Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 2217 7778
  • FORGIFTNING

    HESTEHOSPITAL I ÅRHUS, HERNING OG VENDSYSSEL

SÅDAN SPOTTER DU EN FORGIFTNING OG DETTE GØRES VED EN FORGIFTET HEST

Hvornår skal du som hesteejer mistænke en forgiftning? Her er nogle ting du selv kan være opmærksom på, hvis du mistænker en forgiftning. 

UTILSTRÆKKELIG FODER MATERIALE

Normalt vil heste ikke indtage giftige planter på foldes, og sjældent i mængder hvor de bliver syge af det. Dog er der nogle tilfælde, hvor selv små mængder kan være giftige for din hest. I situationer hvor der er en utilstrækkelig mængde foder eller græs på folden vil din hest være mere tilbøjelig til at spise toxiske planter. 

ÆNDRINGER OG MANAGEMENT

Hvis din hest eller pony bliver syg kort tid efter at den er blevet flyttet til et nyt område. Eller blot er flyttet på en anden fold, så er det vigtigt at tjekke om der er giftige planter eller træer på folden. Dette er også gældende selvom der allerede går andre heste, da der kan være stor forskel på hvor nænsomme hestene er med hvad de spiser på folden.
På samme måde gælder det, hvis der opstår sygdom efter skift til nyt grov- eller kraftfoder.

DET UVENTEDE

Alarmklokkerne skal ringe, hvis flere heste bliver syge på samme tid, uden at være eksponeret for smitsomme sygdomme. Det samme gælder hvis en et pludseligt uforklarligt dødsfald opstår i stalden. I nogle tilfælde vil der kunne ses forgiftninger som følge af pludselige skift i vejrforholdene.

HVAD KAN DU GØRE MENS DU VENTER PÅ DYRLÆGEN?

Hvis du har en syg hest, hvor du mistænker forgiftning, så er der nogle ting du kan undersøge inden dyrlæge ankommer.
  • Lav en detektiv-grundig undersøgelse af hele hestens miljø: Foldareal, foder, foderændringer, flytning til nye forhold
  • Tænk over hestens historik: Reproduktionsstatus, vaccinationer, aktuel og overstået medicinering, status på andre opstaldede heste.

SÅDAN BEHANDLES EN FORGIFTET HEST

Overordnede tilgang til behandling

Der findes desværre ikke så mange antidoter i vores medicinske værktøjskasse. En tidlig og støttende behandling forbedrer dog chancen for bedring.
  • Ventrikkelskylning: Hvis hesten har spist giftige planter er det vigtigt at den ikke bliver yderligere forgiftet, så der er essentielt at få det endnu ufordøjede og potentielt giftige indhold i maven ud. Da heste ikke selv er i stand til at kaste op foregår det ved en ventrikelskylning via sonde der ilægges et af hestens næsebor.
  • Aktiv kul: I nogle tilfælde har aktivt kul vist sig effektivt ved at binde sig til toksiner i mave-tarmkanalen, som endnu ikke er blevet optaget af hesten. Aktivt kul gives gennem næse-svælgsonde, evt efter grundig ventrikelskylning, Effekten afhænger af hvor hurtigt det gives efter forgiftning.
  • “Afføringsmiddel”: Blandinger som ‘Epsom’ kan gives sammen med aktivt kul for at øge hastigheden hvorved afføringen passerer mave-tarmsystemet og dermed nedsætter den tid hvor toksinerne kan blive optaget af hestens tarme. Hvis hesten allerede har lind afføring er denne behandling ikke aktuel.
  • Væske: Oral væske, og i nogle tilfælde intravenøs væske.

HAR DU SPØRGSMÅL?

×
Menu
SMS
Ring op
Mail