Patienthistorier
Her kan du læse mere om nogle af de patienter, vi har behandlet på klinikken.
Shaka med et overrevet korsbånd
Atlas med navlebrok
Vi havde besøg af søde Atlas på kun 3 måneder, da han skulle have opereret et navlebrok, der drillede ham. Han var bare SÅ cool og lå faktisk bare i sin kurv og blundede ude bagved hos os, indtil vi havde gjort alting klar til ham. Vi var alle flere gange henne og klø ham på maven og rose ham for at være SÅ dygtig til at komme til dyrlæge. Operationen gik godt, og Atlas var hurtigt vågen igen og klar til at komme hjem til sine ejere.
Agn sad fast i Gordons næse
Konrad havde dårlig mave
Konrad har igennem længere tid haft store problemer med dårlig mave og opkast. Konrad er desværre et godt eksempel på, at en dårlig mave ikke altid “bare” er en dårlig mave. Han har været igennem en større udredning, hvor både blodprøver og afføringsprøver er blevet undersøgt. Derudover har han også fået lavet en gastroskopi, som er en kikkertundersøgelse af mavesækken og den forreste del af tyndtarmen. Her blev der undersøgt, om alting ser ud, som det skal. Vi kigger også efter, om der skulle være et fremmedlegeme, der kunne være årsagen til problemet – det var der heldigvis ikke. Under gastroskopien tog vi også nogle biopsier af mave- og tarmslimhinden, der bliver sendt ind til undersøgelse på et eksternt laboratorium som en del af udredningsprocessen. Konrad er i bedring lige nu på baggrund af den medicinske behandling, han er startet op på. Vi har en tæt dialog og samarbejde med Konrads ejer Julie, som løbende holder os opdateret, så vi i fællesskab kommer i mål med Konrads mave – det tager bare lidt tid. Julie har været så sød, at lade os fortælle Konrads historie for at få fokus på, at mave-tarm-problemer godt kan tage tid, og der kan være mange veje hen til målet
Spinda blev ramt af en bil
Spinda kom ind til os i vagten, da han var blevet ramt af en bil. Der var tydelige blødninger både i og omkring hans ene øje (billede 4 og 5), og vi tog selvfølgelig også røntgenbilleder af ham for at se, om der var flere skader.
Det var der heldigvis ikke. Vi startede behandling af Spindas øje og sørgede for at holde ham godt smertedækket. Selvom der ikke var brækket noget, kan man jo godt forestille sig, at det må gøre ret ondt i kroppen at være blevet ramt af en bil.
Allerede dagen efter var Spinda klar til at komme hjem til ejer igen. Et par dage efter så vi ham til første kontrol (billede nr. 3), og her kunne vi allerede se en tydelig bedring af øjet. På dag 9 efter sammenstødet med bilen, så Spindas øje næsten normalt ud igen (billede 1 og 2) – og vigtigst af alt, så har han det godt igen
Elvis’ frasprængning af lårbenshoved
Elvis er en kastreret hankat på knap 2 år, som pludselig var blevet halt. Hans egen dyrlæge havde taget røntgenbilleder af hans hofter, som viste en frasprængning af det ene lårbenshoved – hvorfor Elvis forståeligt nok havde fået meget ondt lige pludseligt.
Det er en lidelse, der ses hos især yngre katte og er en sygdom, som kan opstå i forbindelse med udviklingen af knoglerne. Symptomerne er fx, som med Elvis her, pludselig opstået halthed, at katten ikke vil hoppe op og ned af møbler samt aggressiv adfærd specielt i forbindelse med berøring på grund af smerter. Heldigvis er prognosen ofte god, så snart man kirurgisk får fjernet lårbenshovedet og slebet knoglen til.
Da katten ikke har så mange kilo at bære rundt på, får den hurtigt opbygget en god muskulatur, som vil kompensere for det manglende lårbenshoved, og den vil kunne leve et helt normalt liv igen. Elvis blev henvist til os fra egen dyrlæge for at få fjernet lårbenshovedet. Vores dyrlæge Michael stod for operationen, og veterinærsygeplejerske Sara assisterede og stod for narkosen og smertebehandlingen. Allerede samme eftermiddag kunne Elvis gå fint rundt igen og han var klar til at komme hjem dagen efter med en smerteplan samt en plan for, hvornår han kunne vende tilbage til sit normale katteliv igen.
