Skip to main content
Trustpilot Widget

Hvad er vaccinationer og hvorfor vaccinerer vi hunde?

Få gode råd og vejledning til hvordan du passer bedst på din hund

Hvordan beskytter jeg bedst min hund mod smitsomme sygdomme?

Man vaccinerer for at beskytte vores kæledyr mod sygdomme, som ikke har nogen effektiv behandling. Når din hund er vaccineret, danner den selv antistoffer mod de sygdomme, som den er vaccineret i mod.

Det er også vigtigt at din hund er sund og rask når den bliver vaccineret, så dens immunforsvar kan svare på vaccinen – dette er årsagen til at vaccinationer bliver foretaget i forbindelse med et årligt sundhedseftersyn. 

Din hund kan godt blive syg trods vaccinationen, dette kan der være forskellige årsager til; Hvis den udsættes for massiv smitte eller hvis den er stresset i tiden omkring vaccinationen – dog forløber sygdommen hos vaccinerede hunde sig oftest mildt.  

Hundevaccinationer 

På nuværende tidspunkt vaccineres hunde mod 5 virussygdomme og 2 sygdomme forårsaget af bakterier. 

Hundesyge er en sygdom forårsaget af virus, og rammer oftest hvalpe og unghunde. Symptomerne på hundesyge er feber, flåd fra øjnene og snuden, samt hoste, opkast, diarré og i nogle tilfælde kramper. Denne sygdom smitter direkte fra hund til hund, og hos ikke-vaccinerede hunde er dødeligheden desværre høj.  

Parvovirus er også en virus, som oftest rammer hvalpe og unghunde. Symptomerne på denne virus er nedstemthed, blodig diarré og opkastning. Denne sygdom smitter dels ved direkte kontakt og dels gennem afføring, og har desværre også en høj dødelighed hos ikke-vaccinerede hunde. 

Smitsom leverbetændelse er en virus som især rammer unghunde. Her viser sygdommen sig ved feber, nedstemthed, appetitløshed, opkastninger, slimhindeblødninger og i nogle tilfælde gullige øjne. Hunde som overlever den første fase af denne sygdom, kommer sig ofte helt igen.  

Rabies er også det som vi kender som hundegalskab. Symptomerne er kramper og ændret adfærd, i tilfælde af smitte er sygdommen desværre dødelig.  

Rabies smitter ved direkte kontakt fra dyr til dyr gennem bid, her i Danmark smitter rabies ved bid fra flagermus. Det er derfor vigtigt at du kontakter din dyrlæge hvis din hund har været i kontakt med en flagermus. Derudover, så er det et krav at din hund er vaccineret mod rabies, hvis du ønsker at rejse til udlandet.   

Leptospirose rammer hunde i alle aldre, og er forårsaget af en bakterie, som smitter via gnavere. Symptomerne er feber, nedstemthed, opkast, smerter i bugen og slimhindeblødninger.  

 

Kennelhoste er en fællesbetegnelse for en række infektioner i hundens øvre luftveje, som både kan skyldes bakterier og vira. Kennelhoste giver tør hoste, let feber og i nogle tilfælde opkastning. Kennelhoste er meget udbredt og smitter direkte fra hund til hund. Kennelhoste kan vare op til 1 måned, men er oftest mild – dog kan den i nogle tilfælde udvikle sig til lungebetændelse. 

Hvor ofte skal hunden vaccineres? 

Din hund skal efter basisvaccinationen, revaccineres. Dette er for at vedligeholde immunforsvarets modstandskraft over for de ovennævnte sygdomme. En basisvaccination er altså ikke nok, eftersom at mængden af antistoffer i blodet falder med tiden. Man vaccinerer mod hundesyge, parvovirus og smitsom leverbetændelse hvert tredje år, og mod leptospirose og kennelhoste årligt.  

Hvornår skal hvalpe vaccineres?

Når hvalpe fødes, modtager de maternelle antistoffer mod forskellige sygdomme fra deres mor, som er aktive i 8-12 uger. Derefter skal hvalpen have en basisvaccination, hvilket er 3 vaccinationer med 4 ugers mellemrum, det ses derfor oftest at man vaccinerer når hvalpen er 8 uger, og booster vaccinationen ved 12 og 16 ugers alderen. Unghunde skal vaccineres igen, når de er 10-12 måneder gamle, og derefter årligt. 

Bliv ringet op

Bliv kontaktet - lead formular

Gælder ikke akutte henvendelser. Hvis akut bedes du ringe til din lokale dyrlæge, eller se VetGruppens døgnvagt her

×
Menu
Døgnvagt