Skip to main content

Hvad er grøn stær hos hunde?

Grøn stær (glaucom) kan også ramme hunde. Det er en sygdoms-tilstand i øjet, hvor trykket inde i selve øjenæblet bliver forhøjet. Denne tilstand giver stærke smerter og kan på få døgn bevirke, at synet mistes permanent. Øjenæblet bliver udspændt af et tryk fra det, man betegner som kammervæsken. Der er i et normalt øje en fin balance mellem produktionen og opsugningen af kammervæske, således at trykket holdes konstant, men i et øje med grøn stær vil trykket være forøget på grund af en hindring af opsugningen af kammervæske. Er denne trykstigning tilstrækkelig stor, og behandles problemet ikke akut, vil hunden miste synet.

Der findes to forskellige typer af grøn stær

En primær form, hvor der ikke ses anden forudgående lidelse i øjet, samt en sekundær form, som er et resultat af en forudgående lidelse eller beskadigelse af øjet.

Den primære form skyldes en forandring i det, man kalder kammervinklen. Det er her, opsugningen af kammervæsken foregår, og hvis vinklen er for snæver, vil der ikke kunne opsuges den tilstrækkelige mængde væske, hvorfor trykket i øjet vil stige. Det er til dels en arvelig lidelse, og hunderacer som norsk elghund, engelsk og amerikansk cocker spaniel, engelsk springer spaniel, flat coated retriever, samojedhund, sibirian husky, chow chow og cairn terrier er særligt disponerede.

Den sekundære form, som er den hyppigst forekommende, kan ses hos alle hunde- og katte-racer. Betændelse i regnbuehinden, dislokation af linsen, svulster samt skader på øjet kan være udløsende årsager til grøn stær. Ved grøn stær ses rødt øje, tåreflåd, sammenknebne øjenlåg, ubehag ved stærkt lys, uklar hornhinde, samt stor pupilåbning, som ikke trækkes sammen ved lyspåvirkning.

Symptomer på grøn stær hos hunde

Det er vigtigt at bemærke, at symptomerne på grøn stær hos hunde kan variere afhængigt af graden af trykstigning i øjet og den underliggende årsag til grøn stær.

Symptomer på grøn stær, også kaldet glaucom, hos hunde kan omfatte:

  • Rødt øje: Øjet kan se rødt ud på grund af den øgede tryk i øjet.
  • Tåreflåd: Der kan være øget produktion af tårer, som kan løbe ned ad hundens ansigt.
  • Sammenknebne øjenlåg: Hundens øjenlåg kan være sammenknebne på grund af ubehag eller smerte.
  • Ubehag ved stærkt lys: Hunden kan vise tegn på ubehag eller øget følsomhed overfor stærkt lys.
  • Uklar hornhinde: Hornhinden, den gennemsigtige forreste del af øjet, kan se uklar ud.
  • Stor pupilåbning: Pupillen, den sorte del af øjet, kan være udvidet og reagerer ikke normalt på lyspåvirkning.
  • Smerter: Hunden kan vise tegn på smerte, såsom nedsat aktivitet, hyppig øjen gnidning eller pote på øjet.
  • Nedsat appetit og nedstemthed: Hunden kan have nedsat appetit og vise tegn på generel nedstemthed eller irritabilitet.
  • Forstørret øjenæblet: Øjenæblet kan være forstørret på grund af langvarigt, forøget tryk i øjet.

Diagnose og behandling af grøn stær hos hunde

Din dyrlæge vil kunne stille diagnosen udfra ovenstående punkter. Dyrlæger med specialudstyr kan endvidere måle trykket inde i øjet og ved hjælp af speciel optik påvise eventuelle forandringer i øjet. Hvor det hos os mennesker som regel er muligt at medicinere sig ud af problemet, er det hos hunde og katte sjældent muligt. Ved akut grøn stær kan der dog ved intensiv, medicinsk behandling opnås en midlertidig bevarelse af synet. Hvis det lykkes at helbrede den tilgrundliggende årsag, ses der i enkelte tilfælde eksempler på hunde eller katte, som kommer sig fuldt ud efter akut grøn stær. Dette er dog kun gældende for patienter med sekundært grøn stær.

Prognose og mulige konsekvenser for øjet

De fleste tilfælde af grøn stær hos hund ender med, at man må fjerne øjet for at opnå fuld smertelindring. Der er også en formodning om, at trykstigningen i det syge øje på sigt vil kunne påvirke trykket i det modstående øje, hvorfor det anses som sikrest at fjerne det ramte øje. Hunde vil sagtens kunne fungere normalt med kun et øje og der findes idag fine muligheder for øjenproteser.

×
Menu
Døgnvagt