Skip to main content

Opkast og diarre hos hunde og katte

Opkastninger og/eller diarre hos hunde kan skyldes mange forskellige ting. Det kan dreje som om noget helt banalt, såsom en forbigående irritationstilstand, eller det kan være et tegn på alvorlige lidelser, som for eksempel forgiftninger, organsygdomme eller fremmedlegemer.

Årsager til opkast og diarre hos hunde

Hvis hunden kaster op eller har diarre, men ellers er helt som det plejer at være, vil årsagen oftest være et brat foderskift, eller at hunden har spist noget det ikke kan tåle. Det kan være fed eller krydret mad, sne eller saltvand, blot for at nævne nogle eksempler. Hunde er tilbøjelige til at spise uhensigtsmæssige ting.

Behandling 

En hund, der kaster op, kan man med fordel faste i 24 timer. Når man begynder at fodre igen, skal man tilbyde hunden skånekost i små hyppige portioner. Vand tilbydes ligeledes i små hyppige portioner, ikke for koldt. Det er ikke nødvendigt at koge vandet først. I tilfælde af diarre er der ingen grund til at faste hunden, man kan med det samme tilbyde skånekost på samme måde som ved opkastninger. Skånekost kan købes ved dyrlægen i form af et fuldfoder, som ud over at være letfordøjeligt indeholder emner, der plejer tarmen og de gode tarmbakterier, hæmmer de dårlige tarmbakterier, og modvirker diarreen.

Man kan også selv lave skånekost på en basis af godt udkogte ris tilsat proteiner i form af f.eks. kogt kylling, kogt mager fisk, fiskeboller, torskerogn, hårdkogt hakket æg, hytteost og lignende. Generelt kan man sige, at alt hvad der er blødt, blegt, mildt og magert er velegnet. Hvis man vælger at lave hjemmelavet skånekost, kan man supplere med et middel der tilfører nogle gode, nye tarmbakterier, og modvirker diarre. Der findes forskellige produkter til både hund, som fås i håndkøb.

Hvornår bør hunden være i bedring?

Under hele forløbet skal hunden være upåvirket, og der skal ske en gradvis bedring af tilstanden. Hvis opkastningerne fortsætter mere end en til to dage, eller diarreen i mere end en uge, er det tid at søge dyrlæge. Ligeledes er det nødvendigt at søge dyrlæge, hvis hunden er alment påvirket, det vil sige hvis ædelysten forsvinder, hvis hunden får feber, er sløvt eller viser tegn på smerter, eller på anden vis ikke er som det plejer at være. Husk at dyr sjældent udtrykker smerte ved at give lyd, men snarere ved at virke trist og indadvendt. De piber eller hyler typisk kun ved pludselig og uventet smerte, som hvis man for eksempel kommer til at træde dem over tæerne, eller lignende.

Andre tegn på, at der er noget galt i fordøjelsessystemet, kan være meget luft i maven, maverumlen og problemer i forbindelse med at komme af med afføringen. Det er særlig vigtigt at være opmærksom på hvalpe, som er meget følsomme for udtørring, samt gamle dyr, som har større risiko for organsygdomme.

Udredning hos dyrlægen

Hvis hunden kommer til dyrlægen på grund af opkastninger og/eller diarre, vil dyrlægen starte med at optage en sygehistorie, og foretage en klinisk undersøgelse, for at spore sig ind på mulige årsager til problemet. Ud fra resultaterne af dette kan der i nogle tilfælde stilles en diagnose og startes en behandling, bestående i skånekost suppleret med forskellige former for medicin. I andre tilfælde er det nødvendigt med flere undersøgelser. En blodprøve kan vise om hunden lider af væskemangel, om der er alvorlige problemer med de indre organer, eller akutte betændelsesreaktioner. Afføringsprøver kan afsløre parasitter såsom orm, samt forskellige mikroorganismer som bakterier, svampe og visse former for virus. Røntgenbilleder bruges i denne sammenhæng til at undersøge for tegn på fremmedlegemer, udfyldninger eller luftudspiling af mavesæk eller tarmafsnit. Man kan også lade hunden spise noget kontraststof, og ved at optage billeder løbende over et døgn følge kontraststoffets passage gennem fordøjelseskanalen. Ved mistanke om allergi overfor foderemner kan man vælge at sætte hunden på en særlig kost i op til fire måneder, og derved bekræfte eller udelukke diagnosen fodermiddelallergi. I langvarige tilfælde, hvor man endnu ikke har fundet en årsag, kan man foretage en kikkertundersøgelse af mavesæk og tarm. Dette foregår i fuld bedøvelse, og kræver en tømning af mave og tarm forud for undersøgelsen. Ved hjælp af kikkertudstyret kan man samtidig udtage små vævsprøver fra fordøjelseskanalen til undersøgelse på et laboratorium. Ultralydsscanning bruges primært til at undersøge for leverlidelser, eller kræftknuder i bughulen. Som det fremgår af ovenstående findes der en meget lang række af årsager til mave-tarm-problemer hos hunde. Den frygtede parvovirus hos hunde ser vi heldigvis sjældent, hvilket skyldes at mange hunde i dag er vaccineret mod sygdommen.

×
Menu
Døgnvagt