Hvilken hund skal jeg vælge?
Hvordan vælger man den helt rigtige hund?
Når du skal have hund i familien, er det vigtigt, at I har gjort jer overvejelser inden om hvilken hund der vil passe og trives bedst hos jer.Det er ikke sjovt for hverken ejer eller hund, hvis matchet er forkert. Og når først I er ude og kigge på hvalpe, så ryger det meste af den fornuftige dømmekraft – for alle hvalpe er utroligt kære. Så tankerne og forventningsafstemningen skal foregå inden I skal ud og kigge.
Hvilken hunderace skal jeg vælge?
Der findes i hundredevis af forskellige racer. Og de er lige så forskellige, når vi ser på egenskaber, som de er, når vi ser på størrelse og pels. Mange af os har måske engang kendt en hund af en bestemt race, som vi syntes rigtig godt om, og køber derfor en af samme race. Og det er også en god idé, forudsat at vores første bekendtskab var et racetypisk eksemplar.
Der findes i hundredevis af forskellige racer. Og de er lige så forskellige, når vi ser på egenskaber, som de er, når vi ser på størrelse og pels.Mange af os har måske engang kendt en hund af en bestemt race, som vi syntes rigtig godt om, og køber derfor en af samme race. Og det er også en god idé, forudsat at vores første bekendtskab var et racetypisk eksemplar.Det kan også være, at man vælger ud fra udseendet alene. Eller fordi der er opstået et modefænomen.
Somme tider får man en hund ved en tilfældighed – den så sød ud, den sad i hjørnet og så trist ud, den skulle ellers aflives, den gik alene på gaden da man var på ferie … Der findes mange eksempler, og heldigvis også mange succeshistorier om sådanne tilfældige hundeanskaffelser.
Men for at få den størst mulige sikkerhed for, at de næste mange år med hunden skal blive en succes, må man sætte sig grundigt ind i, hvad det er, man ønsker af hunden, og dernæst finde den eller de racer, der opfylder ens ønsker i videst mulig udstrækning.
Hunde er meget forskellige på mange punkter
Mange mennesker har i dag en meget aktiv fritid, med forskellige udendørs aktiviteter, som mange hunde vil elske at være en del af.Skal hunden kunne løbe lange ture med ejeren? Skal den kunne gå med på jagt? Hvilken form for jagt? Ønsker man en hund til konkurrencesport? Hvis ja, drejer det sig da om agility? Eller lydighed? Sporarbejde? Opvisningssport? Udstilling
Aktiviteter med hunde
Der findes i dag utallige muligheder for at dyrke aktiviteter med sin hund, hvad enten det er en hyggelig hverdagsaktivitet eller konkurrencesport på højt niveau, og der er stor forskel på hvilke racer, der egner sig bedst til de forskellige aktiviteter.
En border collie er for eksempel en hund, som har fantastiske anlæg for bl.a. agility. Det betyder dog samtidig, at det er en hund der kræver megen aktivitet for at trives godt.Dermed kan racen være et fortrinligt valg for det aktive konkurrencesportsmenneske, mens den kan være et katastrofalt valg for en førstegangshundeejer med meget lidt tid til at aktivere hunden. Denne ejer må hellere vælge en rolig selskabshund.
Hvor stor skal hunden være?
Har man plads til en stor hund, eller vil man hellere have en lille hund, som er mindre pladskrævende og nemmere at tage med sig på besøg – men som til gengæld ikke virker så imponerende som vagthund?
Pelspleje for hunde
Kan man lide (og finde tid til) at rede og børste en lang pels, eller vil man hellere have en hund der kan tørres af med en klud? Må den fælde meget? Eller vil man hellere slippe for hundehårene, og i stedet bruge tid eller penge på klipning eller trimning nogle gange om året?
Hvad med hunde der gør?
Der er stor forskel på, hvor tilbøjelige forskellige racer er til at gø, og selv om man kan arbejde en del med den enkelte hund, vil der stadig være forskel. Der findes mange steder, hvor man kan læse racebeskrivelser for hunde. Men man skal også huske at »oversætte« beskrivelsen.
