Skip to main content

Sukkersyge hos katte

Sukkersyge er en tilstand, hvor blodets sukkerindhold er vedvarende forhøjet, som følge af problemer med insulin. Insulin er et stof som regulerer indholdet af sukker i blodet. Hos katte findes sygdommen i flere former.

Typer af sukkersyge for katte

Type 1 diabetes skyldes manglende evne til at producere eller udskille insulin fra bugspytkirtlen. Den kan blandt andet opstå efter en infektion i bugspytkirtlen.

Type 2 diabetes skyldes en tilstand, hvor den tilstedeværende insulin ikke er aktiv eller ikke kan »læses af modtagerne«. Sygdommen opstår ofte som følge af overvægt.

Sekundær diabetes kan opstå efter hormonforstyrrelser eller længerevarende medicinsk behandling med forskellige typer hormoner, herunder p-piller.

Årsagen til dette er, at hormonerne kan blokere insulinreceptorerne, således at insulinen ikke »kan komme til«, og med tiden vil det medføre, at insulinproduktionen falder.

Hos katte er type 2 den mest almindelige form. Symptomerne på sukkersyge er de samme, uanset hvilken form det drejer sig om, nemlig:

  • Øget drikke- og tissetrang.
  • Vægttab.
  • Øget appetit.
  • Senere i forløbet nedsat eller ophørt appetit.
  • Slaphed og unormale bevægelser.
  • Desuden kan der være hudproblemer og synsforstyrrelser.

Ubehandlet sukkersyge kan udvikle sig til en livstruende tilstand, hvor dyret kan gå i koma og dø.

Diagnosen stilles ud fra de kliniske symptomer samt urin- og blodprøver, hvor det forhøjede sukkerindhold i blodet kan måles.

Da katte normalt har let forhøjet blodsukker, når de er stressede, vil stort set alle blodprøver på katte vise et forhøjet sukkerindhold, og dermed er en enkelt blodprøve alene ikke nok til at stille en sikker diagnose.

Fodringen er en særdeles vigtig parameter i behandlingen af katte med sukkersyge.

Nogle katte vil kunne kontrolleres alene ved overholdelse af den korrekte diæt, mens andre tillige vil kræve medicinsk behandling, enten i form af tabletter eller i form af daglige indsprøjtninger med insulin.

Så godt som alle katteejere kan lære at give katten behandlingerne hjemme.

Katte adskiller sig fra hunde ved at kunne have perioder, hvor sukkersygen ikke er behandlingskrævende. En af udfordringerne ved at have en kat med sukkersyge er derfor at lære at tolke kattens symptomer, således at man ikke kommer til at overbehandle.

Dyrlægen vil altid give råd og vejledning i at udføre behandlingen korrekt, samt i hvordan man overvåger og tolker kattens symptomer.

I starten vil man følge effekten af behandlinger med blodprøver og kontrolvejninger, indtil man har fået indstillet de forskellige parametre korrekt.

Hos nogle katte kan sukkersygen endog forsvinde igen, det ses oftest, når sukkersygen er opstået som følge af overvægt, og det lykkes at få vægten normaliseret igen. Den bedste forebyggelse af udvikling af sukkersyge hos katte er at hindre overvægt samt at vælge sterilisation frem for p-piller.

×
Menu
Døgnvagt