Leda fik fødselshjælp
Leda var i fødsel og havde været det længe. Hendes ejere vidste, at der stadig var en hvalp tilbage, men det var ligesom om, at fødslen var gået i stå.
Heldigvis vidste Ledas ejere, at der ikke må gå for lang tid imellem hvalpene kommer ud, og de tog derfor ind til os med Leda og de hvalpe, der allerede var kommet til verden på naturlig vis.
Når vi hører om en fødsel, der er trukket i langdrag, forbereder vi os altid på kejsersnit, da både hvalpe og tæve kan blive påvirkede og i værste fald dø, hvis hvalpene ikke kommer ud i tide.
Leda kom ind til vores dyrlæge Michael, som scannede hende for at sikre, at hvalpen stadig var i live. Den lå i fødselskanalen og Michael forsøgte derfor, om han med den rette teknik kunne få den ud – og det lykkedes! Leda slap derfor for et kejsersnit og fik sig et fint kuld hvalpe med hjem igen.
Nova brækkede benet
Da Nova, en 10 måneder gammel chihuahuahvalp, ankom til Risskov Dyrehospital, havde hun tydeligt ondt. Nova var forinden kommet galt afsted i hjemmet, imens hun var alene hjemme.
Vi tog derfor straks røntgenbillede af hende og kunne konstatere, som man kan se på røntgenbilledet, at benet havde taget skade. Vi fik derfor benet rettet ud og fikseret ved operation. Herefter blev Nova sendt hjem med skinne på, som hun skulle gå med nogle uger.
Det er sådan, at jo yngre man er (det gælder både dyr og mennesker), desto bedre heler man. Det må man sige Nova er et bevis på. Vi kunne ved kontrolrøntgen nogle uger efter konstatere, at der var sket en rigtig fin opheling: Knoglerne havde igen styrke og var helet sammen. Pinnen, som fikserede de brækkede knogler, blev derfor fjernet, og Nova er nu igen let på poter!
Fighteren Bonzo
Bonzo blev indleveret på Risskov Dyrehospital, da han var utrolig dårlig og svag og havde store mavesmerter. For at finde ud af hvad Bonzo fejlede, tog vi derfor straks blodprøve og røntgen af ham, og vi kunne konstatere, at hans infektionstal var tårnhøje og røntgenbilledet af hans mave så helt forkert ud.
Vi var derfor nødt til at åbne ham op for at se, hvad problemet var. Da vi fik åbnet hans mave, havde Bonzo hul på tarmen på grund af mavesår og som følge af det betændelse i bughulen. Pænt sagt, er det en temmelig alvorlig og livstruende tilstand. Vi måtte derfor straks forsøge at få lappet både tarm og behandlet bughulebetændelsen.
De følgende dage var Bonzo i meget kritisk tilstand, og på daværende tidspunkt var det svært at sige, om han ville klare den. Heldigvis, efter nogle ugers intensiv behandling, fik Bonzo det løbende bedre og er nu kommet sig fuldstændigt. Ingen tvivl om, at Bonzo er en fighter!
Hormon-forstyrrende stoffer
Herman, en fin, stille og meget velopdragen fransk bulldog hvalp på 6 mdr, kom ind til os, da han var begyndt at tabe pels. Vi undersøgte ham derfor nærmere og kunne konstatere flere ting hos ham: – symmetrisk hårtab uden kløe eller påvirkning af huden – forstørrede brystvorter – ikke normalt placeret testikler + underudviklet i forhold til hans alder.
Hermanns kønshormonniveau måtte altså være i ubalance. Gennnem blodprøve og hudbiopsi kunne vi bekræfte, at Hermanns østrogenniveau var for højt, og testosteronniveauet var for lavt. Biopsien bekræftede desuden, at hårtabet sandsynligvis skyldes kønshormonforstyrrelsen. Men hvad skyldes hormonbalanceforstyrrelsen?
