Tilbage til vetgruppen.dk

Øjenundersøgelser på Nyborg Dyrehospital

Når et dyr øjenundersøges på Nyborg Dyrehospital, er der en række forskellige undersøgelsesmetoder som anvendes.

Typisk undersøges den forreste del af øjet først, dvs. øjenomgivelserne såsom øjenlåg og evt. næsefolder hos de kortsnudede racer. Dernæst undersøges hornhinden, regnbuehinden og linsen.

Til sidst undersøges nethinden med et indirekte opthalmoskop hvis der er mistanke om sygdomme i dette område.

Udover at undersøge øjet med nogle specielle linser, kan dyrlægen måle trykket i øjet på dyret med et instrument (tonovet). Trykket i øjet fortæller om der er normalt tryk i øjet, lavt tryk som er tegn på en regnbuehindebetændelse (uveitis) eller forøget tryk som er tegn på grøn stær (glaukom). 

At måle trykket er vigtigt for at kunne afgøre den videre behandling da de forskellige sygdomme kræver forskellige typer medicin. 

Hvornår skal dyrlægen kontaktes?

  • Smerte i øjet ses fx ved at hunden kniber øjet sammen, gnider det med poten.
  • Unormale mængder flåd fra øjet
  • Rødme/hævelse i øjet samt
  • Blindhed

Hvad kan vi tilbyde?

  • Diagnostik af øjenlidelser
  • Medicinsk behandling af øjenlidelser
  • Kirurgisk behandling af sygdomme i øjenlåg, 3. øjenlåg, slimhinde og bindehinde. Herunder fjernelse af hår som irriterer hornhinden, korrektion af ind- og udadkrængede øjenlåg.

Fluoresceintest

Fluoresceintest foregår ved at en dråbe farvestof tilføres øjet. Farvestoffet binder sig ikke til den yderste del af hornhinden, men hvis der er skader på hornhinden binder det sig til det underliggende væv i hornhinden.

Ved at lyse med en speciel lampe fluorescerer farvestoffet og gør det lettere at se skader på hornhinden.

På billedet: En hund med hornhindesår, som kun kunne anes uden fluorescein. Med fluorescein er det tydeligt, hvor stort det er.

Tåretest
En tåretest (Schirmers tear test) foregår ved at en strimmel trækpapir sættes ned i øjenlågskanten i et minut. En lav værdi indikerer at dyret ikke producerer nok tårevæske. For lav tårevæskeproduktion gør at øjet tørrer ud og lettere bliver betændt. 

I de fleste tilfælde kan lidelsen behandles med nogle bestemte øjendråber som hjælper tårekirtlernes tåreproduktion samtidig med at øjet tilføres fugtbevarende dråber, f.eks. sentrx.

Bedøvelse af øjet: For at kunne undersøge om der skader bag det tredje øjenlåg på dyret kan øjet bedøves. Det foregår med 1-2 dråber som virker efter 5-10 minutter. Derefter kan dyrlægen trække ud i det tredje øjenlåg og kigge ind bagved.

På billedet: Klinikhunden Tessa får målt sin tårevæske med en Schirmers tear test.

Kontakt os

Har du spørgsmål, så ring til os på 65 31 10 18  eller send en mail på kontakt.nyborg@vetgruppen.dk

Alternativt kan du udfylde formularen forneden

  • Max. file size: 50 MB.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
NYBORG DYREHOSPITAL
Lyøvej 20
5800 Nyborg
 
ÅBNINGSTIDER

Mandag 08.00 – 18.00
Tirsdag  08.00 – 17.00
Onsdag  08.00 – 18.00
Torsdag 08.00 – 17.00
Fredag   08.00 – 17.00

FIND VEJ

VetGruppen

VetGruppen er en sammenslutning af lokale dyreklinikker og dyrehospitaler, der arbejder sammen om at sikre de bedste forudsætninger for dit kæledyrs sundhed. Vi består af en stor gruppe dyrlæger og veterinærsygeplejesker med hver deres specialområde, hvilket er din garanti for kompetent og professionel pleje, hvad end der er tale om vaccination af din hund eller kastration af din kat.

Bliv opdateret med de seneste nyheder

© 2018 VETGRUPPEN | CVR: 40 49 04 85 | Privatlivspolitik

×
Menu
Ring op
Facebook