Livskvalitet gennem hele livet
 

Vi anbefaler et årligt sundhedseftersyn

Vi mener at man skal sørge for at forebygge fremfor at behandle. Derfor anbefaler vi en årlig sundhedsundersøgelse

 

Målet er sundhed og god livskvalitet

 • Holde øje med sundhedstilstanden
 • Beskytte mod sygdomme
 • God tandhygiejne
 • Undgå overvægt

Hvad kan der gøres​

1.  Årlig helbredsundersøgelse
2. Blodprøvekontrol årligt over 7 års alderen
3. Vaccination ved behov
4. Hjemmetandpleje eller årlig tandrensning
5. Holde vægten optimal

1 Helbredsundersøgelse

Vi anbefaler en årlig sundhedsundersøgelse.

Vi forhører os om dyrets væremåde. Vi lægger vægt på aktivitetsniveau. Bevæger dyret sig lige så meget nu som før? Kan det rejse sig frit? Er det halt ind imellem? Er konditionen som den plejer? Er den begyndt at hoste? Er drikkelysten ændret? Er der ændringer ved urin eller afføring osv. Endelig kan dyr udvikle tegn på senilitet svarende til hos mennesker.

Selve undersøgelsen: Her udføres en grundig klinisk undersøgelse. Fokus er specielt på aldersrelaterede problemer som f.eks. tandsten, hjerte-kredsløb og tegn på gigt.

2 Blodprøvekontrol

Dyrehospitalet anbefaler en udvidelse af den årlige helbredsundersøgelse, når hunden eller katten har passeret 7 års alderen. Blodprøve af både hunde og katte kan bl.a. bruges til at afklare om der er begyndende problemer med leveren, nyrerne eller sukkersyge.

Fordele ved blodprøvekontrol

 • Begyndende sygdomme opdages så tidligt at kostændring kan holde dem raske
 • Eventuelt tidspunkt for medicinsk behandling kan ofte udskydes flere år
 • Mulighed for et specielt diætfoder, der er med til at mindske gener fra sygdommen.

Blodprøven kan give oplysninger om aldersrelaterede sygdomme. Den kan afsløre, om dyret har sygdomme, som kræver behandling her og nu. Den kan også afsløre om dyret på længere sigt har risiko for at udvikle bestemte sygdomme, som kan udskydes eller forebygges ved den rigtige pleje eller et specielt diætfoder. Husk at et leveår for vores kæledyr svarer til 7 leveår for os mennesker, derfor svarer en årlig udvidet helbredsundersøgelse til at vi selv gik til læge hver 7. år.​

Vi råder over specielt diætfoder, der kan begrænse symptomer ved aldersrelaterede sygdomme som gigt, hjertelidelser, nyrelidelser, leverlidelser, overvægt, samt tillige ved lettere senilitet.

3 Vaccinationer

Vi kan med vacciner forebygge er række livsfarlige, men sjældne sygdomme. Vi gennemgår sammen med dig, hvilken vacciner dit kæledyr kan have behov for. Læs om vaccination her.​

4 Tandpleje

Dyrehospitalet anbefaler en årlig mundhuleundersøgelse. Det er altid en del af den årlige sundhedsundersøgelse.

Fordele ved sunde og rene tænder og dermed bedre livskvalitet:

– Undgå dårlig ånde

– Undgå parodontose og løse tænder

– Undgå tandpine.

– Opnå bedre livskvalitet.

– Undgå andre sygdomme- det kan være en følge af dårlig mundhygiejne, herunder hjerteproblemer.

Tandsten og dårlig mundhygiejne giver anledning til livsstilssygdomme – undersøgelser viser at 80 % af vores kæledyr har behandlingskrævende mundhulelidelser.

Hunde og katte behøver, ligesom vi mennesker hjemmetandpleje. Hvis det ikke kan gennemføres er det helt almindeligt at både hunde og katte skal have renset tænder en gang om året.​

5. Vægtkontrol

Dyrehospitalet anbefaler at dyret vejes jævnligt. Det er altid en del af den årlige sundhedsundersøgelse.

Overvægt skyldes for stort indtag af kalorier og er i mange tilfælde kombineret med en mindre aktiv livsstil.

