Vær opmærksom på kulden for hund og kat
Når kulden bider, regnen pisker, og vinden suser udenfor, skal vi være særlig opmærksomme på vores små venner. Også selvom de har pels.
Hvad skal jer være opmærksom på i kulden som hunde- eller katteejer?
Der er flere ting som du bør være opmærksom på og som kan hjælpe din hund og kat igennem vinteren på en god og skånsom måde. Læs med her.
Hunde
Hunde uden underuld eller med tynd pels, skal have hjælp til at holde varmen med tøj. Der skal holdes øje med om hunden begynder at bevæge sig anderledes i det kolde vejr og viser tegn på, at den synes det er ubehageligt at være ude i.
Hunde er forskellige, og behovet for overtøj er dermed ikke ens, der er stor forskel på om der er tale om en tyndpelset dansk-svensk gårdhund, og en mellemstor langpelset jagthund uden underpels, eller en labrador med tykkere og isolerende underpels.
Hvis hunden har en forkrampet kropsholdning, så tyder det på at den er kold og har behov for overtøj på gåturen.
Hvis hunden bliver alvorligt nedkølet, er den mere modtagelig overfor sygdomme. Hvalpe, syge og gamle hunde er mest i fare for forfrysninger. Hunhunde kan få urinvejsinfektion, hvis de sidder for længe ude i kulden. Kropsdele som stikker ud, som ører, halespids og pungen hos hanhunde er mest udsat for kulden.
Et godt råd er derfor også – udover påklædning, at gå flere korte ture, fremfor én lang tur, når frosten bider.
6 hunderacer med øget behov for tøj
- Korthåret hønsehund
- Granddanois
- Korthåret gravhund
- Korthåret chihuahua
- Staffordshire bull terrier
- Dansk-svensk gårdhund
Gode råd til hundens klædeskab
Der skal tages højde for hundens pelstype og de gældende vejrforhold
- Små hunderacer og hvalpe skal bære heldragt, som når helt ned til benene
- De større hunde kan nøjes med et dækken, som isolerer ryg og mave
- Ældre hunde vil have stor glæde af at et dækken, som kan minimere smerter og beskytte mod ledstivhed
- Brugshunde, som for eksempel jagthunde ville have godt af et vandsugende og varmende dækken for at undgå at blive afkølet i pauserne.
- Små sko ville også være fordelagtigt når der er salt på vejene
- Skyl hundens poter fri for salt og isklumper, når I er hjemme efter gåturen, og smør eventuelt med en god potecreme.
Derudover er det også til stor gavn hos dig som ejer, eftersom at overtøjet også dækker for skidt, snavs og sne, som særligt langhårede hunde slæber med ind efter en gåtur. Du kan derfor spare tid på pelsplejen efterfølgende.
Kat
De fleste udekatte ønsker stadig at komme ud selvom at der er sne og kulde, men man skal være ekstra opmærksom, for det kan føre til forfrysningsskader.
Katte er overordnet set gode til at passe sig selv, dog er det vigtigt at man som katteejer holder ekstra øje, med at katten kommer ind i varmen igen, så katten ikke får forfrysninger. Katten kan få forfrysninger udsatte steder på kroppen, så som ører, halespids og poter, man skal derfor være opmærksom på at katten ikke er ude hele dagen, mens man er på arbejde eller hele natten når man sover.
Katten skal have mulighed for at få ly for kulde, regn og blæst. Det våde vinterejr er især farligt for katte med tynd pels, da de har svært ved at danne nok kropsvarme til at tørre pelsen – også mindre katte og kronisk syge katte er ekstra udsatte om vinteren.
Hvis katten lider af diabetes, nyresygdomme eller har et svagt hjerte er det endnu sværere, for dem selv at regulere kropsvarmen.
Hvis man ikke har kattelem, er det vigtigt at finde et lunt leje uden for huset. En ide kunne være at stille en kurv med varme tæpper eller en flamingokasse med halm, eksempelvis en carport eller et skur. Dermed har din kat et varmt sted at vente på at blive lukket ind.
Hvis din kat har været ude i frostvejr længe, og du har mistanke om forfrysninger, er det vigtigt ikke at gnide den skadede kropsdel – Katten skal varme op i sit eget tempo i stuetemperatur, gerne under et tæppe.
Kontakt dyrlægen hvis kattens almentilstand er påvirket.
Alle der har en udendørskat bør overveje et reflekshalsbånd, så katten kan ses i mørke på vejene. Husk at det er vigtigt at der enten er elastik i eller et såkaldt quick-release-spænde, hvis katten sætter sig fast i et træ eller lignende. Derudover er det ikke nødvendigt med et navneskilt, men blot at skrive navn og telefonnummer på, eftersom at et øremærke er svært at læse og en chip kræver chip-læser.
5 vinterråd til katteejere
- Pas på med at lukke katten ud, når det regner, blæser kraftigt eller sner
- Tjek ører, poter, snude og halespids for forfrysninger
- Smør kattelemmen, så du er sikker på, at katten kan komme ind, når du ikke er hjemme
- Lav et lunt udendørs opholdssted til katten
- Giv eventuelt foder med ekstra kalorier – spørg din dyrlæge til råds
- Giv din kat et dyrlægetjek – kan den klare kulden?