Skip to main content

Info og viden om kaniner

Hos Skibhus Dyreklinik anbefaler vi et årligt sundhedstjek

GENERAL VIDEN FAKTA OM KANINER

Der er meget man ikke ved om kaniner, eller man tror man ved om kaniner, som ikke passer. Bliv klogere herunder i faktuel viden om kaniner. 

Generel viden kaniner

Kaniner er ikke gnavere, men det der hedder lagomorfer. Kaniner adskiller sig fra gnavere ved at have et ekstra sæt fortænder i overmunden. Kaniner har tænder der vokser hele livet, hvorfor korrekt fodring er meget vigtigt. Kaniner er herbivorer samt bagtarmsfogærer og udfører derfor caecotrofi. Dette betyder at de danner to forskellig slags afføring, caecotrofer og normal afføring. Normal afføring er små lyse, tørre kugler med masser af struktur, og en normal sund kanin laver mange af disse på et døgn, helt op til 200-550 kugler per dag afhængigt af fiberindtaget. Caecotrofer er dannes af høet i kaninens store blindtarm første gang det passerer igennem mavetarmsystemet, og disse er belagt med et tykt lag slim, som beskytter mod mavesyren når kaninen æder dem igen. Caecotroferne passerer så igennem mavetarmsystemet endnu en gang og næringsstofferne der ved første passage blev nedbrudt i blindtarmen kan nu optages i tyndtarmen, og der kommer herefter normal afføring ud. Caecotrofer udskilles normalt 2 gange dagligt, og dette gøres som regel når der er fred og ro omkring kaninen. Det er ikke normalt at man finder caecotroferne, dette tyder på at der er et problem.

Kaniner bor i naturen i kolonier og er byttedyr, derfor bør de ikke løftes op mere end højest nødvendigt. Kaniner vil meget gerne have en ven, og bo sammen med en anden kanin. Kaniner kan dog være dominerende, hvorfor det kan være en fordel at kastrere/sterilisere sine kaniner. Det er også en fordel at lade kaninerne møde hinanden første gang på neutral grund. Kaniner har dog også forskellige personligheder, så der er aldrig en garanti for at to kaniner kan sammen.

Gode råd omkring kanin boligen

  • Kaninhjemmet skal helst være over 2 m x 3 m x 1m og indeholde følgende:
  • Plads til at løbe på.
  • Gemmesteder og tunneler.
  • Ly for vejr og vind, samt kulde og varme.
  • Mulighed for at være sig selv ved flere kaniner der bor sammen.
  • Sikkerhed overfor rovdyr
  • Tørt underlag
  • Skygge
  • Foder og frisk vand (der er fordele og ulemper ved både vandskål og drikkeflaske)

For kaniner der lever indenfor gælder de samme krav, men her skal man også tænke på at kaninsikre sit hjem, så kaninen ikke kan komme i nærheden af f.eks. elektriske ledninger, giftige planter, andre dyr i hjemme etc. Det er en god idé med skridsikre underlag, sådan som tæpper. Der skal være minimum 1 kaninbakke per kanin, og så skal der være masser af gnave muligheder.

Hvilket foder skal jeg give til kaninen?

  • Korrekt fodring er både vigtigt i forhold til kaninens tænder, men også i forhold til dens mavetarmsystem.
  • En tommelfingerregel er at 80 % af kaninens foder skal bestå af hø, 10 % af de grønne dele af grøntsager, 5 % af foder pellets og5 % kan være godbider/frugt.
  • Hø kan erstattes af frisk græs, men man skal dog huske på at græs fra vores haver ikke er så varieret som græs fra en eng/hø. Det kan være en fordel at tilbyde sin kanin flere høtyper samtidigt og her kan man så en gang imellem skifte høtype. Der findes mange forskellige slags hø-blandinger, hvor nogle også indeholder f.eks. blomster og urter. Hvis man har en kræsen kanin der ikke vil spise det hø den får serveret, skal man prøve at skifte til noget andet hø. Hø er ikke kun godt for tænderne og mavetarmsystemet, men giver også mental sundhed og aktivering.
  • Af de 10 % af foderet der skal bestå af grøntsager, skal de 75 % af dette være i form af ukrudt, mørkt bladgrønt (f.eks. radise-, gulerods-, selleritoppe, kål, salat mm.) max 15 % kan være peberfrugt, krydderurter, selleri, fennikel, squash, gulerod mm., max 10 % må være frugt.
  • Man skal undgå sådan noget som stenfrugter, avocado, kartofler, majs, rabarber, løg, spinat.
  • Tørfoder er primært beregnet til at tildele vitaminer og mineraler. Hvis man fodrer sin kanin med en mysliblanding, kan man risikere at kaninen sorterer i det, og kun spiser noget af det. Dette kan resultere i at kaninen ikke får den rette mængde vitaminer og mineraler, eller får en forkert balance mellem f.eks. de forskellige mineraler. Dette kan undgås ved at fodre med pellets. En tommelfingerregel er at en kanin skal have 25g per kg per døgn, som ca. svarer til 1 spsk. per døgn.
  • Kaniner har ikke behov for ekstra D-vitamin fra f.eks. UV lamper hvis de bliver fodret korrekt, og skal ligeledes heller ikke have saltsten.

Vaccination mod kaninpest (søvnige øjne) og RHD/VHD

Hos Skibhus Dyreklinik tilbyder vi vaccination mod kaninpest (også kaldet for myxomatose). Kaninpest er en dødelig virussygdom, som rammer kaniner. Dødeligheden er tæt på 100 procent. Vaccinen beskytter kaninen i et år, og den kan allerede gives, når kaninen er 5 uger gammel. Derpå anbefaler vi revaccination af din kanin hvert år.​​

Kaninpest er en meget smitsom virus, og sygdommen kan ikke behandles. Derfor har sygdommen næsten altid en dødelig udgang. De typiske symptomer kan være hævede øjenlåg, vejrtrækningsproblemer samt betændelse på ørerne og hovedet. Et klassisk tegn er de såkaldte “søvnige øjne”. ​Sygdommen optræder typisk om efteråret, men den rammer kun kaniner, og den kan ikke smitte andre dyr eller mennesker. Kaninpest bliver spredt via blodsugende insekter såsom lopper og myg. Nogle kaniner kan overleve uger eller ligefrem måneder, når de er blevet smittet, men normalt dør kaninen indenfor et par uger. Kaninen dør som regel af andre tilstødende sygdomme f.eks. lungebetændelse.​Vaccination er den bedste beskyttelse mod virussen, men det er også en god ide at anvende myggenet og egnede insektbekæmpelsesmidler. Desuden bør du sikre, at kaninens strøelse er tørt, så det ikke tiltrækker myg. Derudover bør du undgå at bruge andre kaniners udstyr (f.eks. madskål mm.).

Inkluderet i vaccinen er også beskyttelse mod sygdommen kaldet RHD/VHD.

Kontakt os

Har du spørgsmål, så ring til os på 66 12 12 77eller send en mail på kontakt.skibhus@vetgruppen.dk

Alternativt kan du udfylde formularen forneden

  • Maks. filstørrelse: 50 MB.
×
Menu
Ring op
Skriv