Knuder hos kæledyr

Hvordan kan jeg opdage knuder hos mit kæledyr? 

Ligesom mennesker, kan kæledyr også udvikle kræft.

Fordi vores kæledyr i dag lever længere og længere tid, ser man også flere hunde, katte og mindre kæledyr der udvikler kræft. Risikoen for kræft øges med alderen. Kræft kan vise sig i mange former; det kan vise sig som knuder eller svulster og i lægesprog bliver de omtalt som tumorer. Det kan også være cellerne i blodet eller knoglemarven der er syge af kræft, og her ser man umiddelbart ikke nogen knuder eller svulster.

I nogle situationer har du som ejer ikke bemærket nogen forandringer ved dit kæledyr udover knuden. I andre situationer starter forløbet med at hunden virker træt, forpustet eller måske bleg på slimhinderne, og at du af disse årsager kontakter dyrlæge.

De fleste kræftsygdomme ses hos ældre dyr, men nogle former kan også optræde hos unge dyr. Visse racer er også i højere risiko for at udvikle bestemte typer for kræft.

Kræft kan optræde i godartede og ondartede former. Ved de godartede knuder, og nogle former af de ondartede, kan dit kæledyr som oftest helbredes ved en operation hvor knuden fjernes.

Ondartede knuder kan sprede sig til andre organer i kroppen, og mulighederne for behandling bliver stillet alt efter hvor langt henne i forløbet sygdommen er, når diagnosen stilles.

At stille diagnosen kræft, samt at få et billede af prognose og behandlingsmuligheder, kan kræve et større udredningsarbejde. Din dyrlæge vil udover en grundig klinisk undersøgelse eksempelvis udtage blodprøver, små aspirater eller biopsier af knuden, tage røntgen eller ultralydsscanne dit kæledyr. I nogle tilfælde vil en CT-scanning også være en del af udredningen. For eksempel for at afklare om en svulst har spredt sig i form af metastaser. CT-scanning har en meget høj billedopløselighed og kan derfor opdage metastaser væsentligt tidligere end røntgen.

Har kræften spredt sig, kan behandlingen i nogle tilfælde være livsforlængende, og i andre tilfælde så udsigtsløs, at det bedste for dyret vil være aflivning.

Kemoterapi er også en mulighed ved nogle former for kræft hos kæledyr. Kemoterapi til kæledyr må ikke sammenlignes med kemoterapi til mennesker. Dyrene er beskyttet af dyreværnsloven, og derfor er alvorlige bivirkninger ved kemoterapi ikke accepteret. Dyrene behandles med lavere dosis af kemoterapi, så bivirkningerne bliver milde eller slet ikke ses. Både hunde og katte kan have gavn af kemoterapi, og mange gange lever dyrene et helt normalt liv uden bivirkninger i behandlingsforløbet. Ulempen ved den lave dosis kemoterapi er, at dyrene sjældent kureres helt for deres kræft. De har det godt og kan være helt sygdomsfri i halve eller hele år, under og efter forløbet. Mange dyr ender dog med at blive aflivet på grund af deres kræft, men langt senere end hvis kemoterapien blev fravalgt. Besutningen om kemoterapi er naturligvis altid en beslutning der tages efter en grundig samtale mellem dig og din dyrlæge om fordele og ulemper og fremtidsudsigterne for dit kæledyr.

Vi har stor erfaring og viden indenfor diagnosticering og behandling af kræft i alle varianter hos kæledyr. Selvom sygdomme kan være ens, er alle sygdomsforløb unikke. En masse faktorer spiller ind, såsom dyrets alder, familiesituationen i hjemmet med alder og børn og også økonomiske forhold. Det og meget mere, har vi med i vores tilgang til behandling af kæledyr med kræft.

En sundhedspakke som giver dig vished for, at vi sammen gør det bedste for dit kæledyr.

Læs mere

Har du husket at forsikre dit kæledyr?

Vær forberedt på uforudsete regninger

Få mere at vide

VetGruppen

VetGruppen er en sammenslutning af lokale dyreklinikker og hospitaler, der arbejder sammen om at sikre de bedste forudsætninger for dyrs sundhed. Vi består af en stor gruppe dyrlæger og veterinærsygeplejesker med hver deres specialområde, hvilket er din garanti for kompetent og professionel pleje, hvad end der er tale om vaccination af hund, sundhedsundersøgelse af kat eller handelseundersøgelse af hest.

© 2023 VetGruppen | CVR: 40 49 04 85 | Cookie- og privatlivspolitik

×
Menu