Skip to main content

Lus hos heste

Hvis du pludselig oplever, at din hest begynder at klø sig udover det sædvanlige, kan det være, at den har fået lus. Hvis din hest har fået lus bør du behandle hesten med et egnet lusemiddel.

Lus hos hest

Heste kan rammes af både bidende lus, som lever af hudceller og skæl, og blodsugende lus, som lever af blod. Det er dog sjældent, at heste i Danmark angribes af blodsugende lus. Der er et øget antal af luseangreb hos heste i vintermånederne, hvor hestens pels er tykkere og længere. Den tykke og lange pels er det foretrukne miljø for lusene, da det giver dem gode betingelser for at gemme sig og lægge æg.  

Symptomer på lus – Hvordan ved jeg om min hest har fået lus?

Hudirritation er et af de hyppigste tegn på lus. Hvis din hest har fået lus, vil du opleve skældannelse på din angrebne områder, da hesten vil klø og gnubbe sig. Et andet symptom på at din hest har fået lus vil også være hårtab. Når hesten klør og gnubber sig på de angrebne områder, vil den slide hårene af. I mange tilfælde vil lusene være til at finde omkring og under haleroden samt omkring og i manen. Ved meget alvorlige og længerevarende angreb af blodsugende lus kan hesten lide af vægtab samt udvikle blodmangel. Dyrlægen kan stille diagnosen ved at samle en prøve fra hestens pels og herefter undersøge prøven under et mikroskop. Som oftest kan både lus og luseæg spottes med det blotte øje. Lusene sidder på huden mellem hårene, og æggene sidder på hårene som perler på en snor. 

Lus hos hest: Kan min hest smitte mig eller andre dyr med lus? 

Lus er artsspecifikke, hvilket betyder, at din hest kan ikke smitte dig eller andre kæledyr med lus. Lus er knyttet sin vært og vil derfor kun smitte til andre heste eller andre dyr, der er beslægtede, som eksempelvis æsler. Lus smitter fra hest til hest vha. direkte kontakt. Det betyder, at hvis du har flere heste (eller æsler), vil det klogeste være at isolere den smittede hest til behandlingen er overstået og din hest er lusefri. 

Behandling af lus hos hest

Lusene kan ikke overleve uden deres vært, hvilket gør det forholdsvis nemt at behandle, idet hesten ikke kan blive smittet af sine omgivelser (stalden, børster, strigler, halm, osv.), når den isoleres og behandles. Hvis din hest er ramt af bidende lus, kan du behandle den, ved at vaske den grundigt med egnet lusemiddel. Du kan købe lusemidlet hos din dyrlæge. Følg anvisningerne på flasken og suppler gerne med strigling og klipning af hestens man samt trimning af de angrebne områder. Det giver shampooen adgang til det angrebne område og dermed de bedste betingelser for at virke og behandle luseangrebet.  

Hvis din hest er ramt af blodsugende lus, kræves der en anden form for behandling. Det er sjældent at heste rammes af blodsugende lus, men hvis det sker, skal hesten behandles med en lægemiddel, som udskrives af dyrlægen. Præparatet gives oralt til hesten, og når lusene suger blod fra hesten, vil de optage giftstofferne og dø. 

I nogle tilfælde kan det også være nødvendigt at udskrive kløestillende creme samt antibiotika, hvis hesten har fået sår og rifter efter kløen og gnubben.

×
Menu
Døgnvagt