Skip to main content
KLISTERØRE / PSOM HOS HUND

Klisterøre / Primær sekretorisk otitis media (PSOM) hos hund

PSOM kaldes også Primær sekretorisk otitis media, serøs otit, otitis media med effusion (OME) og “glue ear”, på dansk “klisterøre” eller “væske i mellemøret”.

Primær sekretorisk otitis media (almindeligt forkortet som PSOM) er en sygdom, der primært ses hos hunderacen Cavalier King Charles spaniel, men sygdommen kan også ses hos andre hunderacer, f.eks. fransk bulldog, engelsk bulldog og bokser. Der er en forøget antal brachycephale hunde der lider af PSOM. Brachycephale hunderacer er såkaldte fladsnudede hunderacer.

Øret kan inddeles i tre dele: Det ydre øre, mellemøret og det indre øre. Mellemøret er et luftfyldt rum, som er forbundet med næsen og svælget via en smal kanal, der kaldes det eustakiske rør. Normalt er mellemøret fyldt med luft. Hos hunde med PSOM er mellemøret ikke fyldt med luft, men i stedet udfyldt med en klistret masse. PSOM kaldes derfor også ”klisterøre”. Det er den klistrede masse og trykket inde i mellemøret der kan give problemer hos hunden.

Desværre ved videnskaben endnu ikke, hvorfor PSOM opstår. Forskerne mener dog at det er en stigning i produktionen af slim i mellemøret, en nedsat dræning af mellemøret igennem det eustakiske rør eller en kombination af begge ting, der giver sygdommen PSOM.

Normalt passerer der luft gennem det eustakiske rør, der sørger for et ensartet tryk i mellemøret. Hos brachycephale hunde er dette dog ikke altid tilfældet, og det er problemer som dette, der ultimativt kan føre til PSOM.

Hos mennesker er der allerede blevet forsket i sammenhængen mellem problemer i mellemøret og det eustakiske rør. Her har man påvist at børn har en forøget tendens til problemer i mellemøret, fordi barnets kranie har en anden form end et voksent menneske.

Børns kranie er mere rundt, og det påvirker formen og forløbet af det eustakiske rør. Helt præcist har man fundet ud af at det eustakiske rør er kortere og ligger mere vandret hos børn, sammenlignet med voksne. Det er således formen og forløbet af det eustakiske rør der disponerer mange børn til at få problemer i mellemøret.

Når barnet vokser, vil kraniets form ændre sig, det eustakiske rør vil ændre sin form og forløb og problemer med det eustakiske rør forsvinder derfor. Man siger at barnet “vokser sig ud af sine øreproblemer”.

Forskere mener at det er det samme problem vi ser hos visse brachycephale hunderacer, fordi hovedets form er mere rundt og altså minder om et barns ansigt. Man mener at det er derfor at brachyphale hunde har flere problemer med mellemørerne end hunde med en anden kranieform og en mere lang snude.

Subklinik PSOM

PSOM kan være et tilfældighedsfund, hvor hunden har PSOM, men ikke har symptomer på sygdom, dette kaldes subklinisk PSOM.

Hos hunde med subklinisk PSOM opdager ejeren ofte at hunden har fået nedsat hørelse. Den nedsatte hørelse tiltager typisk i en periode på 3-8 måneder. Visse ejere beskriver også hovedrysten eller “head bobbing”, dog uden at hunden har en klassisk øregangsbetændelse med røde ører, der kan ses udefra.

Hvis en hund har subklinisk PSOM, er det vigtigt at stille diagnosen PSOM, men der er generel enighed om at en sådan hund ikke skal have opereret sine ører. Det vil dog være meget relevant at vurdere om denne hund har forsnævrede næsebor, en for lang blød gane eller andre problemer, der kan give hunden problemer med trykudligning af luft igennem det eustakiske rør. Hvis dette er tilfældet, anbefales det at hunden får en næse eller ganeoperation. Denne operation kan foretages her på klinikken.

PSOM med tegn på sygdom

Hos andre hunde kan PSOM give tegn på sygdom og ubehag. Hos sådanne hunde ses ofte vestibulære tegn dvs. påvirkning af receptororganerne i det indre øre og buegangene, hvor ligevægtsorganerne ligger.

Hunde med PSOM kan vise følgende sygdomstegn

  • Nedsat hørelse eller høretab
  • Svimmelhed eller periodevis svimmelhed
  • Skæv hovedholdning
  • Nystagmus, også kaldet ”dansende øjne”, der er ufrivillige bevægelser af øjet, som din hund ikke selv kan kontrollere.
  • Smerter lokaliseret til hovedet og/eller nakke.
  • Tegn på hovedpine
  • Ansigtslammelse
  • Generel træthed
  • Hovedrysten eller tegn på at hunden syne sat der er noget der generer i øret.
  • Små epilepsi -lignende anfald, f.eks. korte episoder med hovedrysten eller ”head bobbing”
  • Anfald hvor det ser ud som om hunden taber hovedet for et kort sekund.

