Skip to main content
Akut brug for hjælp? Ring 86 22 19 51

Nordre Dyrehospital

Hundens Jul

SELVFØLGELIG SKAL VORES HUNDE OGSÅ MÆRKE DET ER JUL, MEN FORKÆL HELLERE VOVSE MED EN EKSTRA GÅTUR FREM FOR ET STYKKE FLÆSKESTEG I HØJTIDEN

​Kæledyr: Nu nærmer julen sig, og vi glædes i denne »søde« tid. Vi spiser alle lidt ekstra julegodter, og der falder ofte lidt af til vores hunde, som også skal nyde godt af denne tid.

Desværre er julen et af de tidspunkter på året, hvor vi dyrlæger ser en øget forekomst af diarre og opkast. Som hundeejer er det vigtigt, at man ikke tillader overfodring eller forkert fodring af hundene, selvom det er jul. Med hensyn til overfodring så skal man huske på, at størstedelen af vores hunde vejer væsentlig mindre end os selv, og en lille uskyldig frikadelle til hunden vil svare til, at vi spiser fem-ti frikadeller.

Når vi snakker om forkert fodring, så kan det være meget fed mad eller meget sukkerholdig mad/slik. Den fede mad kan udløse opkast eller værre endnu, en betændelsestilstand i hundens bugspytkirtel. Chokolade ved de fleste heldigvis, at hunde ikke tåler, og det kan være livstruende i selv små mængder, så det bør helt undgås. Endvidere er der alle de ting, som hunde kan finde på at spise på egen hånd som for eksempel en tulipan, julestjerne eller mistelten, der alle er giftige planter. Tænk desuden over at gavebånd og nødder kan sætte sig fast i tarmen så hold det væk fra hunden.

Når skaden er sket
Skulle det alligevel ske, at hunden får det dårligt, så kan man i de milde og ukomplicerede tilfælde af diarre og opkast selv gøre meget.
Får hunden diarre så giv den skånekost og et probiotikum (fås hos dyrlægen uden recept, for eksempel Zoolac eller Pro-kolin). Ved opkast skal hunden faste i 24 timer, og derefter starter man op med små portioner skånekost. 

Skånekost kan købes som våd- og tørfoder hos dyrlægen eller laves selv, typisk af udkogt ris og kylling. Dog er det vigtigt at pointere, at hvis hunden er alment påvirket ved for eksempel sløvhed, nedstemthed eller ved nedsat appetit, eller der er blodig opkast/diarre, bør man altid kontakte sin dyrlæge.
Den mest akutte sygdom er nok en mavevending, som typisk udvikles hos de store hunderacer.

De mange julegodter er svære at holde fingrene fra, og vi deler gerne med vores hunde. Men den fede julemad kan forårsage både opkastning og diarre hos de firbenede, så forkæl i stedet hunden med en ekstra gåtur – det har den langt bedre af.

Risikofaktorerne her er et stort måltid mad efterfulgt af leg. Herved kan mavesækken dreje sig rundt om sin egen akse, og hunden bliver akut syg i løbet af en-tre timer og har brug for hurtig dyrlægehjælp. Heldigvis er det efterhånden en tilstand, vi sjældent ser.

Men glem nu ikke at nyde julen sammen med hunden, undgå at stresse for meget, og udnyt den ekstra tid man har i feriedagene til at være sammen. Giv hunden en ekstra gåtur i stedet for et stykke flæskesteg, det vil den hellere, og skal den have lov til at smage lidt af julemaden så husk: »alt med måde«.

God Jul – og appetit !​

×
Menu
Ring op
Facebook
Book online