Skip to main content

Kolik hos heste

Kolik er den betegnelsen, der bruges, når hesten har smerter i maveregionen. Kolik hos hest kan eksalerer hurtigt og blive meget alvorlig. Det er derfor vigtigt, at du kontakter en dyrlæge hurtigst muligt, hvis din hest udviser symptomer på kolik.

Tegn på kolik hos hest

Din hest viser tegn på kolik, hvis den har følgende symptomer: 

  • Hesten holder op med at spise
  • Hesten skraber med forhovene
  • Hesten forsøger at sparke sig i bugen grundet stærke smerter
  • Hesten ruller sig rundt grundet smerter
  • Hesten sveder, har høj puls og ændringer/øget i vejrtrækningsrytme

Hvis din hest har symptomer som disse, bør du kontakte en dyrlæge, så dyrlægen kan finde årsagen til smerterne og påbegynde behandling. Koliksmerter kan skyldes mave- og tarmproblemer, som forstoppelse, lejeforandring, blindtarmsforstoppelse m.m. Kolik kan også skyldes parasitter, forgiftning, stress eller nyresygdomme. 

Diagnosticering af kolik

Når dyrlægen skal udrede hesten for kolik, vil dyrlægen lave en klinisk undersøgelse, som bl.a. kan bestå af en undersøgelse af slimhinder, rektalundersøgelse og ventrikelskylning.  Desuden vil dyrlægen også måle hestens puls. Pulsen kan fortælle, hvor store smerter hesten har. 

Rektalundersøgelse er en undersøgelse via hestens endetarm. Rektalundersøgelsen kan bl.a. fortælle, om hesten forstoppet, om der er lejeforandringer i tarmen, eller om der er tegn på luftophobning i tarmen.  

Ved en ventrikelskylning fyldes hestens mavesæk med vand. Mavesækken fyldes via en slange i næsen. Ventrikelskylningen kan fortælle, om mavesækken er overfyldt grundet eksempelvis forstoppelse. 

Behandling af kolik hos hest

Behandlingen afhænger af årsagen til kolikken. Først og fremmest vil dyrlægen sørge for at smertedække hesten alt efter behov. Hvis der er mistanke om alvorlig kolik, der kræver en operation, vil dyrlægen foretage en akut operation eller henvise til en klinik, der kan foretage en akut operation. Hvis der er mistanke om forstoppelse, som kan behandles uden operation, vil hesten få udskrevet medicin herefter. Hvis årsagen er orm eller andre parasitter, vil dyrlægen foretage en udredning og behandle med et orme/parasitdræbende præparat

Kan man forebygge kolik hos hest?

Kolik opstår hyppigt hos heste. Der er dog en række ting, du kan gøre for at forebygge kolik:

  • Giv din hest foder af høj kvalitet
  • Hav et stabilt og struktureret fodringsskema
  • Hvis du skal skifte foder, så sørg for at gøre det over et par uger
  • Sørg for, at din hest får regelmæssig motion
  • Sørg for, at din hest jævnligt bliver tjekket for parasitter vha. gødningsprøver hos dyrlægen
×
Menu
Døgnvagt