Skip to main content

Hvad er hjerte- og lungeorm og hvordan får min hund det?

Hvad er hjerte- og lungeorm?

Selvom man i daglig tale kalder det for ”hjertelungeorm” er det i virkeligheden to forskellige parasitter, som det drejer sig om; Fransk hjerteorm (Angiostrongylus Vasorum) og Rævens lungeorm (Crenosoma Vulpis). Grunden til, at man kalder det for hjertelunge-orm, er, fordi de opfører sig meget ens i forhold til spredning, symptomer og selve måden, som man finder ud af, om hunden har parasitterne. Det er dog vigtigt at skelne mellem de to, da Fransk hjerteorm er mere farlig end Rævens lungeorm.

Hvordan kan min hund få hjerte- og lungeorm?

Hjerte- og lungeorm bliver udskilt af inficerede dyr via deres afføring. Det spredes derimod ikke ved, at en ikke-inficeret hund spiser afføring fra inficerede hunde eller ræve. Larverne skal udvikle sig, før de bliver i stand til at inficere, og det gør de via bestemte sneglearter, som fungerer som en mellemvært.
En uvidende hund spiser eller slikker på sneglen, og på den måde optages ormen. Når ormene kommer til hundens tarme, vandrer de ud gennem tarmvæggen, og går via blodet til hundens hjerte og lunger. Her udvikler de sig videre, så de bliver i stand til at formere sig i hunden.
Efter at larverne har formeret sig, vandrer de ud gennem lungerne på hunden og op til svælget, hvor hunden synker ormene, og de bliver via tarmsystemet udskilt med afføringen, og en ny cyklus kan begynde.

Hvilke symptomer har min hund, hvis den har fået hjerte- og lungeorm?

En hund med hjerte- og lungeorm udviser typisk en eller flere af disse tegn:

  • Hoste
  • Hurtig vejrtrækning
  • Bliver hurtig forpustet
  • Let feber
  • Nedsat appetit

Derudover kan også se følgende:

  • Opkastninger
  • Svær blødning, selv fra små sår
  • Adfærdsændringer
  • Nedsat balanceevner
  • Røde pletter på slimhinderne

Hvilke hunde kan få hjerte- og lungeorm?

Alle hunde kan få hjerte- og lungeorm. Dog er der nogle hunde, som er mere udsatte end andre. Hvalpe og unge hunde har større tendens til at undersøge ting med deres mund, hvorfor de har større tendens til at indtage ormen.

Jagthunde og hunde, der færdes steder med mange andre hunde, har naturligt større risiko for at blive inficeret.

Hvordan finder man ud af, om min hund har hjerte- og lungeorm?

For at finde ud af, om ens hund har hjerte- og lungeorm, er der flere måde at gøre det på. Den typiske måde at gøre det på er via en Baermann-undersøgelse. For at foretage en Baermann-undersøgelse skal vi bruge 3 – 5 prøver med afføringer fra 3 – 5 dage i træk. Dette er, fordi en inficeret hund udskiller ormene i bølger. For at undgå, at vi ikke er uheldige og ramme en dag med lav udskillelse, tager vi over flere dage for at være mere sikre i vores diagnose.
Prøverne skal stå hos os i 24 timer, før vi kan aflæse prøven, så du vil typisk få svar dagen efter, at du har afleveret prøverne. Vi er også i stand til at bestemme, hvilken type orm din hund har.
En anden metode, som vi kan finde ud af, om din hund er inficeret, er via en blodprøve. Blodprøven er i stand til at vise, om din hund har hjerteorm. Den er ikke i stand til at vise, om din hund har lungeorm. Svaret kommer med det samme. Grunden til, at vi kan finde på at tage en blodprøve er, hvis vi gerne vil udelukke, om din hund har hjerteorm. Hjerteorm er mere farlig end lungeorm, så nogle gange kan det være vigtigt at udelukke hjerteorm.
Til sidst kan man finde orm ved at se ned i luftrøret med en kikkertundersøgelse. Her vil man nogle gange kunne finde ormene i luftrøret, men det er ikke muligt at sige, hvilken slags orm som det drejer sig om.

Få en årlig Baermann test med vores VetPlan.

Hvordan behandler man hjerte- og lungeorm?

Både hjerteorm og lungeorm behandles med ormedræbende middel i tabletform. Behandlingen tager typisk nogle uger. Man behandler over lang tid, da man gerne vil undgå at dræbe ormene for hurtigt, da det kan få slemme konsekvenser for hunden. Efter endt behandling anbefaler vi altid, at I kommer med 3 – 5 afføringsprøver til en kontrol Baermann-undersøgelse, så vi kan se, om din hund er blevet fri for orm. Husk at du har en gratis årlig Baermannundersøgelse med din VetPlan. Hvis der skal foretages en kontrol Baermann-undersøgelse, er denne ikke dækket af Vetplan.

Download brochuren her

Kontakt os på

49 20 30 16

eller skriv til os på
kontakt.nordkystens@vetgruppen.dk

×
Menu
Ring op