Skip to main content
ANDRE UNDERSØGELSER

Digital Rhinoskopi og Otoskopi

På Frederiksberg Dyreklinik kan vi tilbyde vores patienter minimal invasiv digital otoskopi og rhinoskopi. Ved hjælp af meget småt specialudstyr udfører vi kikkertundersøgelser af ørerne (otoskopi), næsehulen (rhinoskopi), samt mundhule og svælg (laryngoskopi) med nyeste teknologi.

Vi kan bruge et såkaldt digitalt videoskop, dvs. en videokikkert, til undersøgelse af det ydre øre og trommehinden, næsehulen og næsemuslingerne, mundhulen og svælget. Med et digitalt skop, kan vi bl.a. få overblik over det område vi ønsker at undersøge. Vi kan se om områdets slimhinde ser rask ud, eller om der ses unormale forandringer. Med et digitalt videoskop kan vi fjerne fremmelegemer, tage biopsier, dvs. vævsprøver og udføre mindre operationer, hvis det er nødvendigt.

Billede 1: Vores digitale kikkert har en meget lille størrelse. Normale videokikkerter er typisk 6-8 mm i bredden. Vores kikkert er kun 3.9 mm i bredden, og den er derfor optimal til undersøgelse af brachycephale / fladsnudede hunde, meget små hunde og katte.

Hvornår kan det være en god ide at få lavet en digital rhinoskopi af næsehulen?

Hvis din hund eller kat har et kronisk problem, der f.eks. omfatter forøget slimproduktion, næseflåd, næseblod, nyseanfald, reverze sneezing / omvendt nysen, akutte hosteanfald, løbeøjne og kronisk kløe i næse og / eller øjne:

  • Ved kronisk, vedvarende rhinitis / rhinit , der er en betændelsestilstand i næsehulens næseslimhinde. Rhinit kan også kaldes “løbenæse”.
  • Ved mistanke om at der sidder et fremmedlegeme i næsen, f.eks. et græsstrå.
  • Ved mistanke om en byld eller kræft i næsehulen.
  • Ved mistanke om polypper.
  • Hvis der er flåd fra det ene næsebor, er det meget vigtigt at få lavet en kikkertundersøgelse af næsen, da der næsten altid findes en konkret årsag til problemet.

Her kan dyrlægen fjerne evt. fremmedlegemer, tage en biopsi, dvs. en vævsprøve, pode og udføre mindre operationer i området. En digital rhinoskopi kræver at dit kæledyr er bedøvet.

Undersøgelsen kan i mange tilfælde laves i forlængelse af et 360° røntgen eller en CT scanning af hovedet. Begge dele kan laves på vores klinik. Med en 3D gengivelse opnår man helt nye muligheder, hvor man kan lave snit billeder i alle planer og kigge ind bagved diverse strukturer, f.eks. ind i næsehulens næsemuslinger.

Hvornår kan det være en god ide at få lavet en digital otoskopi af ørerne?

Hvis din hund eller kat har et kronisk problem i det ydre øre eller mellemøret, kan det være en ide at undersøge øret vha. digital otoskopi. Vores dyrlæge vil altid bruge et almindeligt otoskop til at undersøge dit kæledyr, men et digitalt otoskop kan give dyrlægen bedre muligheder for at undersøge øret i dybden. Her kan dyrlægen fjerne evt. fremmedlegemer, tage en biopsi, dvs. en vævsprøve, pode og udføre mindre operationer i området. En digital otoskopi, af god kvalitet, kræver at dit kæledyr er bedøvet.

Hvis din hund har forøget tryk i mellemøret eller hvis der er mistanke om anden form for væske eller betændelse i mellemøret, er der mulighed for at lave et lille snit i trommehinden, så øret kan drænes bedst muligt.

Undersøgelsen kan i mange tilfælde laves i forlængelse af et 360° røntgen eller en CT scanning af hovedet. Begge dele kan laves på vores klinik. Med en 3D gengivelse opnår man helt nye muligheder, hvor man kan lave snit billeder i alle planer og kigge ind bagved diverse strukturer, f.eks. ind i mellemøret og det indre øre.

Læs mere: Hvad en en CT-scanning?
Læs mere: Sikker bedøvelse af dit kæledyr
Læs mere: Test: Har din hund vejrtrækningsproblemer?
Læs mere: Brachycephale hunderacer / Fladsnudede hunde

Har du spørgsmål til ovenstående eller ønsker du at bestille tid, så ring på 70 25 90 08 eller bestil online. Du kan træffe os på alle hverdage. Tidsbestilling er nødvendig.


×
Menu
Ring op
Bestil tid