Tilbage til vetgruppen.dk – Akut brug for hjælp? Ring 73 70 67 02

Sterilisation af hund

Hvad er sterilisation?

Sterilisation af hund er en operation, hvor dyrlægen fjerner både æggestokke og livmoder hos tævehunden. Det betyder, at din hund ikke kommer i løbetid, og at den ikke kan få hvalpe.

Hvordan foregår min hunds løbetid?

De fleste tæver er i løbetid cirka hver 7. måned. Tævens første løbetid/brunst optræder, når tæven er 6-12 måneder. De enkelte løbetidsperioder begynder med en forbrunst, der varer cirka 9 dage, hvor der ses hævelse af de ydre kønsorganer, blodigt udflåd og tiltrækning men afvisning af hanhunde. Forbrunsten går over i selve brunsten, der også varer ca. 9 dage. I denne periode er tæven parringsvillig, og flådet ændrer karakter til at være mere strågult. Brunsten afløses af efterbrunsten på cirka 2 måneder, hvor tæven atter bliver rolig og æggestokkenes aktivitet nedsættes. Derefter ses i hvileperiode på 3 måneder, indtil den nye løbetid begynder. Tævens brunstcyklus fortsætter hele livet.

Hvorfor skal mit hund steriliseres?

Du kan vælge at få din hund steriliseret, hvis du vil undgå at den kommer i løbetid, får hvalpe eller bliver falsk gravid. Samtidig bliver alvorlige sygdomme forebygget eller undgået. Alle tævehunde der ikke skal bruges til avl eller udstilling, vil have fordel af at blive steriliseret. Steriliserede tævehunde lever længere, er sundere og har bedre livskvalitet end ikke-steriliserede tæver

Fordele ved sterilisation :

 • Det forhindrer sygdomme i æggestokke og livmoder som f.eks. kræft i æggestokkene og livmoderbetændelse, hvor sidstnævnte rammer mange ældre tævehunde.
 • Alle tævehunde har ca. 25 % risiko for at udvikle kræft i mælkekirtlerne i løbet af deres levetid. Denne risiko nedsættes til under 1%, hvis tæven steriliseres inden 1. løbetid og til 8%, hvis tæven steriliseres inden 2. løbetid. Kræft i mælkekirtlerne er den mest almindelige kræftform hos tævehunde og 50-60% af dem er ondartede.
 • Tæven skal ikke gennemgå løbetider, hvor de risikerer uønskede parringer.
 • Tæven bliver ikke falsk gravid, som er en tilstand et par måneder efter løbetid, hvor tæven tror, den skal have hvalpe. Den bliver urolig og rastløst, har nedsat appetit, bygger evt. rede og får mælk i mælkekirtler. Denne adfærdsændring kan være til stor gene for ejer.
 • Tæven skal ikke forvises til bryggers eller lignende og gå med løbetidsbind, som mange tæver finder ubehageligt.
 • Sterilisation er billigere i længden sammenlignet med p-sprøjter.

Bivirkninger ved sterilisation:

 • Steriliserede hunde har lettere nedsat stofskifte og skal derfor fodres derefter. Hundens basalstofskifte nedsættes med 20 % og en tilsvarende nedsættelse af foderet er derfor passende, eller man kan fodre med et kalorielet foder.
 • Steriliserede hunde inden 1-års alderen har en 2-3 gange øget risiko for udvikling af knoglecancer, især Rottweilere og andre store hunderacer.
 • Risikoen for nedsat stofskifte tredobles.
 • Tæver med lang eller krøllet pels f.eks. kleiner münsterländer, golden retriever, langhåret gravhund kan få pelsforandringer i form af mere kruset pels med mere underpels.
 • Tæver steriliseret inden 1. løbetid har en forøget risiko for at udvikle inkontinens, ses især hos boxer, dobermann, old english sheepdog og welsh springer spaniel, hvilket betyder, at de ikke kan holde på urinen, når de sover eller rejser sig op. Dette problem kan afhjælpes med medicin.
 • Din hund skal gennemgå en operation under fuld bedøvelse, men en sund og rask hund tåler langt bedre en operation sammenlignet med en ældre hund, der har livmoderbetændelse eller udviklet kræft i mælkekirtlerne. Hunden bliver bedøvet og smertedækket, så den ikke oplever væsentlig ubehag i forbindelse med en operation.

