Laserbehandling eller laserterapi er en mulighed for at behandle skader i hestens væv med et virkningsområde, der spænder fra overfladiske sår til skader så dybt som i hofteleddet.
Behandlingen virker på cellulært niveau ved at tilføre beskadigede celler energi i form af lysenergi (fotoner). Disse fotoner påvirker cellens energidannende organer, mitochondrierne til at:
Rent praktisk betyder dette at laserbehandling kan:
Ved inflammation stimuleres udvidelsen af blodkarrene, så de hvide blodlegemer kan komme ind i det skadede område og udføre deres job. Først fungerer de som infektionsbekæmpere og nedbrydere af beskadiget væv og senere som skraldemænd, der sørger for at, det beskadigede væv bliver transporteret væk fra området. Laser-behandling øger også produktionen af lokalt dannede hormoner, bl.a. prostacyklin, der virker antiinflammatorisk og hæmmer dannelsen af andre inflammations markører. Udover dette hæmmes dannelsen af Interleukin-1 samtidig med at produktionen af andre stoffer, der modvirker den skadelige effekt af frie ilt-radikaler fremmes.
Ved heling og vævsregeneration giver laser-behandling en øget aktivitet af hvide blodlegemer, både nedbrydere og skraldemænd, der ses også øget nydannelse af blodkar og øget vækst af bindevævsdannende celler. Ved sårbehandling med laser afkortes den samlede helingstid, samtidig med at den øgede dannelse af kollagen giver et stærkere arvæv.
Til smertebehandling kan laseren også bruges. Her ses en øget lokal dannelse af beta endorfiner og kvælstofilte, der øger udvidelsen af blodkarrene, øger nervecellernes perfusion og iltningsgrad samtidig med at dannelsen af bradykininer, stoffer, der er centrale i lokal smertedannelse, også hæmmes. Dette medvirker til at stabilisere nervecellernes cellemembraner og dermed hæves deres aktionspotentiale, og deres irritabilitet sænkes. I forbindelse med nervebeskadigelse ses øget heling ved laser-behandling.
Tilførelsen af energi til dybere liggende vævsstrukturer kan også bruges til akupunktur, og fremover vil jeg også benytte mig af denne mulighed for smertefrit at kunne lave akupunktur.
Laserbehandling vil fremover blive anvendt sideløbende med almindelige behandlinger som støttende terapi. Både for at afkorte rekonvalescenstiderne og for at nedsætte behovet for smertestillende og antiinflammatoriske midler.
En laser-behandling varierer i stråleintensitet og varighed. Maskinen er forudprogrammeret til ud fra oplysninger om hestens type, hårlag og hudfarve at beregne dosis og varighed for de forskellige områder af hesten.
F.eks. varer en behandling af en forkode på en gennemsnitlig, brun hest ca.13 minutter.
De fleste laser-behandlinger i forbindelse med halthed har typisk en varighed på ca. 10 minutter, et sår ca. 2 minutter, mens en fuld rygbehandling varer næsten 30 minutter.
- Hestehospital Århus 2217 7778
- Hestehospital Herning 7240 7711
- Hestehospital Vendsyssel 2274 7778
Kontor Horsedoc 2217 7778
kontakt.horsedoc@vetgruppen.dk
Mandag 07.30 – 13.00
Tirsdag 07.30 – 13.00
Onsdag 07.30 – 13.00
Torsdag 07.30 – 13.00
Fredag 07.30 – 13.00
VetGruppen er en sammenslutning af lokale dyreklinikker og dyrehospitaler, der arbejder sammen om at sikre de bedste forudsætninger for dyrs sundhed. Vi består af en stor gruppe dyrlæger og veterinærsygeplejesker med hver deres specialområde, hvilket er din garanti for kompetent og professionel pleje, hvad end der er tale om vaccination af hund, sundhedsundersøgelse af kat eller handelsundersøgelse af hest.
© 2023 VETGRUPPEN | CVR: 40 49 04 85 | Cookie og privatlivspolitik