Helt generelt kan det enten skyldes noget udefrakommende, fx et produkt, eller det kan skyldes en hormonproduktionsfejl hos dyret selv. Efter snak med Hermanns ejer fandt vi frem til grunden. I Hermanns hjem blev der brugt et lægeordineret østrogenprodukt, og da Hermann elsker at bliver krammet, er han sandsynligvis blevet påvirket af østrogenproduktet ved den fysiske kontakt. Østrogenproduktet blev derfor skåret ud af hverdagen, og efter blot en måned var Hermann en hel anden udgave af sig selv med væsentligt højere energiniveau. Vi kunne også konstatere, at han igen udvikler sig som en hanhund, og at pelsen er på vej tilbage.
Vi er glade for at kunne hjælpe Hermann! Men vær på vagt for hormonforstyrrende produkter – de kan også påvirke dit kæledyr.
Laura var kommet slemt til skade
Da vi modtog Laura i vagten, var hun skræmt og forslået. Hun havde forinden været ude på egen hånd, og derfor er det svært at sige, hvad der var sket. Måske hun var blevet ramt af en bil.
I hvert fald viste scanninger, at hun tydeligvis var kommet galt afsted. Røntgen viste en punkteret lunge, og ultralydsscanning viste tegn på blødninger fra både milt og lever. Derudover behandlede vi Laura for chok – med stor gavn. 2 dage efter, så vi igen Laura til et kontrolbesøg.
Her sugede vi 400ml luft ud af hendes brystkasse, så lungerne kunne fungere normalt igen. Hun har det heldigvis bedre, men er stadig for nervøs til cykler og biler. Ligesom hos os mennesker, så sidder traumatiske oplevelser også i dyr. Vi håber, Laura på sigt kommer sig over oplevelsen.
Kejsersnit hjalp Mittes killinger
Den drægtige kat Mitte kom ind til os en dag, fordi hendes ejer var blevet urolig for hende. Hun har stor erfaring i katteopdræt og syntes, at Mitte opførte sig anderledes end normalt.
Vi scannede hende og kunne se, at der heldigvis stadig var liv i de 3 killinger, men at forholdene i livmoderen ikke var, som de skulle være. Derfor lavede vi kejsersnit og de 3 killinger kom til verden.
Dog var de meget små og uens i størrelse og ikke helt så friske, som vi havde håbet på. Mittes ejer har formået at gøre et virkelig godt stykke arbejde og givet killingerne (og Mitte) den rette pleje og omsorg trods en hård start på livet. Se lige, hvor søde de er!
Kejsersnit hjalp Mittes killinger
Den drægtige kat Mitte kom ind til os en dag, fordi hendes ejer var blevet urolig for hende. Hun har stor erfaring i katteopdræt og syntes, at Mitte opførte sig anderledes end normalt.
Vi scannede hende og kunne se, at der heldigvis stadig var liv i de 3 killinger, men at forholdene i livmoderen ikke var, som de skulle være. Derfor lavede vi kejsersnit og de 3 killinger kom til verden.
Dog var de meget små og uens i størrelse og ikke helt så friske, som vi havde håbet på. Mittes ejer har formået at gøre et virkelig godt stykke arbejde og givet killingerne (og Mitte) den rette pleje og omsorg trods en hård start på livet. Se lige, hvor søde de er!
Pelle Pirat sprang korsbåndet
Det er ikke kun hunde, der kan komme til skade med korsbåndet. Det kan katte også.
Videoen af Pelle Pirat er optaget da han var til kontrolbesøg hos os 10 dage efter vi opererede ham for et sprunget korsbånd i det venstre knæ – et dejligt gensyn med både patient og ejer.
Alt så heldigvis ud, som det skulle, så vi nød bare besøget af den tilfredse mis, der nu er klar til igen at drage ud på katteeventyr igen!
