Video om sommereksem ovenfor.
Sommereksem, også kaldet insekt hypersensitivitet, er en kronisk, tilbagevendende, sæsonbetinget hypersensitivitetsdermatitis forårsaget af mitter (Culicoides spp), eventuelt kombineret med hypersensitivitet over for andre stikkende insekter. Sommereksem er udbredt over det meste af verden, og er den mest almindelige allergiske og kløende hudlidelse. Lidelsen har tidligere været anset som et problem hos primært islandske heste, og specielt islandske heste importeret fra Island, hvor mitten angiveligt ikke findes, menes at have en meget større risiko for at udvikle sommereksem. Også racer som Welsh Mountain ponyer, Shetlandsponyer, samt Friserheste menes at være genetisk disponerede, men lidelsen kan ses hos alle racer. De fleste heste udvikler kliniske symptomer ved 2-3 års alderen.
Sommereksem er en overreaktion fra immunsystemet på en ellers harmløs substans – et allergen. Heste uden hypersensitivetet viser sjældent symptomer på sommereksem, men når hypersensitive heste bides af mitter dannes store mængder IgE antistoffer i blodet mod allergenerne i mitternes spyt med efterfølgende frigivelse af inflammatoriske mediatorer i huden. De kliniske symptomer er intens kløe med hårtab, sår og fortykkelse af huden, specielt i man og hale, men også huden over ryggen, under bugen, samt hoved og ører angribes.
Diagnosen stilles ud fra de kliniske symptomer og hestens sygehistorie. Nogle heste kan have foderallergi eller parasitter hvor lignende symptomer ses, hvilket kan komplicere billedet. ”Allergitest” eller sensibiliseringstest kan udføres. Testen har udelukkende det formål at finde ud af hvilke allergener hesten er sensibiliseret for, enten for at undgå disse allergener eller for at påbegynde hyposensibilisering (se hyposensibilisering).
Der findes i dag endnu ingen behandling af sommereksem. Desværre.
Selvom det ikke lader sig gøre at behandle sommereksem, da det er en kronisk lidelse. Så findes der dog stadig tiltag, der kan hjælpe din hest.
Insekt kontrol med repellerende midler (sprays, pour-ons), god ventilation i stalden, sommerdækner, heste på stald i morgen- og aftentimer, hvor mitterne er mest aktive. Husk at lukke døre og vinduer til stalden, da insekterne med lethed kommer ind i stalden. Almindelige fluenet er ikke effektive, idet mitterne kan komme igennem disse net. Hold heste på åbne marker med god vind og undgå arealer med læ, skov og små søer.
Kløestillende midler kan være nødvendige i det akutte stadie. Antihistaminer og omega 3 olier er sjældent effektive.
Hyposensibilisering (Allergen-specifik immunoterapi): Ved hyposensibilisering forsøger man ved gentagne injektioner med en lille dosis allergen at skabe tolerance over for allergenet. Hyposensibilisering anses for at være en livslang behandling, og ikke en kur, som behandler hesten. Effekten kan variere fra symptomfri til forbedring, men succesraten skal forventes at være lav ved svære tilfælde.
Skrevet af: Dyrlæge Kirstine Præstegaard
Der er mange spørgsmål til sommereksem. Dyrlæge Peter Hjuler har lavet en video, hvor han fortæller om emnet. Klik ind på facebook, hvis du vil se nogle af de spørgsmål og svar der er under videoen.
Klik ind på facebook, hvis du vil læse spørgsmål og svar til filmen om sommereksem på heste.
- Hestehospital Århus 2217 7778
- Hestehospital Herning 7240 7711
- Hestehospital Vendsyssel 2274 7778
Kontor Horsedoc 2217 7778
kontakt.horsedoc@vetgruppen.dk
Mandag 07.30 – 13.00
Tirsdag 07.30 – 13.00
Onsdag 07.30 – 13.00
Torsdag 07.30 – 13.00
Fredag 07.30 – 13.00
VetGruppen er en sammenslutning af lokale dyreklinikker og dyrehospitaler, der arbejder sammen om at sikre de bedste forudsætninger for dyrs sundhed. Vi består af en stor gruppe dyrlæger og veterinærsygeplejesker med hver deres specialområde, hvilket er din garanti for kompetent og professionel pleje, hvad end der er tale om vaccination af hund, sundhedsundersøgelse af kat eller handelsundersøgelse af hest.
© 2023 VETGRUPPEN | CVR: 40 49 04 85 | Cookie og privatlivspolitik