Adfærd hos hund og kat
Adfærd hos hund og kat er et vigtigt, men også bredt emne. Der er flere typer af adfærd, og adfærdsproblematikker. Her har vi taget udgangspunkt i urenlighed hos kat samt forebyggelse af separationsangst hos hvalpe og renlighedstræning.
Til hvalpeejere
På klinikken tilbyder vi også nye hundeejere at tage deres hvalp med til en hvalpeaften. Her har hvalpene mulighed for at lege, møde andre hvalpe og blive socialiseret. Der har I som ejere mulighed for at blive klogere på, hvordan det er at have hvalp, lidt om adfærd, samt generelt om hvalpens sundhed og udvikling.
Forebyggelse af separationsangst hos din hvalp el. hund
Den mest effektive måde, du kan forebygge separationsangst, er med ensomhedstræning. Her kommer en let guide til at komme i gang:
- Start træningen når hvalpen/hunden er tryg ved at være i hjemmet, samt er tryg overfor familiens personer.
- Hvalpen/Hunden skal være vågen men træt og afslappet, når du går i gang med ensomhedstræningen. Eksempelvis kan det være en god ide med en gåtur først – eller at lave noget andet inden, som virker mentalt stimulerende.
- Hvalpen/Hunden skal være optaget af noget, men samtidigt have mulighed for at opdage, at du går væk.
- Start med at gå halvt ud af døren. Dette kan gøres et par gange. Efter dette udvider vi grænsen for, hvor længe vi er væk med sekunder. Dette stadie skal trænes omhyggeligt over en periode, da hvalpen/hunden helst skal have mange positive oplevelser.
- Hvalpen må være i et bur/kravlegård i det antal timer, som hvalpen er gammel i måneder.
- Det er vigtigt, at hvalpen/hunden ikke træner ensomhedstræning i et rum, som hvalpen/hunden kan have forbundet med andre negative ting.
Renlighedstræning af din hvalp el. hund
Processen er en indlæring, hvor man forstærker den ønskede adfærd ved at fjerne/begrænse hvalpens mulighed for uønsket adfærd.
Indlæringen bygger på gentagelser – og styres af både gode og dårlige oplevelser for din hvalp.
Sådan gør du:
- Der er tidspunkter i hvalpens hverdag, hvor der er stor sandsynlighed for, at hvalpen skal ud at besørge efterfølgende. Du skal derfor sørge for at tage din hvalp med ud at besørge på disse tidspunkter. Det kan være:
-
-
- Efter søvn
- Efter leg
- Efter mad
-
Dette fremmer ønsket adfærd og begrænser uønsket adfærd – Det handler altså om at være på forkant.
Hvis uheldet skulle være ude:
-
-
- Ignorer uheld indenfor (negativ straf) og ros (positiv forstærkning) for korrekt adfærd udenfor:
- Tag hunden med udenfor efter indendørs uheld– og ros den når det lykkedes udenfor!
- Rengør uheldssteder korrekt, så det ikke lugter af toilet.
-
Længden af renlighedstræning varierer meget fra hvalp til hvalp. Blærekontrol hos hvalpene sker først, når de rammer ca. 6 mdr. Det er individuelt fra hvalp til hvalp, hvor hurtigt, de opnår blærekontrollen.
Pas på med at stoppe gåturen ude i haven eller andre steder, når hvalpen har besørget
-
-
- Hvalpen lærer, at det sjove er slut, når man har tisset. Så lærer den at vente så længe som muligt.
-
Kat – urenlighed
Urenlighed hos kat er det størst kendte adfærdsproblem samtidigt med, at det også er det mest frustrerende for ejerne at opleve.
Når man oplever sin kat bliver urenlig, er det altid en god idé at kontakte dyrlægen, for at man kan udelukke sygdom eller følger af sygdom, som årsagen til urenligheden. Det er desuden vigtigt at overveje, hvad motivationen bag kattens urenlige adfærd er, samt om katten er stresset eller har katten skabt aversioner og præferencer?
Når katte skal af med urin kan dette ske på flere måder:
§ Afsætning af urin og/eller fæces med det formål at tømme blære eller endetarm.
§ Markering – Urin (Hele søer) og/eller fæces efterlades med det formål at kommunikere både til andre katte, men også til sig selv.
§ Strintning – En lille sky af urin sprayes bagud på vertikal overflade med det formål at lave en markering.
Hvis I har problemer med jeres kat urinerer steder i huset, der er uhensigtsmæssige kan nedenstående være forklaring samt løsninger til problemet:
- Katte kan få præferencer og aversioner i forbindelse med urinering.
- Katten kan begynde og urinerer i sofaen, hvis der er noget ved kattebakken som katten ikke bryder sig om. Det betyder, at katten har fået en aversion mod kattebakken og præference for sofaen, som er blød og varm.
- Katten kan begynde og urinerer i sofaen, hvis der er noget ved kattebakken som katten ikke bryder sig om. Det betyder, at katten har fået en aversion mod kattebakken og præference for sofaen, som er blød og varm.
- Vil man have katten til at stoppe med at urinere bestemte steder, skal man hindre tilgangen til den dumme præference – Eks. sengen, en stol eller sofaen. Dette gøres indtil katten har glemt associationen.
- Man kan også tilbyde katten en ny (eller flere) og attraktiv kattebakke. Dette kan give en ny præference.
- Man kan også tilbyde katten en ny (eller flere) og attraktiv kattebakke. Dette kan give en ny præference.
Hvis I har problemer med jeres kat markerer el. strinter steder i huset, der er uhensigtsmæssige, kan nedenstående være forklaring samt løsninger til problemet:
Man skal mindske behovet for at katten synes den skal markere. Dette kan gøres ved at tænke over:
- Indretningen af hjemmet.
- Antal af katte i hjemmet.
- Er det et godt sted at være kat? Får katten opfyldt sine behov.
- Man kan bruge Feliway (Katten vil lugte, at den kan afsætte duft på anden vis).
Jo kortere tid, at katten har markeret med urin på det pågældende sted, jo nemmere er det at mindske den adfærd eller at overføre denne adfærd til at markere på anden vis – eksempelvis hvor katten gnider sig op af genstande i stedet.