Skip to main content
Akut brug for hjælp? Ring 86 22 19 51

Nordre Dyrehospital

Aggression hos kaniner

KÆLEKANINER KAN UDVISE AGGRESSIV ADFÆRD AF FORSKELLIG GRUND. DYRLÆGE RUBEN SØRENSEN LISTER NOGLE AF DISSE ÅRSAGER OG KOMMER MED BUD PÅ FORNUFTIGE LØSNINGER.

​Ind i mellem oplever kaninejere, at deres kanin udviser aggressiv adfærd. Det kan ses både hos hanner såvel som hunner, og der kan være mange årsager til denne adfærd hos kaniner.

Man kan se aggressionen rettet både mod andre kaniner, men desværre også mod mennesker. Aggression mod mennesker kan være et stort problem, og for mange er det værst, hvis kaninen er købt som et kæledyr, der skal bo inde i vores hjem og passes af et barn. Hvis kaninen bider, kan denne adfærd let føre til en aflivning, hvis ikke problemet løses.

For det første kan årsagen være manglende kontakt til mennesker, altså at kaninen slet ikke er tam. Hvis man får en kaninunge, som ikke har været i kontakt med mennesker, eller kun meget lidt, så kan den se os som en trussel og være bange. Det er vigtigt, når man køber en kaninunge, at den er præget så meget som muligt på mennesker og allerede er tam, når man får den.

Derudover kan kaniner blive frustrerede og aggressive, hvis de ikke kan få opfyldt deres naturlige behov som i naturen. Mange aggressionsproblemer kan løses/forbedres ved at give kaninen mere plads, daglig motion og adgang til et stimulerende miljø med masser af legetøj, og områder man kan klatre op på eller gemme sig under.

​Kaniner er populære kæledyr, men enkelte af de langørede er aggressive i deres adfærd. Det kan skyldes blandt andet overgreb, sygdom eller kønshormoner. Dyrlæge Ruben Sørensen kommer med forslag til, hvordan den aggressive adfærd kan afhjælpes. Foto: Dennis Lehmann.

Hvis kaninen har været udsat for overgreb eller mishandling i form af slag og spark eller er blevet tabt, så kan det udløse en frygt associeret med mennesker. Det behøver ikke være på grund af en bevidst handling, men kan også være et uheld der gør, at kaninen forbinder mennesker med ubehag og smerte.

Derudover kan en aggressiv kanin være syg, og man bør altid overveje, om der er noget fysisk galt med kaninen. Det kan være tandsmerter, mave-tarmsmerter, urinvejssmerter (kaniner kan få blæresten) eller muskel/ledsmerter som gør, at den har ondt og har behov for behandling.

Til sidst skal det nævnes, at en del adfærdsproblemer kan løses ved kastration for hankaninen eller sterilisation for hunkaninen. Når vi fjerner den kønshormonelle påvirkning, så vil de fleste kaniner blive mere rolige og kontaktsøgende. Mange tænker ofte mest på kastration af hannerne, men sterilisation af hunnerne kan også nogle gange hjælpe.

Hvis man har en kanin med aggressiv adfærd, så kan det være en god ide at rådføre sig med erfarne kaninavlere og/eller sin lokale dyrlæge. Sammen kan man forhåbentlig finde en løsning på problemet.

Med venlig hilsen
Dyrlæge Ruben Suntum Sørensen

Nordre Dyrehospital​

Kontakt os

Har du spørgsmål, så ring til os på 86 22 19 51 eller send en mail på kontakt.nordre@vetgruppen.dk

Alternativt kan du udfylde formularen forneden

  • Maks. filstørrelse: 50 MB.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Nordre Dyrehospital
Lægårdsvej 2P
8520 Lystrup

Tlf: 86 22 19 51
Email: kontakt.nordre@vetgruppen.dk


Åbningstider

Mandag 08.00 – 17.00
Tirsdag  08.00 – 17.00
Onsdag  08.00 – 18.00
Torsdag 08.00 – 17.00
Fredag   08.00 – 16.00

FIND VEJ
×
Menu
Ring op
Facebook
Book online