Vi hjælper hvert år et stort antal hundeejere og professionelle hundeopdrættere med at realisere drømmen om hvalpe på deres hunde.
Den stigende globalisering, Internettet og ikke mindst transportfirmaernes effektivitet har gjort det muligt på nem vis, at bringe nyt avlsmateriale til dansk hunde avl i form af import af kølet sæd og frosset sæd. Også udlandet viser stigende interesse i at hjemtage sæd fra danske hanhunde til brug i deres avlsarbejde. Vi er stolte over at kunne være med i denne udvikling.
Der kan bestilles tid for konsultation i Fertilitetsklinikken hos dyrlæge Søren Nordberg på dyreklinikkens hoved-nummer:
Ved førstegangsbesøg med en drægtig tæve afsættes typisk 30-40 minutter for undersøgelse af tæven og gennemgang af det normale fødselsforløb.
Dyrlæge Søren Nordberg er daglig leder af Fertilitetsklinikken på Trollesminde Dyreklinik.
Sørens årelange erfaring og omfattende efteruddannelse inden for den veterinære reproduktion kommer rigtig mange af klinikkens opdrættere og hundeejere til gode.
Tæven kommer som regel i løbetid to gange om året, og en løbetid varer normalt 3 uger. Meget store racemæssige og individuelle variationer gør det dog svært, at fastsætte det korrekte parringstidspunkt helt præcist.
Om tæven overhovedet bliver drægtig afhængiger af, at sæden præsenteres for de modne æg på det helt korrekte tidspunkt.
Antallet af hvalpe kan optimeres ved at parring finder sted på det mest gunstige tidspunkt i.f.t. ægløsningen (ægmodningen). I visse tilfælde skal tæven parres på 9. -10. dagen, i andre situationer skal tæven først parres på 20. – 22. dagen.
Vi har den erfaring, der skal til for, at netop din planlagte parring bliver en succes.
Uden for hundens løbetid ligger blodets indhold af progesteron ganske lavt og i forbindelse med ægløsning og æggenes modning stiger progesteron-niveauet i blodbanen dramatisk. Denne stigning i blodets indhold af Progesteron er en af de vigtigste parametre til fastsættelse af det optimale parringstidspunkt hos tæven.
Trollesminde Dyreklinik udfører disse målinger inden for 2 timer og vi er således en vigtig samarbejdspartner, når vi taler om hundens reproduktion.
Progesteronniveauer:
Ved at studere cellerne i vaginalflådet fra den løbske tæve, kan vi sammen med slimhindevurdering (endoskopi) og måling af Progesteron i blodet, fastsætte tævens optimale parringstidspunkt meget præcist.
I den tidlige løbetid er cellebilledet domineret af store kernholdige slimhindeceller (billederne herunder) iblandet en del røde blodlegemer. Hen igennem løbetiden aftager antallet af røde blodlegemer, og de store slinhindeceller mister deres kerner. Vi siger at slimhindecellerne forhorner. Når løbetiden er på sin afslutning, domineres billedet af kroppens oprydningsceller – de neutrophile lymfocyter.
Skedens slimhinde undergår karakteristiske forandringer gennem løbetiden. I den tidlige fase af løbetiden er slimhinden svullen og spændt og minder mest af alt om kanalerne i en fuldt oppustet luftmadras – se billedet. Gennem løbetiden og omkring højbrunsten ændres slimhindeoverfladen. “Kanalerne punkterer” og fremtræder nu mere runkne (rosinagtige).
Ved en sædundersøgelse manipuleres hanhunden til sædafgang og sædfraktionerne splittes i sædceller og prostatasekret.
Sædcellernes koncentration, bevægelighed og udseende vurderes i mikroskopet.
Ved den mikroskopiske undersøgelse er det også muligt at afgøre om hanhunden lider af andre sygdomme f.eks. infektioner i kønsvejene.
I mikroskopet vurderes sædcellernes bevægelighed. Sæden skal være super levende at se på, og de enkelte sædceller skal præstere gode fremadrettede bevægelser. En god sædkvalitet skal indeholde mere end 70 % sædceller med stærke fremadrettede bevægelser.
Antal sædceller pr. milliliter sæd vurderes med
en såkaldt “sæd tælle-maskine” (Accuread). Ved inseminering med frisk sæd kræves fra 150 til 200 millioner sædceller pr. milliliter sæd.
