Skip to main content

Forfangenhed hos hest

Er du i tvivl, om din hest er forfangen? En forfangen hest har ofte mange smerter, og det vil komme til udtryk ved, at den halter, særligt på forhovene.

Hvordan ser man, om en hest er forfangen?

Forfangenhed hos hest er en betændelsestilstand i hovenes læderhud. En forfangen hest vil nødigt bevæge sig for meget, og ofte vil den læne sig bagud for at støtte på bagbenene og baghovene, så der er mindst muligt tryk på forhovene. Hvis du lader hesten gå rundt, vil du typisk opleve, at den har en stikkende gang som tegn på tydelige smerter, samt at den har ondt ved hovene, når du tjekker dem. Tit kan hovene også være varme, og du vil kunne mærke en forhøjet puls gennem forbenene. I slemme tilfælde vil hesten have så ondt, at den nægter at løfte det ene forben, da det gør for ondt på den at lægge vægt på det andet forben. 

Forfangenhed hos hest – hvad skyldes det?

Forfangenhed hos hest, også kaldet laminitis, opstår altid som følgesygdom af en anden sygdom. Typiske sygdomme der ligger grobund for forfangenhed/laminitis hos hest kan bl.a. være livmoderbetændelse, stofskiftesygdomme, EMS eller pludseligt skift i foder – f.eks. om foråret med frodigt græs. Det er meget vigtigt, at man straks ringer til dyrlægen ved mistanke om forfangen hest, og man bør med det samme sætte den på blød boks (boks med blødt underlag, som f.eks. et tykt lag af spåner eller sand) og udelukkende fodre med senthøstet hø – alternativt hø blandet med halm. 

Behandling af forfangen hest

En forfangen hest skal behandles med det samme, så sygdommen ikke udvikler sig. Behandlingen vil bestå af smertestillende, samt at man sætter den forfangne hest på blød boks og give den boksro. Derudover kan man afhjælpe hestens smerter ved at køle hovene og benene med koldt vand – det hjælper også med at sænke inflammation og skader på hovene. Det er vigtigt, at dyrlægen tjekker den underliggende sygdom, der har forårsaget forfangenhed hos hesten, og behandler for denne. Når hesten forhåbentlig er ved at være rask igen, bør man sørge for, at den får det rette foder samt nok motion. 

Foder til forfangen hest

Fodring af forfangen hest skal i første omgang udelukkende være i form af senthøstet hø, indtil dyrlægen har undersøgt hesten. Efterfølgende bør man sørge for at give den forfangne hest foder med et lavt sukkerindhold og uden for meget stivelse i, og man bør aftale en plan for fodring i samarbejde med dyrlægen. 

×
Menu
Døgnvagt