Fordele ved optimal vægt og dermed bedre livskvaliteten:

 • Sjovere at være kæledyret
 • Mere aktivitet og mere leg
 • Livslængden ikke reduceret af overvægt
 • Formindsker risikoen for gigt, hjerteproblem og stofskiftesygdomme

Hvad kan jeg selv holde øje med?

Man skal kunne mærke dyrets ribben, uden at der er en ”pude” under huden. Ligeledes skal hunden have en talje, når man kigger fra siden og oppefra.

Foderet

Vi anbefaler, at man anvender et slankefoder, når hunden skal tabe sig.

Kriterier for et slankefoder:

 • Færre kalorier
 • Flere fibre
 • Langsomt omsætteligt stivelse
 • Øget fedtforbrænding

Fibrene gør, at foderet fylder mere i maven, så sultfornemmelsen reduceres. Valget af stivelseskilder gør at blodsukkeret holdes normalt, det gør også at sultfornemmelse undgås. 

Herudover har slankediæter den fordel, at de indeholder flere essentielle aminosyrer, fedtsyrer, vitaminer og mineraler end almindelige light diæter.

Et light foder er kalorielet, men det øger ikke fedtforbrændingen. Det er derfor vigtigt at anvende et rigtigt slankefoder, der er tilsat stoffer, der hjælper dyret med at forbrænde allerede deponeret fedt.

Den vigtigste del af en slankekur er indtaget af kalorier. Der er store forskelle fra dyr til dyr på energibehovet, så foderposens anbefalinger skal kun opfattes som vejledende. Der er nogle dyr, der kan holde kropsvægten med helt ned til 50 % færre kalorier per dag, end det anbefalede, og andre skal i perioder have mere.

Hvor hurtigt må dyret tabe sig?

Når man sætter sit kæledyr på slankekur, skal den ikke tabe mere end 2 % af sin kropsvægt pr. uge. For en hund på 30 kg, svarer det til 600 g om ugen. Hvis dyret taber sig mere end 2 % om ugen, begynder den at forbrænde muskler i stedet for fedt.​

Godbidder

Det er vigtigt at godbidderne indregnes i det samlede energiregnskab, ellers kan godbidderne alene vælte en ellers udmærket slankekur. Man kan tage lidt af den daglige foderration og bruge som godbid. Hvis man vælger andet som godbidder, skal man huske at medregne antallet af kalorier herfra i den daglige foderration.

Vi anbefaler at man om morgenen afvejer foderrationen og tager af det til måltider og som godbidder. Hermed er der kontrol med det samlede kalorieindtag.

Motion

Motion er godt. Du kan øge den daglige gåturs længde og lege mere med din hund – det er sundt for jer begge. Da det er sjælden, at dyrets puls øges på gåturene, er det begrænset hvor meget mere, der forbrændes. Det er derfor langt vigtigere at reducere kalorieindtaget.

Hvis der er behov for slankekur, hjælper vi gerne med den slankekur, der passer bedst til dit dyr. Det er vigtigt med kontrolvejninger under slankekuren, så foderrationen kan justeres løbende. Du er altid velkommen til at komme forbi hos os for at få dyret kontrolvejet.​​​

Svendborg dyrehospital
Ryttervænget 6
5700 Svendborg

Tlf: 62 21 64 21
kontakt.svendborg@vetgruppen.dk


Åbningstider

Mandag 08.00 – 17.00
Tirsdag  08.00 – 17.00
Onsdag  08.00 – 17.00
Torsdag 08.00 – 17.00
Fredag   08.00 – 17.00
Lørdag   09.00 – 12.00

FIND VEJ

VetGruppen

VetGruppen er en sammenslutning af lokale dyreklinikker og dyrehospitaler, der arbejder sammen om at sikre de bedste forudsætninger for dit kæledyrs sundhed. Vi består af en stor gruppe dyrlæger og veterinærsygeplejesker med hver deres specialområde, hvilket er din garanti for kompetent og professionel pleje, hvad end der er tale om vaccination af din hund eller kastration af din kat.

Bliv opdateret med de seneste nyheder

© 2018 VETGRUPPEN | CVR: 40 49 04 85 | Privatlivspolitik

×
Menu
Ring op
Facebook
Mail