Som ejer er det rigtigt vigtigt at vide at PSOM ikke kan ses udefra. Det er således kun ca. 50% af hunde der har PSOM, der har en ydre øregangsbetændelse, mens 50% bare har forsnævrede øregange. Det er også vigtigt at vide, at en hund kan have PSOM uden at have en skæv hovedholdning.

Ved sådan en hund, vil det også være yderst relevant at vurdere om denne hund har forsnævrede næsebor, en for lang blød gane eller andre problemer, der kan give hunden problemer med trykudligning af luft igennem det eustakiske rør. Hvis dette er tilfældet, anbefales det at hunden får en næse eller ganeoperation. Denne operation kan foretages her på klinikken.

Hvordan stilles diagnosen?

Hvis der er mistanke om PSOM, bør der tages røntgenbillede af hovedet, ligesom er skal laves otoskopi (kikkertundersøgelse) af øregangene i bedøvelse. Hos visse hunde ser dyrlægen at trommehinden buler ud, da trommehinden trykkes på, inde fra mellemøret. En normal trommehinden udelukker dog ikke PSOM.

Hvis der stadigvæk er mistanke om PSOM, kan PSOM diagnosen kun stilles vha. en CT-scanning af hovedet som vi kan lave her på klinikken. Du kan læse mere om CT-scanning af hovedet her på vores hjemmeside.

På CT-scanningen kan det ses at en eller begge ører er fyldt med indhold. Hos 60% af alle hunde med PSOM er begge ører påvirkede. Hos mere kroniske problemer ses det også at mellemørets knogler er fortykkede.

I øret ligger der typisk en meget sej, tyktflydende, uigennemsigtig, grå til gullig slimklat.

Hvis PSOM diagnosticeres, anbefales at det mellemøret skylles, dette ved at lave et hul i trommehinden. Det er kun 20% af alle hunde med PSOM hvor der findes bakterier i mellemøret. Vores dyrlæge vil foretage relevante undersøgelser af slimen i mellemøret, før din hund vækkes og hjemsendes med medicin.

Hos fladsnudede hunde anbefales det at det vurderes om næseborene og den bløde gane skal opereres, for at give det eustatiske rør den bedste mulighed for at trykudligne. Det er vigtigt at vide at en operation af næse og gane ikke løser problemet med PSOM, men kan være en vigtig del af behandlingen for PSOM.

Hvordan håndteres PSOM på sigt?

Efter den første behandling af øret, afventes hvordan hunden reagerer på behandlingen. Hos ca. 20% af hundene er en behandling nok, mens andre hunde senere evt. skal have fjernet slimhinden i mellemøret via et skrab. Gentagne behandlinger kan været påkrævet, fordi mellemøret bliver ved med at danne en klistret masse. Gentagende behandling for PSOM er almindelig, idet en undersøgelse rapporterede, at næsten 20% af hunde havde tilbagefald af klinisk indenfor en periode på 6-18 måneder efter deres første behandling / øreskrab.

PSOM er generelt en meget individuel sygdom, hvor den enkelte hund skal have skræddersyet den behandling der matcher bedst. Hvad der således virker for den ene hund med PSOM, behøver altså ikke virke for en anden hund med PSOM.

PSOM kan være en frustrerende sygdom og der er desværre ikke fundet medicin der kan afhjælpe tilstanden, selvom visse typer slimløsende medicin og såkaldte leukotrienhæmmere er blevet testet. Der er blevet lavet undersøgelser med tympanostomirør (øredræn som dem, der anvendes i humanmedicinen til børn) gav tilstrækkeligt dræn af øret. Desværre var resultaterne nedslående, da det slim der dannes i øret er så tykt, så det ikke kan drænes ud af øret.

Hos visse hunde kan kortikosteroider (binyrebarkhormoner), bestemte typer antibiotika og visse typer slimløsende medicin give lindring.

Hvis sygdommen udvikler sig eller er umulig at kontrollere med ovenstående behandling, kan en større operation af øret blive en nødvendighed og vores dyrlæge vil da informere dig herom.

Målet ved behandling af PSOM er en god livskvalitet for hunden, og behandlingen må derfor skræddersys for den enkelte hund. Det må dog forventes at hunden vil have en nedsat hørelse resten af livet.

Læs mere: Test: Har din hund vejrtrækningsproblemer?
Læs mere: Operation ved vejrtrækningsproblemer
Læs mere: Sikker bedøvelse af dit kæledyr
Læs mere: CT-scanning af hovedet
Læs mere: Priser på operationer af brachycephale hunde / Fladsnudede hunde

Har du spørgsmål til ovenstående eller ønsker du at bestille tid til en GRATIS næsebors-screening, så ring på 70 25 90 08 eller bestil online. Du kan træffe os på alle hverdage. Tidsbestilling er nødvendig.


×
Menu
Ring op
Bestil tid