Akut brug for hjælp? Ring 81 81 89 81

Vaccination

Vaccination

Vaccination skal sikre dyret mod en række almindeligt forkomne sygdomme, som vi i dag ikke har tilstrækkelig effektiv behandling imod og som i værste fald kan have dødelig udgang.

Hvalpe og killinger fødes uden eget immunforsvar. De første 8-12 leveuger er dyret i stedet passivt beskyttet imod sygdom af de antistoffer, det får tilført gennem modermælken. Særligt modermælken de første dage er vigtig, da koncentrationen af antistoffer i mælken herefter falder.

Denne passive beskyttelse ophører efter 8-12 uger, hvorfor det anbefales at vaccinere dyret 1. gang ved 8 ugers alderen. For at booste dyrets immunforsvar og sikre størst mulig beskyttelses mod de mest almindelige sygdomme skal vaccinationen gentages efter 4 uger. Vaccinerer man 1. gang før den 8. uge kan man risikere, at vaccinen ikke har haft den ønskede effekt, hvorfor en 3. vaccination er nødvendig.

Herefter skal dyret vaccineres regelmæssigt. Det anbefales at planlægge det fremtidige vaccinationsprogram med dyrlægen, som ved planlægningen tager hensyn til dyrets alder, sundhedsstatus, levested og levevis. Ud fra disse hensyn kan dyrlægen rådgive om, hvilke sygdomme det er relevant at vacciner dyret for og hvor ofte dyret bør vaccineres. En gylden regel er ikke, at vaccinere mod flere sygdomme end nødvendigt er.

De seneste års oversvømmelser med kloakvand har betydet, at vores hunde nu ikke længere kun har brug for beskyttelse mod 2 stammer, men hele 4 stammer af Leptospirose – en sygdom der blandt andet overføres fra rotter og som i værste fald har en dødelig udgang.

Den vaccine vi indtil for nyligt har anvendt i klinikken dækker kun mod smitte af de hidtil 2 mest almindelige stammer af Leptospirose. På baggrund af ny forskning er der nu skabt en ny vaccine, som beskytter hunden mod smitte med alle 4 stammer af Leptospirose, som på nuværende tidspunkt er set hos hunde i Danmark.

En hund der ikke tidligere er vaccineret med den nye vaccine, men som ved næste vaccination vaccineres med denne, er stadig kun beskyttet mod smitte med de to mest almindelige stammer. Ønsker man sin hund beskyttet mod smitte med alle 4 stammer, skal hunden vaccineres med den nye vaccine 2 gange med 4 ugers mellemrum.

Uanset vaccinationsprogram er et årligt sundhedstjek at anbefale, da mange lidelser herved kan tages i opløbet og derfor kan være yderst værdifuldt for både dyr og ejer.

VETGRUPPEN

VET-GRUPPEN er en sammenslutning af dyrlæger i København, Kalundborg, Sorø, Birkerød og Odense. Vi består af 6 dyreklinikker, som alle arbejder sammen for at give dig og dit kæledyr den bedst mulige kundepleje.

81 81 89 81

Bliv opdateret med de seneste nyheder

© 2018 VETGRUPPEN | CVR: 40 49 04 85 | Privatlivspolitik

Cookie- og privatlivspolitik
×
Menu
Ring op
Skriv