Katteleukæmi
Hvad er katteleukæmi ?
Katteleukæmi er en smitsom kattesygdom, som ødelægger kattens immunforsvar giver blodmangel og eventuelt kræft og er dermed en livstruende sygdom.
Årsagen er et virus der benævnes FeLV (felin leukæmi virus).
Hvordan smitter leukæmivirus ?
Smitten spredes ved tæt kontakt mellem katte, herunder indbyrdes soignering og via fælles mad- og drikkeskål. Virus udskilles via spyt, urin og afføring, men dens levetid udenfor kattens krop er meget kort.
Killinger født af inficerede katte, fødes smittede. Fra katten er smittet til den selv udskiller virus, går der 1-2 måneder. Hvis en inficeret kat brækker sig, er det nok at tørre efter med almindelige rengøringsmidler, da disse dræber virus.
Hvilke symptomer har katte med leukæmi ?
Der er ingen typiske symptomer på katte med leukæmi. Ikke alle katte udvikler symptomer på sygdom men er skjulte smittespredere hele livet.
Er sygdommen i udbrud kan symptomerne være appetitløshed, vægttab, vedvarende diarré, mundhuleproblemer, hud-, luftvejs-, øjen-, og urinvejsproblemer, mat og strittende hårlag og generelt træt og nedstemt.
Hvordan stilles diagnosen ?
På Nyborg Dyrehospital udtages en blodprøve, der kan undersøges med det samme, for at se om katten er smittet med leukæmi-virus. En undersøgelse, der er foretaget i Danmark, viste at ca. 10% af katte er smittet med leukæmi og udgør en stor risiko for at smitte andre katte.
Kan katten behandles mod sygdommen ?
Der er ingen behandling mod sygdommen, der kan gøre katten rask, men der findes medicin som kan forlænge kattens liv. Er den smittet, bør man altid holde katten isoleret fra andre katte, da den udgør en smitterisiko (være indendørs). I mange tilfælde (hvis ikke katten kan isoleres) være bedst med aflivning.
Hvordan kan katten undgå at få sygdommen ?
Katte kan vaccineres mod sygdommen, og på Nyborg Dyrehospital benytter vi nu en kombinationsvaccine, der beskytter mod leukæmi. Risikoen for smitte nedsættes ligeledes ved at undgå kontakt med andre katte, som kan være smitteudskillere.
En indendørskat er meget bedre beskyttet mod sygdommen end katte, der strejfer meget omkring og har kontakt med andre katte. Her kan kastration og sterilisation af katte indirekte være smitteforebyggende, da disse katte ikke strejfer så meget.
Hvordan undgår man at katten får sygdommen?
Katte kan vaccineres mod sygdommen, og på Nyborg Dyrehospital benytter vi nu en kombinationsvaccine, der også beskytter mod leukæmi. Risikoen nedsættes endvidere, når katten ikke har kontakt med andre katte. Inde-katte er således bedre beskyttet end ude-katte.
Kontakt os
Har du spørgsmål, så ring til os på 65 31 10 18 eller send en mail på kontakt.nyborg@vetgruppen.dk
Alternativt kan du udfylde formularen forneden
Åbningstider
Mandag 08.00 – 18.00
Tirsdag 08.00 – 17.00
Onsdag 08.00 – 18.00
Torsdag 08.00 – 17.00
Fredag 08.00 – 17.00
Lørdag 09.30 – 12.30