Når en hund beskrives som selvstændig og modig, får vi positive associationer, måske fordi det er hvad vi selv ønsker at være, eller hvad vi opfatter som positivt hos vore medmennesker. Og det er også rigtig gode egenskaber hos en hund. Det betyder, at hunden er initiativrig og opfindsom, og ikke bange for eksempelvis andre hunde. Dette indebærer dog også at hunden er sværere at opdrage, og måske kan være sværere at styre i omgang med andre hunde som voksen. Nogle hundeejere vil værdsætte udfordringerne og de sjove og uventede oplevelser med en sådan hund, mens andre vil opfatte det som værende besværlige egenskaber.
Alt i alt må man sige, at ud over de indlysende forskelle i størrelse og pels, er det uhyre vigtigt at tage stilling til hundens nedarvede egenskaber. Har den stor eller lille jagtlyst, er den selvstændig eller samarbejdende, er den meget vagtsom eller meget social, og hvor tilbøjelig er den til at gø?
En selvstændig hund med stor jagtlyst kan være lykken for en jæger, men vil samtidig være svær at holde hjemme og umulig at lade løbe frit i områder med vildt. Så hvad der er lykken for den ene, kan være til stor gene for den anden.
Blandingshunde findes i mange dejlige udgaver
En blanding mellem to racer, der har samme egenskaber, vil have de egenskaber man kender fra forældrene. En blandingshund mellem to eller flere meget forskellige racer, er derimod umulig at forudsige. Den kan få det bedste fra hver af forældrene – eller det værste fra begge.
Før man køber hund, skal man naturligvis også tage stilling til, om der er tid og råd til at have hund. Hunde skal opdrages, trænes og aktiveres, fodres og luftes. Der er udgifter til anskaffelse, fordring, dyrlæge og forsikring med mere. Også her spiller valget af race en rolle.
Et dyrlægebesøg koster det samme, hvad enten hunden er stor eller lille, men der er stor forskel på udgiften til medicin, og ikke mindst foder, til en chihuahua eller en grand danois.
Ligeledes er der stor forskel på sundheden mellem forskellige racer. En sygeforsikring kan være en stor hjælp mod uforudsete udgifter.
Søg råd og vejledning før du vælger at købe hund
Før du køber hund kan du søge hjælp og oplysninger hos hundeklubber, på nettet, på biblioteket, og hos dyrlægen, som gerne rådgiver før køb af hund.
Det kan også være en god ide at besøge en hundeudstilling, hvor man kan se på forskellige racer, og få en snak med ejerne, der som regel gerne vil fortælle om deres races egenskaber.
Rigtig god fornøjelse med dit valg af hund!
Opsummering
Start med at tænk på jeres hverdag og gøremål. Hvis I for eksempel elsker at ligge på sofaen og hygge hele søndagen, er det nok ikke en Border Collie eller en Hønsehund I skal have. Omvendt, hvis du er aktivt sportsmenneske og drømmer om at løbe med din hund, er det ikke det bedste valg med en Mops eller en gravhund. Og bor du i lejlighed på 3 sal, kan en Grand Danois fylder temmelig meget.
-
Har I små børn? Store børn?
-
Er det en arbejds- eller brugshund I ønsker? Jagt, hyrde, slæde eller agility for eksempel?
-
Er der nogen hjemme om eftermiddagen til at lufte hunden?
-
Hvem skal være ansvarlig for hvilke opgaver med hunden?
-
Er I en aktiv familie?
-
Rejser I ofte?
-
Bor I i byen eller på landet?
-
Bor I i hus eller lejlighed?
Der er mange forskellige hunderacer, og der er også racer som er mere helbredsmæssigt udfordret end andre. Vores dyrlæger og veterinærsygeplejersker har stor viden og erfaring med sundhed, sygdom, adfærd og opdragelse af forskellige hunderacer.
Vi står altid til rådighed, til en snak om hvilke fordele og udfordringer der kan være hos den eller de racer I har i tankerne.