Skip to main content

Nyreslag hos hest

Størstedelen af de heste, som får nyreslag, bliver sunde og raske igen. De fleste heste kan leve det liv, de levede før, men for at undgå, at sygdommen blusser op igen, er det vigtigt, at man holder øje med, at træning og foder passer sammen og justerer alt efter om hesten har hvileperioder.

Symptomer på nyreslag hos hest

  • Smerter i bagparti
  • Høj puls og svedeture
  • Mørk urin
  • Muskelkramper
  • Muskelskader i bagbensmuskulaturen

Når en hest får nyreslag, bliver dens gangart stiv, og den vil strække benene bagud grundet gener i bagpartiet. I meget alvorlige tilfælde vil hesten nægte at “arbejde” og lægge sig ned pga. smerter. 

Hvad er årsagen til at heste får nyreslag?

Nyreslag hos heste er en kompleks lidelse. Man kender ikke den præcise årsag til, at heste får nyreslag. Nyreslag rammer bl.a. heste:

  • Som har fået store mængder af foder i en inaktiv hvileperiode
  • Som starter træning efter en hvileperiode
  • Som udsættes for svingende og ujævn træning

Nyreslag kan dog i alvorlige situationer give varige senfølger og skader. I slemme tilfælde kan det resultere i, at hesten ikke kan yde og bevæge sig som før. 

Kan man forebygge nyreslag?

Man ved endnu ikke, hvad der gør heste særlig disponible for nyreslag. Dog kan du stadig tage dine forholdsregler og undgå at fodre hesten med et foder, der indeholder for meget energi eller protein. Regelmæssig træning har også en positiv effekt på heste, der er disponible for nyreslag. Sørg for at holde hesten varm med et dækken efter træning. Derudover har det også en positiv effekt at sætte hesten på fold, så den kan bevæge sig i perioder, hvor træningen er på pause. Nogle mener, at yngre heste er i risikogruppen for at blive ramt igen. Desuden ses der flere tilfælde af nyreslag hos hopper end hos vallakker. 

Foruden træning og det rette foder er det også vigtigt, at du nedsætter mængden af foder i hestens hvileperioder. Når I starter træningsperioden op igen, kan du øge mængden af foder, så den passer til hestens træning. Vær desuden opmærksom på at nedsætte mængden af foder, hvis hesten grundet skader eller andet ikke skal træne i en længere periode. 

Vitaminer, som er vigtige for din hest:

  • Selen 
  • E-vitamin
  • B-vitamin

Selen og E-vitamin er helende og kan være med til at pleje samt forebygge nyreslag. 

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg mistænker, at min hest har fået nyreslag?

Hvis du mistænker, at din hest er blevet ramt af nyreslag, bør du straks sætte alle former for bevægelse, træning og motion i bero. Hold hesten varm og kontakt dyrlægen, så udredning og behandling kan påbegynde. Hos VetGruppen står vi altid klar til at hjælpe, vejlede og rådgive. I milde tilfælde af nyreslag er der ikke behov for behandling af en dyrlæge, men du kan kontakte vores klinikker, hvis du har spørgsmål til symptomer, sygdomme eller andet. Vores klinikker er placeret i hele Danmark, og vi har stort set alt diagnostisk udstyr på klinikkerne, som kan give dig hurtigt svar på, om din hest er syg og herefter igangsætte den rette behandling.

×
Menu
Døgnvagt