Skip to main content

Forstoppelse hos hunde

Forløbet kan variere fra milde tilfælde, som kan klares med lidt afføringsmiddel, til alvorlige, operationskrævende situationer. De sidste er dog heldigvis sjældne. Jo før behandlingen sættes ind, jo nemmere er det at behandle sygdommen.

En hund med forstoppelse vil sætte sig og prøve at komme af med afføringen gentagne gange. Der kommer ingen, eller kun ganske lidt afføring, som da oftest vil være meget tør, eventuelt helt smuldrende. Sommetider vil hunden klage sig under forsøget. Bliver problemet ikke løst, vil tilstanden udvikle sig, hunden bliver utilpas, kaster op og vil ikke spise. Hunden kan derefter udvikle væskemangel. I tilfælde hvor hunden er alment påvirket af forstoppelse, kan det være nødvendigt at røntgenfotografere hunden for at se, hvor alvorlig forstoppelsen er, således at den rigtige behandling straks kan sættes i gang.

Årsager til og behandling af forstoppelse hos hunde

Forstoppelse kan opstå efter indtagelse af forskellige foderemner, som den pågældende hund ikke tåler. Kødben er den hyppigste synder. Efter indtagelse af et stort knoglefoder ser man, at nogle hunde udvikler en massiv knogleforstoppelse, hvor afføringen er meget tør og stenhård. Denne type forstoppelse kræver som regel, at hunden bliver fuldbedøvet og forstoppelsen skylles ud. Efter behandlingen vil man typisk vælge at give smertestillende midler i nogle dage, og der kan også være behov for væskebehandling.

En hund, der har haft en knogleforstoppelse efter indtagelse af kødben, har meget stor risiko for at udvikle sygdommen igen, og bør derfor ikke få kødben mere. I stedet kan man tilbyde andre tyggeting, for eksempel hudben, griseører og lignende. I andre tilfælde opstår forstoppelsen som følge af problemer uden for tarmsystemet. Alvorlig væskemangel kan medføre forstoppelse, da afføringen bliver meget tør. Smerter i ryggen eller i analkirtlerne kan medføre forstoppelse, fordi der er store smerter forbundet med forsøgene på at komme af med afføringen, hvorfor hunden venter for længe med at besørge.

En anden årsag til forstoppelse kan være pladsmangel i bækkenet for eksempel på grund af forstørret prostata, som helt eller delvist kan blokere for afføringens passage ud gennem bækkenet.

Endelig kan brok i endetarmsområdet give anledning til forstoppelse, når afføringen »fanges« i brokket og ikke kan komme videre. Når forstoppelsen skyldes problemer udenfor tarmsystemet, målrettes behandlingen mod det pågældende problem, samtidig med at den relevante behandling for at få løst den aktuelle forstoppelse sættes ind.

Forebyggelse af forstoppelse hos hunde

  1. Kost og ernæring for at forebygge forstoppelse hos hunde: Fiberindholdet i hundens kost er vigtigt for at fremme regelmæssig afføring. Et fiberrigt foder kan hjælpe med at opretholde normal tarmfunktion og forebygge forstoppelse. Konsulter din dyrlæge for at få anbefalinger om den rette mængde fiber i din hunds kost baseret på dens alder, størrelse, og helbredstilstand.
    1. Hydrering: Sørg for, at din hund altid har adgang til frisk drikkevand. Hydrering er vigtig for at opretholde normal tarmfunktion og forhindre forstoppelse.
      1. Undgå foderemner, der kan forårsage forstoppelse: Kødben og andre store knogler kan forårsage forstoppelse hos hunde. Undgå at fodre din hund med store, hårde knogler eller foderemner, som din hund ikke kan fordøje ordentligt.
        1. Regelmæssig motion og aktivitet: Fysisk aktivitet og motion er vigtigt for at opretholde en sund fordøjelse hos hunde. Regelmæssige gåture, leg og motion kan hjælpe med at holde tarmene aktive og forebygge forstoppelse.
          1. Tidlig behandling af andre underliggende problemer: Hvis din hund har andre helbredsproblemer, såsom smerter, problemer med prostata eller analkirtler, skal disse behandles hurtigt for at forhindre, at de fører til forstoppelse.
            1. Regelmæssige besøg hos dyrlægen: Regelmæssige sundhedstjek hos dyrlægen kan hjælpe med at opdage og håndtere eventuelle underliggende helbredsproblemer, der kan føre til forstoppelse, tidligt.

              Husk altid at konsultere din dyrlæge for at få skræddersyede anbefalinger til din hunds behov og sundhedstilstand, og vær opmærksom på ændringer i din hunds afføringsvaner, spisevaner eller velbefindende, og søg dyrlægehjælp, hvis du bemærker tegn på forstoppelse eller andre sundhedsproblemer hos din hund.

              ×
              Menu
              Døgnvagt