Skip to main content

Kennelhoste hos hunde

Hvad er Kennelhoste hos hunde?

Kennelhoste er en meget smitsom sygdom blandt hunde. Sygdommen er almindeligt forekommende, og især om efteråret ses der ofte udbrud. Heldigvis er sygdommen ikke livstruende, og stort set alle hunde kommer sig fuldstændig.

Årsager og smitteveje for kennelhoste

Kennelhoste er betegnelsen for et symptomkompleks, og har fået sit navn, fordi det mest tydelige symptom er hoste, og fordi sygdommen oftest opstår i sammenhænge, hvor der er mange hunde samlet, som for eksempel i en kennel. Smitten er luftbåren, men kan også overføres via genstande som for eksempel pinde, legetøj, madskåle og tøj. Der er mange smitstoffer, der spiller en rolle for udviklingen af kennelhoste, som er en luftvejsinfektion.  Det drejer sig både om forskellige virus, bakterien Bordatella Bronchispetica, samt mykoplasmer. Desuden kan miljømæssige forhold spille ind ved at påvirke hundens immunforsvar i negativ retning, således at den bliver mere modtagelig for sygdommen.

Symptomer og diagnose af kennelhoste

Symptomerne opstår gerne fra den ene dag til den anden og debuterer med hoste. Hunden kan være nedstemt med nedsat appetit, og i nogle tilfælde får den feber. Hosten er tør, hyppig og vedvarende og forekommer både, når hunden er aktiv, og når den er i hvile. Da hosten er selvforstærkende, vil hosteanfaldene typisk blive kraftigere og kraftigere, og i mange tilfælde ender et hosteanfald med en opkastning. Der kan opstå halsbetændelse og lungebetændelse i kølvandet på kennelhoste. Inkubationstiden er cirka en uge.

Diagnosen stilles ud fra de kliniske symptomer, og eventuelt oplysninger om kontakt med andre smittede hunde. Der kan også være kendskab til lokale forhold, der spiller ind, som for eksempel da vi for nogle år siden kunne følge udbredelsen af kennelhoste på en bestemt villavej. Andre eksempler kan være hunde, der er med i samme jagtselskab, eller som har været på den samme hundepension.

Behandling af kennelhoste

Behandlingen består først og fremmest af hostedæmpende medicin, men i nogle tilfælde er der også behov for antibiotika. I enkelte – sjældne – tilfælde kan det blive nødvendigt at behandle med væske og flydende ernæring, hvis hunden kaster så meget op, at den ikke kan holde mad og vand i sig. Hunden skal holdes i ro, til den er fuldstændig rask, og den bør ikke være sammen med andre hunde.

Forebyggelse af kennelhoste gennem vaccination

Man kan vaccinere mod flere af de smitstoffer, der forårsager kennelhoste. En vaccination mod parainfluenza (Pi) giver god beskyttelse mod virusdelen, og indgår i mange kombivacciner. Der findes også en vaccine mod bordatella bronchiseptica (BB). Denne vaccine kan ikke gives som injektion, men skal dryppes i hundens næse. Begge vacciner beskytter i et år. Næsevaccinen gives ikke som rutine til alle hunde, men er i dag et krav i de fleste hundepensioner. Dette har betydet, at vi i dag ser langt færre tilfælde af kennelhoste hos hunde efter pensionsophold end tidligere. Det er også en god idé at lade hunden få en næsevaccine inden deltagelse i aktiviteter, hvor der er mange hunde samlet, som for eksempel udstillinger, konkurrencer og andre former for hundetræf.

×
Menu
Døgnvagt