helt inde i mellemøret, her er trommehinden sprunget og infektionen har bredt sig.

Når årsagen til øreproblemet er afklaret startes behandlingen, ofte startes op med øredråber med både antibiotika og kløestillende medicin.

Men da lidelsen ofte er sekundær til et andet hudproblem ( eller stofskifteproblem ) er det vigtigt at få forklaret ejeren, at der kan være tale om et kronisk problem hvor forebyggelse er vigtig. Hos hunde som har allergi, ved man at deres hudbarriere ikke fungerer optimalt, allergener trænger nemmere igennem huden end hos raske individer. Hunde optager primært allergener via huden, hvorimod mennesker optager allergener gennem slimhinderne ( allergikere har ofte rindende, kløende øjne og rindende næse )

Det er vigtigt at styrke hunden hudbarriere med et godt foder hvor der findes ekstra essentielle fede syrer, som gør huden stærkere. Ligeledes anbefales vask af hunden hyppigt for at fjerne allergerne fra huden. Her anbefales en speciel medicinsk shampoo og har en kløedæmpende effekt.

MHT ørerne : når man har fået bugt med irritationen i øregangene er det vigtigt at forebygge at lidelsen kommer igen, man skal hyppigt rense ørerne, så øregangene holdes rene, dette vil gøre det vanskeligere at der opstår sekundære bakterie og / eller svampeinfektion.

Selve behandlingen af øreproblemet : afhængig af hvad dyrlægen finder i øregangen vælges et præparat. Der er efterhånden kommet meget fokus på brug af og valg af hvilken type antibiotika der bruges til behandling af vores hundes infektioner, og det viser sig at i mange tilfælde er det ikke nødvendigt at bruge antibiotika i øremidler. Da mange infektioner er sekundære til et primært problem, kan det være nok at behandle hunden lokalt med kløestillende øredråber, og øredråber som ændrer pH i øregangene og ændrer cellerne i øregangene så de lettere optager de kløestillende ( og evt. antbiotika ) midler.

Der er kommet nye øredråber på det danske marked, hvor der netop fokuseres på at udnytte disse principper og hermed reducere brug af antibiotika.

Foresbyggelse

Når der så efterfølgende er bugt med problemer fortsætter man med jævnligt at rense hundens ører, så man minimerer risikoen for at problemet genopstår.

Har man med en hund at gøre hvor årsagen skyldes allergi, vil man aldrig kunne kurere lidelsen men man vil kunne holde den nede så det generer hunden mindst muligt. Det er meget vigtigt at gøre sig det klart som hundeejer, da det er frustrerende igen og igen at komme til dyrlæge med en hund som har dårlige ører. Man skal ganske enkelt acceptere at hunden har et kronisk problem, og at der findes løsninger som gør at infektionen forhåbentlig kan holdes nede, så der kun sjældent er brug for dyrlægebesøg.

Kontakt os

Har du spørgsmål, så ring til os på 55 73 85 86  eller send en mail på kontakt.falke@vetgruppen.dk

Alternativt kan du udfylde formularen forneden

  • Maks. filstørrelse: 50 MB.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Falke Dyreklinik
Erantisvej 53
4700 Næstved

Tlf: +45 55 73 85 86
kontakt.falke@vetgruppen.dk


Åbningstider

Mandag 08.00 – 16.00
Tirsdag  08.00 – 16.00
Onsdag  08.00 – 16.00
Torsdag 08.00 – 16.00
Fredag   08.00 – 16.00

FIND VEJ

×
Menu
Ring op
Mail
Facebook