Kejsersnit hjalp Daisys hvalpe
Det er altid spændende at have vagt og kunne hjælpe i akutte situationer. Denne her gang Daisy, som ventede sit første kuld hvalpe.
Heldigvis har Daisy’s ejere stor erfaring med avlsarbejde og de opdagede derfor, at alt ikke var, som det skulle være. Derfor blev vi kontaktet søndag og vi fik hurtigt aftalt en tid. Ved ankomst til Risskov Dyrehospital, havde Daisy allerede født 1 hvalp, men en scanning viste, at de resterende hvalpene havde for få hjerteslag.
Heldigvis fik vi lavet et kejsersnit på Daisy og kunne bringe de 6 hvalpe godt til verden. Se lige hvor søde de er! Både Daisy og alle 7 hvalpe har det godt efter kejsersnit.
Ellie slugte sit tyggeben
Ellie på snart 9 år havde fået et tyggeben at gnave på, hvilket hjælper mod tandsten. Desværre var hun kommet til at sluge den sidste del af tyggebenet, som så havde sat sig fast i nederste del af spiserøret. Hun forsøger derfor at kaste tyggebenet op, men uden held.
Da Ellie ankom til Risskov Dyrehospital, var hun tydeligt nedstemt og havde brug for hjælp. Der blev straks taget et røntgenbillede, hvor det var tydeligt, at et fremmedlegeme sad fast i sidste del af spiserøret. Efter at have givet kontrastvæske, kunne vi ganske rigtigt konkludere, at det var tyggebenet, der sad fast i spiserøret. For at kunne få tyggebenet ud, måtte Ellie lægges i narkose. Dog har hun en hjertelidelse, og det er derfor meget vigtigt, at den helt rigtige narkose sammensættes.
Det klarede vores anæstesi-sygeplejerske Sara, og med hjælp fra kikkertudstyr fik Michael, vores dyrlæge, forsigtigt fjernet tyggebenet. Vi kan godt forstå, at Ellie havde ondt, se lige, hvor stort tyggebenet var!
Ellie klarede det heldigvis super godt og er hurtigt kommet tilbage til sig selv igen.
Ingolf med den store urinsten
Ingolf har flere gange døjet med blærebetændelse, som han med succes er blevet behandlet for. Dog er symptomerne gang på gang kommet igen, hvilket også var grunden til hans besøg på Risskov Dyrehospital: Ejer fortalte, at han var urolig, meget klagende, konstant gik i kattebakken, og at der var blod i urinen.
Da Ingolf ankom på dyrehospitalet, blev han derfor straks røntgenfotograferet, hvilket gav forklaring på alle episoderne med blærebetændelse: Ingolf havde en stor urinsten!
Michael opererede den ud med det samme, så nu krydser vi fingrer for, at blærebetændelse er fortid for Ingolf. For at forebygge dannelsen af urinsten indtil vi kender svaret på urinstensanalysen, er Ingolf blevet sat på foder, der netop forebygger dannelsen af disse. Vi håber, Ingolf snart kan vende tilbage til et normalt katteliv uden smerter.
Gaston spiste en sut
Da Gaston ankom til Risskov dyrehospital, havde han det ikke særligt godt. Han havde både kastet op derhjemme og var meget nedstemt. Det skyldes, at han havde fundet en sut, som han synes var sjov at lege med og tygge i.
Men sutten kunne ikke holde til Gastons skarpe kattetænder, og Gaston havde i sin leg fået bidt sutten i stykker og slugt en del af den. Det havde sat sig fast i hans tarme og gav ham forstoppelse. Vi røntgenfotograferede ham straks og kunne tydeligt se, at dele af sutten sad i tarmen. Der måtte derfor en operation til, hvor vi vellykket kunne fjerne suttestykket fra tyndtarmen. Næste dag var Gaston kommet sig efter operationen.
Det var en helt anden glad og frisk Gaston, end den nedtrykte Gaston, som ankom til dyrehospitalet. Måske Gaston holder sig fra sutter i fremtiden? VI er i hvert fald bare glade for vi kunne hjælpe Gaston!