Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 2217 7778
  • RINGORM

    HESTEHOSPITAL I ÅRHUS, HERNING OG VENDSYSSEL

RINGORM – KAN OGSÅ SMITTE MENNESKER

SYMPTOMER PÅ RINGORM

Ringorm er en hudinfektion med svampene Microsporum og Tricuphyton, der har fået sit navn grundet de oftest cirkulære forandringer der ses i huden. Ringorm rammer yngre heste hyppigere end ældre, da ældre heste skaber resistens over for svampeinfektionen.

Ringorm fremstår oftest som runde små læsioner med strittende hår, der begynder at vise sig nogle uger efter at hesten er blevet smittet. Efterhånden begynder læsionerne at blive større og hårløse (alopektiske). Huden bliver tør og skaller, hvorefter heling opstår centralt i læsionen. Kløe forekommer sjældent, men kan ses i forbindelse med at huden skaller og heler op.
Forandringerne kan forekomme på hele hestens krop. Det er dog hyppigst hovedet, halsen, skuldrene, brystkassen og/eller sadellejet der bliver ramt.

DIAGNOSTISERING

Sker baseret på den kliniske undersøgelse evt. inklusiv prøver fra aktive områder i læsionerne. Mistanke om ringorm forøges hvis flere heste viser symptomerne. Du bør også have mistanke hvis symptomer viser sig få uger efter ny hest ankommer til stalden. Eller hvis din hest bliver flyttet til en stald hvor der inden for de sidste uger/måneder.

BEHANDLING OG SMITTE

Selvom infektionen heler op af sig selv ved nogle heste, så er det vigtigt at behandle afficerede heste alligevel, da tilstanden er meget smitsom.

Som udgangspunkt behandles ved at vaske hesten i svampedræbende middel én gang om ugen i tre uger. Derudover skal staldinventar og udstyr desinficeres af flere omgang.

Ringorm er zoonotisk, hvilket betyder at vi mennesker kan blive smittet fra dyret. Det er derfor vigtigt at bruge engangshandsker ved håndtering og behandling af smittede heste.

Heste der mistænkes for at have ringorm anbefales at blive holdt isoleret fra andre heste (og andre husdyr generelt) indtil behandlingen er færdig. Det anbefales at udstyr så som strigler, grimer, dækkener mm. bruges seperat til hver hest. Og disse desinficeres, hvis en hest diagnosticeres, eller mistænkes for at være smittet med, ringorm.

HAR DU SPØRGSMÅL?

×
Menu
SMS
Ring op
Mail