Skip to main content
Akut brug for hjælp? Ring 86 22 19 51

Nordre Dyrehospital

Hedeslag – et alvorligt
onde i sommervarmen

​SØRG FOR SKYGGE OG MASSER AF KOLDT VAND TIL HUNDENE, NÅR SOLEN BAGER, SÅ DE FIRBENEDE UNDGÅR HEDESLAG.

Hej dyrlæger,

Nu har det lige været så varmt, så jeg tænkte på, om hunde kan få hedeslag?

Og hvad skal man gøre, hvis det sker?

Med venlig hilsen Sofie

Hej Sofie,

Ja, det kan de bestemt godt. Det er vigtig at være opmærksom på dette hos sin hund, også når det begynder at blive varmt. Det er ikke kun ved +30 grader, at det er farligt. Mange hunde kan også få hedeslag, selv om der kun er 25 grader varmt.

Hunde kan ikke svede på samme måde som os mennesker. De fjerner deres overskudsvarme ved at stikke tungen ud af munden og trække vejret i nogle hurtige ryk, nogle kalder det at gispe, andre halse. De begyndende tegn på hedeslag, som man skal være opmærksom på hos hunde, er:

– Kraftig halsen/ hyperventilation

– Forøget savlen, som senere bliver til tørhed i munden

– Tegn på muskelsvaghed, ukoordinerede bevægelser

– Forvirret/uopmærksom

– Opkast og diarre

Hvis man har mulighed for at tage hundens temperatur, så er det en meget god ide. Normalt ligger hundens normaltemperatur i hvile på mellem 37,5 og 39 grader. Mange kan komme op på 39,5 efter aktivitet, og hvis det er varmt. Men begynder hundens temperatur at snige sig op på 40-40,5 grader, så bliver det farligt. Derudover har de fladsnudede hunderacer, og de overvægtige hunde en forøget risiko for hedeslag.

Den bedste måde at behandle hedeslag på er selvfølgelig ved at forebygge det. Undgå voldsom aktivitet på meget varme dage, hvis ikke hunden er vant til det, og sørg for masser af frisk koldt vand. Undgå den direkte sol ved at opholde jer i skyggen. En af de hyppigste årsager til hedeslag hos hunde er, hvis man har efterladt den i en varm bil, som står direkte i solen. Det kan desværre ende katastrofalt selv efter kort tid.

Hvis din hund skulle vise tegn på hedeslag, så er det vigtigt først at få den ind i skyggen eller i et andet køligt område. Afkøl den med koldt vand (ikke iskoldt) og hvis man har en pose frosne ærter eller lignende så rul den ind i et viskestykke og læg den ind i armhulen, i lysken eller på halsen. Har man en ventilator/blæser, kan den også bruges. Når hunden så begynder at få det bedre, er det vigtigt, at man kører til sin dyrlæge, da hunde med hedeslag kan få nogle forsinkede komplikationer, selv efter man har fået dem kølet ned. Det kan blandt andet være chok, nyresvigt, blødninger, hjerteflimmer og krampeanfald.

Så pas godt på hundene i sommervarmen og go’ sommer!

Kontakt os

Har du spørgsmål, så ring til os på 86 22 19 51 eller send en mail på kontakt.nordre@vetgruppen.dk

Alternativt kan du udfylde formularen forneden

  • Maks. filstørrelse: 50 MB.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Nordre Dyrehospital
Lægårdsvej 2P
8520 Lystrup

Tlf: 86 22 19 51
Email: kontakt.nordre@vetgruppen.dk


Åbningstider

Mandag 08.00 – 17.00
Tirsdag  08.00 – 17.00
Onsdag  08.00 – 18.00
Torsdag 08.00 – 17.00
Fredag   08.00 – 16.00

FIND VEJ
×
Menu
Ring op
Facebook
Book online