Skip to main content

Vacciner din kat …

Vacciner din kat og mindsk risiko for livslange sygdomme
 

Tre ud af fire katteejere undlader at vaccinere deres kat, selvom regelmæssig vaccination mindsker risikoen for livslange sygdomme markant.

 

Det er ikke sjovt, når familiens kæledyr bliver syge. Derfor er det vigtigt, at du husker at vaccinere din kat regelmæssigt, så du nedsætter risikoen markant for lidelser som vejrtrækningsbesvær, diarre og væskende øjne – samt ikke mindst flere livstruende sygdomme. Alligevel ser man på antallet af solgte vacciner, at 3 ud af 4 danske katte ikke bliver vaccineret. Ny undersøgelse fra Netdyredoktor.dk viser hertil, at selv blandt Netdyredoktor.dk’s engagerede katteejere har hver tiende aldrig fået deres kat vaccineret.

En halv million katte i øget risiko for sygdomme

Af de omkring 650.000 katte, der er i Danmark, er kun 168.000 blevet vaccineret. Det viser tallene for, hvor mange vacciner der sælges årligt i Danmark ifølge Veterinærinstituttet. Næsten en halv million danske katte får således ikke det vaccinationsprogram, der giver katten optimal beskyttelse mod en række livsfarlige sygdomme som kattesyge (panleukopeni), leukæmi, calicivirus, herpes og klamydia. Og det til trods for at katten ifølge Danmarks Statistik er det mest almindelige kæledyr i Danmark.

For dyrlæge Finn Jørgensen fra Centrum Dyrehospital kommer det ikke som en overraskelse:
”De fleste katteejere husker at vaccinere deres nye killing, men de glemmer til gengæld ofte, at en vaccination ikke holder evigt. Mange katteejere er simpelthen ikke klar over nødvendigheden af at få katten revaccineret for at bevare vaccinationens beskyttende virkning. Men det kan få store konsekvenser, hvis ikke man får katten vaccineret. Især fordi katte, i modsætning til fx hunde, ofte er ude og strejfe på egen hånd, så man derfor ikke kan holde øje med, om katten omgås syge katte eller andre smittekilder.”

Og vaccinationen hjælper. En ny undersøgelse for Netdyredoktor.dk viser, at vaccinerede katte bliver markant sjældnere syge. Således er over 95 pct. af de katte, der årligt er blevet vaccineret, sluppet for de livstruende sygdomme.

Dyrlægens anbefalinger: Sådan bør katte vaccineres



Vil du mindske risikoen for, at din kat bliver smittet med livsfarlige sygdomme, er rådene fra de danske dyrlæger klare:

  • Vacciner din kat årligt mod herpes og calicivirus (også kaldet katteinfluenza).
  • Vacciner din kat hvert tredje år mod kattesyge (panleukopeni).
  • Nogle katte bør desuden vaccineres mod leukæmi og Chlamydophila, også kaldet klamydia (spørg din dyrlæge til råds).
  • Giv din killing en god grundbeskyttelse med en basis vaccination. Denne består af to vaccinationer med 4-6 ugers mellemrum og danner et vigtigt grundlag for at opnå tilstrækkelig beskyttelse ved de følgende revaccinationer. Den første vaccination af killingen kan foretages fra 8-ugers alderen. I forbindelse med basisvaccinationen vil dyrlægen lave en grundig sundhedsundersøgelse.
  • Hvis du planlægger at rejse med din kat, er det vigtigt at huske at mange lande kræver vaccinationmod rabies.

Symptomer på sygdomme, som kan forebygges med vaccination:

  • Væskende øjne, vejrtrækningsbesvær, nysen, næseflåd, forkølelse eller influenza-lignende symptomer kan være tegn på herpes og calicivirus.
  • Diarré og feber kan være forårsaget af mange ting, men kan også være tegn på kattesyge. Kattesyge-virus er i familie med hundens parvovirus og rammer især unge dyr. De fleste katte, som rammes af sygdommen, dør af det, og virussen kan svær at slippe af med, når først det er blevet introduceret i katteholdet. Kontakt øjeblikkeligt dyrlægen, hvis du har mistanke om, at din kat er smittet.
  • Vægttab, træthed og forstørrede lymfeknuder er typiske tegn på felin leukæmi, der medfører en høj dødelighed. Ligesom AIDS hos mennesker, ødelægger virussen de hvide blodlegemer. Sygdommen kan give anledning til kræft og blodmangel. Katte som overlever sygdommen, skal holdes i isolation resten af livet pga. smittefare.
  • Tilbagevendende eller kronisk øjenbetændelse kan være tegn på Chlamydophilus (klamydia), der fx smitter ved tæt kontakt mellem en moderkat og dens killinger. Chlamydophilus er ikke livstruende, men vaccination mod klamydia kan være relevant i miljøer, hvor mange katte bor sammen.

Tøv aldrig med at tage kontakt til din dyrlæge, hvis du mistænker, at din kat er syg

×
Menu
Ring op