Skip to main content

Loppeallergi hos hunde

Loppeallergi er en almindelig lidelse hos hunde, som kan forårsage alvorlige kløe og andre symptomer. Selv et enkelt loppebid kan sætte en allergisk reaktion i gang, og det kan være vanskeligt at opdage lopper på hunden. Jo længere tid der går, inden man behandler lopperne, jo mere formår de at formere sig og sprede sig i hjemmet. Det er vigtigt at behandle lopperne i mindst fire-seks måneder, hvis man først har fået lopper inden for dørene. Der er ingen specifik behandling for loppeallergi, og man må nøjes med at lindre symptomerne. Det er vigtigt at bruge et loppemiddel forebyggende året rundt, hvis man har en hund med loppeallergi.

Loppebid hos hund

I de fleste tilfælde er ubehaget det samme, som vi oplever, når vi bliver stukket af en myg. Når loppen bider for at suge blod, bevirker loppens spyt, at vævet omkring biddet opløses, og blodet forhindres i at størkne. Dette sker for at sikre loppen et blodmåltid. Som ved et myggestik vil der komme rødme, hævelse og kløe lokalt. Hos de dyr der er allergiske overfor loppens spyt, vil der komme en overdrevent kraftig og ukontrolleret reaktion.

Symptomer på loppeallergi

Symptomerne på loppeallergi er først og fremmest en udtalt kløe, men vedvarer loppeproblemet, vil der komme flere symptomer, som for eksempel kraftig rødme, større hævelser, mørkfarvning og eventuelt fortykkelse af huden (især hos hunde), hårtab og sår­skorper. Hos hunde med loppeallergi skal der kun et enkelt loppebid til at sætte en allergisk reaktion i gang. Det kan være uhyre svært at finde lopper på dyrene, idet der måske kun har været én loppe, som på undersøgelsestidspunktet allerede er væk igen.

Diagnose og behandling

Jo længere tid der går, inden man går i gang med loppebehandlingen, jo mere når lopperne at formere sig. Loppernes æg og larver vil være i omgivelserne i lang tid. Derfor skal man altid behandle i mindst fire-seks måneder, hvis man først har fået lopper inden for dørene. I dag er det loppesæson hele året, da de fleste hunde lever sammen med os i opvarmede boliger. 

Hunde, der også er allergiske overfor andre emner, er særligt udsatte. Der findes ingen specifik behandling for loppeallergi, hvorfor man må nøjes med symptombehandling. Det vigtigste er naturligvis at få has på lopperne. Der findes i dag mange gode og effektive loppemidler, og man kan få råd og vejledning i loppebekæmpelse hos dyrlægen. De hunde, der har nået at udvikle eksem og eventuelt en sekundær hudbetændelse, skal have behandling med kløestillende medicin og eventuelt antibiotika. Essentielle fedtsyrer kan også mildne symptomerne.

Forbyggelse

Hvis man har en hund med loppeallergi, anbefaler vi på det kraftigste, at man bruger et loppemiddel forebyggende året rundt.

×
Menu
Døgnvagt