Der er altså fordele og ulemper ved at få din hund steriliseret. Fordelene ved at sterilisere opvejer hos de allerfleste hunderacer ulemperne, men det er bedst at vente med at få din hund steriliseret mellem 1. og 2. løbetid, da man således stadig har fordelene ved at reducere risikoen for pyometra og kræft i mælkekirtlerne, og samtidig undgår den forøgede risiko for knoglekræft og inkontinens.

Er der alternativer til sterilisation?

Man kan også anvende p-sprøjter, det vil sige hormonbehandling, til tæver for at undgå løbetid og drægtighed. Behandling begynder med at dyrlægen undersøger hunden for at sikre sig, at hunden befinder sig på det rigtige tidspunkt i cyklus. Efter første behandling skal behandlingen gentages efter henholdsvis 3 og 4 måneder og derefter med 5 måneders intervaller.

Ulemper ved p-sprøjter sammenlignet med sterilisation:

 • P-sprøjter øger risikoen for udvikling af kræft i mælkekirtlerne.
 • P-sprøjter øger risikoen for forandringer i livmoderen.
 • P-sprøjter er sammenlignet med sterilisation en dyrene løsning på sigt og kræver hyppige dyrlægebesøg.

Fordele ved p-sprøjte:

 • Du har mulighed for at afbryde behandlingen, hvis du ønsker din hund skal have hvalpe på et senere tidspunkt.

Hvornår skal min hund steriliseres?

Det er mest hensigtsmæssigt at få din hund steriliseret mellem 1. og 2. løbetid, da risikoen for kræft i mælkekirtlerne nedsættes, men samtidig undgår man den forøgede risiko for inkontinens og den forøgede risiko for knoglekræft. Sterilisation kan dog foretages uanset hundens alder, mest optimalt 3 måneder efter sidste løbetid. Efter 4. løbetid har sterilisation ikke længere nogen forebyggende effekt mod kræft i mælkekirtlerne.

Hvordan foregår operationen?

Hunden indlægges (link) om morgenen og kommer hjem samme eftermiddag. Hunden bedøves inden operationen og smertedækkes under og efter indgrebet. Æggestokkene og livmoderen fjernes ved et snit i bugvæggen på 6-12 cm. Der skal gå 10-12 dage, inden stingene kan fjernes og før der kan motioneres på normal vis. I den mellemliggende periode skal hunden have krave på og luftes i snor.

Tønder Dyrehospital
Håndværkervej 3
6270 Tønder


Tlf:  73 70 67 02
Email: kontakt.toender@vetgruppen.dk

Åbningstider

Mandag 08.00 - 16.00
Tirsdag  08.00 - 16.00
Onsdag  08.00 - 16.00
Torsdag 08.00 - 16.00
Fredag   08.00 - 15.00

Følg os

VETgruppen

VETgruppen er en sammenslutning af lokale dyreklinikker og dyrehospitaler, der arbejder sammen om at sikre de bedste forudsætninger for dit kæledyrs sundhed. Vi består af en stor gruppe dyrlæger og veterinærsygeplejesker med hver deres specialområde, hvilket er din garanti for kompetent og professionel pleje, hvad end der er tale om vaccination af din hund eller kastration af din kat.

Bliv opdateret med de seneste nyheder

© 2018 VETGRUPPEN | CVR: 40 49 04 85 | Privatlivspolitik

Cookie- og privatlivspolitik
×
Menu
Ring op
Skriv