Kanin efter sterilisation

Når din kanin er blevet steriliseret eller kastreret, er det vigtigt at passe rigtig godt på den, den første tid efter operationen.

Kaniner er følsomme

Kaniner har en stor overflade og samtidig en lille kropsvægt, og det påvirker hurtigt både blodsukker og kropstemperatur på det lille dyr. Når de bliver lagt i fuld narkose som ved kastration, sterilisation eller andre operative indgreb, bliver deres temperaturregulering yderligere påvirket, og de er i stor risiko for at blive underafkølede. Dertil kommer at kaniners tarmsystem er skabt til, at der hele tiden kommer føde. Derfor kan bare 4-6 timer uden foder være farligt og blive livstruende for kaninen. Det er nogle af de vigtige årsager til, at man skal holdes særdeles godt øje med sin kanin efter en operation. Kaniner er byttedyr, og de vil ikke vise hvis de har det skidt. Det gør det ekstra udfordrende som kaninejer.

Når kaninen vågner op efter operation

Dyrlægen og veterinærsygeplejerskerne vil give kaninen smertestillende og holde den under tæt opsyn indtil den er stabil. Dens temperatur vil blive målt løbende, og den vil være indhyllet i varmetæpper og varmedunke, indtil den selv kan termoregulere igen. Når den er vågen nok til at kunne spise, bliver den tilbudt foder. Når dyrlægen vurderer at den er klar til at komme hjem, kan du hente den igen. Det vil typisk være når den selv kan holde varmen, og er vågen og opmærksom.

Når du har fået din kanin hjem efter operation

Det er vigtigt at du fortsat holder kaninen varm og holder øje med dens temperatur. Dens normale temperatur er mellem 38 og 39,6 grader. Det kan også være, at du har fået medicin med hjem til at behandle den med. Det kan være smertestillende og forskelligt medicin til mave og tarmsystemet. Kaninen kan være træt, når den kommer hjem, men den skal bevæge sig og være interesseret i at spise. Hold øje med at den spiser, har afføring og tisser. De fleste spiser af sig selv indenfor 1-3 dage. Hvis den ikke vil spise, skal du tvangsfodre den med et specialfoder. Det kan være så ofte som hver 3. time du skal fodre den, hvis den ikke spiser selv.

  • Kontakt dyrlægen hvis du er i tvivl eller bekymret og ved følgende:

  • Kaninen er mere slap end normalt og svær at kontakte

  • Kaninens temperatur er under 38 grader

  • Kaninen vil ikke spise

  • Du kan ikke give den det aftalte medicin

En sundhedspakke som giver dig vished for, at vi sammen gør det bedste for dit kæledyr.

Læs mere

Har du husket at forsikre dit kæledyr?

Vær forberedt på uforudsete regninger

Få mere at vide

VetGruppen

VetGruppen er en sammenslutning af lokale dyreklinikker og hospitaler, der arbejder sammen om at sikre de bedste forudsætninger for dyrs sundhed. Vi består af en stor gruppe dyrlæger og veterinærsygeplejesker med hver deres specialområde, hvilket er din garanti for kompetent og professionel pleje, hvad end der er tale om vaccination af hund, sundhedsundersøgelse af kat eller handelseundersøgelse af hest.

© 2022 VetGruppen | CVR: 40 49 04 85 | Cookie- og privatlivspolitik

×
Menu