Måske har du hørt om EOTRH, en tandsygdom som oftest rammer ældre heste? Hvis ikke, så læs alligevel videre! EOTRH er en forkortelse, der dækker over en tandsygdom, der angriber hestenes fortænder og hjørnetænder. Af årsager, som endnu ikke er afklarede opløses disse tænders rødder i en betændelsesproces. Mundhulens svar på dette er at danne mere af det materiale vi kalder tandcement, sandsynligvis i et forsøg på at reparere og fastholde tænderne i tandhulen. Dette lykkes aldrig, og hesten ender med at miste flere eller alle hjørne- og fortænder. Ofte opstår der betændelse i det omgivende knoglevæv, og lidelsen kan være forbundet med kroniske smerter, der kan påvirke hestens trivsel meget kraftigt.
Fællesnævneren for alle heste, der lider af EOTRH, er at de er i reglen er over 15 år gamle. Personligt kender jeg dog til tilfælde, hvor sygdommen har slået til langt tidligere, men det understreger at der er tale om en langsomt udviklende sygdom. Udover alder, så findes der ikke een men flere medvirkende årsager til at heste får EORTH. Man har haft en teori om at vinklen på de aldrende fortænderne var årsag til en skæv belastning af forbindelsen mellem tand og tandhule, og dermed årsag til problemet, men vi har set at fortænder i overmunden hos heste, der har fået trukket alle fortænderne i undermunden ud, alligevel udvikler EOTRH. Andre teorier om sygdommens årsag har drejet sig om en forbindelse mellem EOTRH og forfangenhed, ligesom bakterielle infektioner har været mistænkt.
Vi ved at antibiotika ikke hjælper ret meget på lidelsen, og den eneste effektive behandling er at trække tænderne ud. Det lyder voldsomt, men heste, der i realiteten har haft tandbylder i fortændernes tandrødder må føle det som en lettelse at få de angrebne tænder fjernet. Faktisk vil de fleste heste indenfor en to-ugers periode efter indgrebet have markant bedre livskvalitet, og de kan sagtens klare sig uden fortænderne!
Da vi mangler en hovedgerningsmand til forbrydelsen, så må vi jo gå efter de “små” fisk. Tandsten og belægninger ved vi fra mennesker og smådyr kan forårsage parodontose med tandkødsbetændelse og løsning af tænder. Jeg ser mange heste med tandsten i større eller mindre udstrækning, og min tanke er at vi ved at begrænse dette kan bidrage til at styrke din hests tænder. Derfor er vi gået igang med et pilotprojekt, hvor vi vil ultralydsrense fortænder og hjørnetænder på heste, for at holde tandkødet og tænderne sunde. Det er jo et langstrakt projekt, men jeg tror vi på denne måde i længden kan mindske forekomsten af EOTRH, og ærligt talt, så syntes jeg at det er en falliterklæring at den eneste rationelle behandling er at rive tænderne ud.
- Hestehospital Århus 2217 7778
- Hestehospital Herning 7240 7711
- Hestehospital Vendsyssel 2274 7778
Kontor Horsedoc 2217 7778
kontakt.horsedoc@vetgruppen.dk
Mandag 07.30 – 13.00
Tirsdag 07.30 – 13.00
Onsdag 07.30 – 13.00
Torsdag 07.30 – 13.00
Fredag 07.30 – 13.00
VetGruppen er en sammenslutning af lokale dyreklinikker og dyrehospitaler, der arbejder sammen om at sikre de bedste forudsætninger for dyrs sundhed. Vi består af en stor gruppe dyrlæger og veterinærsygeplejesker med hver deres specialområde, hvilket er din garanti for kompetent og professionel pleje, hvad end der er tale om vaccination af hund, sundhedsundersøgelse af kat eller handelsundersøgelse af hest.
© 2023 VETGRUPPEN | CVR: 40 49 04 85 | Cookie og privatlivspolitik