Skip to main content

Falsk drægtighed hos hunde

Pseudodrægtighed, indbildsk drægtighed, falsk graviditet, nervøs graviditet, hysterisk graviditet, hvalpesyge, for blot at nævne nogle.

Betegnelserne dækker over en tilstand, hvor hunhunden i tilslutning til sin løbetid går ind i en fase, som svarer til en drægtighed, men hvor hunden rent faktisk ikke er drægtig. I løbet af de første en til to måneder efter løbetiden kan tæven ændre kropsform og tage lidt på. Omkring ni uger efter løbetiden, indtræffer det tidspunkt, hvor tæven skulle have født, hvis den var drægtig.

Nu bliver forandringerne mere tydelige, og det er også som oftest her, man vil se symptomer på falsk drægtighed hos hunden. Der er stor forskel på, hvor mange symptomer tæven udviser. Nogle tæver har lidt mælk i patterne, men er ellers fuldstændig, som de plejer, mens andre er betydeligt mere påvirkede af tilstanden.

Symptomer på falsk drægtighed hos hund

Der er flere symptomer på falsk drægtighed hos hund, og din hund vil, som nævnt, ikke nødvendigvis udvise dem alle sammen. Hvis du oplever, at din hund har symptomer på falsk drægtighed, bør du være ekstra opmærksom på, om den markant ændrer adfærd, eller om tilstanden bliver ved. I så fald råder vi til, at du tager din hund til dyrlæge.

Symptomerne på falsk drægtighed hos hund er:

  • Større eller mindre mælkeproduktion, stort yver
  • Tæven vil ikke gå tur (fordi den ikke vil forlade de indbildte hvalpe)
  • Nedsat appetit
  • Øget tørst
  • Tæven bygger huler, graver reder
  • Tæven plejer sine »hvalpe« (legetøj, pivedyr, sokker)
  • Nedtrykthed
  • Irritabilitet/aggressivitet
  • Hævede kønslæber med lidt lugtfrit udflåd

    Hvor længe varer falsk drægtighed hos hund?

    Falsk graviditet hos hund går som regel over af sig selv efter nogle uger. I nogle tilfælde kan det dog fortsætte, og falsk drægtighed kan dermed have en varighed på flere måneder. Det er dog ikke alle tæver, der oplever at komme i en tilstand af falsk drægtighed, men har de først været det én gang, vil det næsten altid komme igen efter de følgende løbetider. Da tilstanden kan påvirke tæven – og dermed hele familien – i flere måneder i løbet af et år, kan den være et reelt problem, selvom det ikke er en sygdom.

    Indbildsk drægtighed hos hund er ikke en sygdom

    Det er vigtigt at understrege, at indbildsk drægtighed hos hund ikke er en sygdom, men derimod skyldes hormonelle svingninger, og er et levn fra dengang hvor alfatæven havde brug for “ammemødre” til sine hvalpe, når hun hurtigt skulle ud og jage igen. Dengang var det faktisk et smart system for flokkens bedste. I de lette tilfælde af falsk graviditet hos hund kan man komme nemmere og hurtigere igennem forløbet ved at aktivere sin hund med gode og lange gåture samt ved at tage pivedyrene fra den. På den måde kan man bryde mønsteret, så hunden får tankerne hen på noget andet end sin falske graviditet.

    Medicin mod falsk drægtighed hos hund

    Hvis din hunds falske drægtighed er længerevarende eller den ændrer hundens adfærd betydeligt, og hvor det bliver et problem, bør den afhjælpes. De hårdt angrebne tæver kan hjælpes med medicin mod falsk drægtighed, som afbryder tilstanden. Behandlingen har størst effekt, hvis den sættes ind tidligt i forløbet. Det er derfor vigtigt, at du holder godt øje med symptomerne på falsk graviditet, når din hund er i løbetid og i de efterfølgende uger. Hvis du oplever, at din hund er meget nedtrykt eller virkelig går og plejer sine »hvalpe« og bygger huler og reder, er det derfor en god ide at kontakte din dyrlæge med henblik på få udskrevet medicin mod falsk drægtighed til din hund.

    På langt sigt kan man undgå falsk drægtighed hos tævehunden, ved at lade den sterilisere. Dette gøres bedst på et tidspunkt, hvor tæven hverken er i løbetid eller falsk drægtig.

    ×
    Menu
    Døgnvagt