I den tidlige løbetid er cellebilledet domineret af store kernholdige slimhindeceller (billederne herunder) iblandet en del røde blodlegemer. Hen igennem løbetiden aftager antallet af røde blodlegemer, og de store slinhindeceller mister deres kerner. Vi siger at slimhindecellerne forhorner. Når løbetiden er på sin afslutning, domineres billedet af kroppens oprydningsceller – de neutrophile lymfocyter.
I mikroskopet vurderes sædcellernes udseende (morfologi) og antallet af deforme sædceller vurderes. En god sædkvalitet bør ikke have mere end 30 % misdannede sædceller
Ved inseminering kan der buges frisk sæd, kølet sæd eller frossen sæd.
Det er ikke altid muligt at foretage en normal parring. Problemet kan være en gammel hanhund, der har svært ved at springe op på tæven eller måske en tæve som ikke tillader hanhunden at trænge ind – typisk p.g.a. smerter.
I disse situationer manipuleres hanhunden til sædafgang, mens han står ved siden af tæven og den frisk aftappede sæd deponeres i tævens skede med et kateter. Når sæden er deponeret dybt i tævens skede, lige foran livmoderhalsen, løftes tævens bagpart op, så sæden har mulighed for at løbe gennem livmoderhalsen op i livmoderen, hvor de befrugtningsklar æg befinder sig.
Hanhunden manipuleres til sædafgang og sæden deles i 3 fraktioner (første prostatasekret, sædceller og sidste prostatasekret).
Til den koncentrerede sædfraktion tilsættes en fortynder (Extender) som giver sædcellerne næring og sørger for at de holder sig levende i op til 5 dage.
Sæden pakkes i et lille glas og lægges i en specialindrettet lukket polystyrenboks med plads til to store kølelegemer.
Forsendelsen sker med et kurerselskab (Jetpak, Fedex, DHL) som afhenter sæden på klinikken, og bringer den til det aftalte land. Inden for Europa tager forsendelsen som regel mindre end et døgn. Ved forsendelse til oversøiske destinationer skal man regne med to døgn. Forsendelse inden for europa koster typisk 1.000 – 1.500 kr.
Det er også muligt selv at medbringe og forsende sæden.
Markedet for frostsæd er meget lille i Danmark og vi henviser derfor til Canicold ved dyrlæge Birgitte Schjøth.
Trollemsinde Dyreklinik tilbyder tæt kontakt under hele drægtighedsforløbet og især i selve fødselssituationen. Det er vigtigt for os, at svare på såvel store som små spørgsmål, og det er vigtigt at hundejeren er klar over, hvornår der skal skrides ind i tilfælde af komplikationer.
Hovedparten af alle fødsler foregår hjemme og telefonisk kontakt til klinikken gør, at langt de fleste problemer kan løses med råd og vejledning. I de mere alvorlige tilfælde med fremskreden vesvækkelse, fejllejring af fostre, fosterforgiftning eller drejning af livmoderen, tilbyder vi direkte behandling evt. operation (kejsersnit) på klinikken.
For den mere uerfarne hundeejer tilbyder vi en konsultation 2-3 uger før forventet fødsel, hvor vi grundigt undersøger tæven og gennemgår et normalt fødselsforløb med fokus på de ting, der kan gå galt, og hvor i fødselsforløbet man skal være mest agtpågivende.
Mette Boegel
Altid venlig og kompentent behandling – min hund synes, det “er en fest” at komme til dyrlæge👌
Cathrine Dalhoff Moll
Meget behagelig betjening og god tid til at forklare mht min avlshun som lige havde født og der var spørgsmål om livmor . Tak for det
Marlene Diderichsen
Dejlig service fra alle på klinikken.og meget tålmodighed når kreditkortet driller 😂
Mandag 08.00 – 17.00
Tirsdag 08.00 – 18.00
Onsdag 08.00 – 17.00
Torsdag 08.00 – 17.00
Fredag 08.00 – 16.00
Lørdag 09.00 – 12.00
VetGruppen er en sammenslutning af lokale dyreklinikker og dyrehospitaler, der arbejder sammen om at sikre de bedste forudsætninger for dyrs sundhed. Vi består af en stor gruppe dyrlæger og veterinærsygeplejesker med hver deres specialområde, hvilket er din garanti for kompetent og professionel pleje, hvad end der er tale om vaccination af hund, sundhedsundersøgelse af kat eller handelsundersøgelse af hest
© 2018 VETGRUPPEN | CVR: 40 49 04 85 | Privatlivspolitik