Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 2217 7778

WEST NILE VIRUS HOS HEST

HESTEHOSPITAL I ÅRHUS

WEST NILE VIRUS HOS HEST

HVAD ER WEST NILE VIRUS?

West Nile Virus (WNV) er en virussygdom, der smitter via stik fra inficerede myg, som opsamler virus fra trækfugle, der bærer virus uden symptomer. WNV giver i langt de fleste tilfælde et mildt forløb, hvor hesten rammes af feber, men kan i ca. 10% af tilfældene føre til alvorlige neurologiske symptomer med høj dødelighed.

Sygdommen forekommer flere steder i Europa – primært i Sydeuropa, men er også konstateret i Nordtyskland tæt på den danske grænse, hvorfor det alene er et spørgsmål om tid, før den også vil opstå i danske hestebesætninger.

WNV er en zoonose, hvilket betyder, at mennesker også kan blive smittet via myg. Dog er risikoen lav herfor. Både heste og mennesker er såkaldte ”dead end” værter, hvilket betyder at sygdommen ikke kan smitte videre fra heste og mennesker.

SYMPTOMER PÅ WEST NILE VIRUS HOS HESTE

West Nile Virus kan forårsage en række neurologiske symptomer, der kan variere fra mild til alvorlig grad. Symptomer på sygdommen inkluderer:

  • Feber (ofte i de tidlige stadier)
  • Rystelser og muskelkoordineringsproblemer
  • Påvirkning af kranienerver fx facialis parese
  • Ataksi/ vaklende gang
  • Ændret mental adfærd
  • Liggende og ude af stand til at rejse sig.

Ved svære neurologiske tilfælde har sygdommen op mod 50% dødelighed.

DIAGNOSTICERING

Diagnosen på WNV stilles via blodprøve i kombination med kliniske symptomer. Da West Nile Virus er en anmeldepligtig sygdom er det vigtigt at kontakte sin dyrlæge, hvis man har mistanke om, at ens hest kunne være smittet.

BEHANDLING

Der er ingen kur mod West Nile Virus. Behandlingen er primært støttende og fokuserer på at lindre symptomerne og støtte hestens immunsystem. Dette kan bl.a. omfatte væskebehandling, smertelindring, og i nogle tilfælde antibiotika for at forhindre sekundære infektioner. Hvis symptomerne er alvorlige, kan dyrlægen anbefale intensiv pleje som vil kræve hospitalisering.

FOREBYGGELSE

  1. Vaccination:Der findes en vaccine mod West Nile Virus, som er effektiv til at forhindre infektion. Vaccinen bør opstartes inden myggesæsonen for at opnå beskyttelse, og der gives en booster efter 4-6 uger, hvorefter hesten vaccineres årligt. Særligt heste som deltager i konkurrencer i udlandet anbefales at blive vaccineret.
Myggesikring: Minimér eksponeringen for myg ved at holde heste indendørs i de tidlige morgen- og aftentimer, når myggene er mest aktive. Brug insektnet og skræmmende midler.
×
Menu
Ring op