På Falke Dyreklinik er vi stolte over at kunne tilbyde tandrøntgen som en fast del af enhver tandbehandling i narkose
De fleste af os kender det fra vores egne ture til tandlægen -som en del af en grundig tandundersøgelse er det normalt at tandlægen tager røntgen billeder af alle vores tænder. Dette gøres rutinemæssigt for blandt andet at undersøge for huller i tænderne. Dette diagnostiske redskab er det nu også muligt at bruge i dagligdagen på dyreklinikken.
På dette røntgenbillede af kindtænderne i undermunden hos en hund kan man se
opklaring omkring rødderne på den store tand, ligesom der ses en del knogletab omkring den bagereste rod. Desuden kan der ses en tilbageværende rod fra en tand der er knækket under tandkødsranden.
Inden for de sidste 10 år har mulighederne for tandbehandling hos vores kæledyr udviklet sig enormt meget. Vi dyrlæger også blevet bedre uddannede på området og har fået meget bedre udstyr. Fra tidligere kun at have haft mulighed for manuel tandrens og måske udtræk af i forvejen løse tænder er det nu standard med tandrensning med ultralyd, ligesom man mange steder også har mulighed for at lave kirurgisk udtrækning af tænder – dette vil sige at tanden opereres ud. Dette er ofte nødvendigt da tænder hos hunde og katte har meget længere og større rødder end hos mennesker. Således bevæger tandbehandlingerne hos vores dyr sig mere og mere i retning af at være på fuld højde med tandbehandlinger hos mennesker – dog med den forskel at al tandbehandling hos vores kæledyr kræver fuld narkose.
På dette røntgenbillede af kindtænderne i undermunden fra en kat ses dels resorptive læsioner på begge tænder med kroner og desuden en tilbageværende rod efter en knækket tand.
Rigtig mange af vores hunde og katte har problemer med deres tænder. Faktisk er der tale om at helt op til 80 % af hunde og 70 % af katte har tandproblemer fra 2–års alderen. Når dyrene bliver over 6 år gamle er det endda endnu mere udbredt. Tandproblemerne spænder vidt fra almindelig tandsten og tandkødsbetændelse til decideret parodontose og de hos katte udbredte resorptive læsioner, hvor kattens egne celler, af ukendte årsager ’æder’ dens tænder og på den måde laver store huller i tænderne. Desuden er knækkede og/ eller nedslidte tænder et almindeligt syn i klinikken.
På dette røntgenbillede af kindtænderne i undermunden på en kat ses omfattende resorptive læsioner. Bemærk desuden opklaring under begge rødder på den forreste tand.
Det er helt essentielt når man skal stille den korrekte diagnose på en problematisk tand at man har adgang til tandrøntgen. Ingen af os kan jo desværre se, hvad der gemmer sig under tandkødsranden. Tandrøntgen er uundværligt i stort set alle trin af tandbehandlingen. Det anvendes i den generelle undersøgelse af tændernes tilstand og til at beslutte om en tand skal trækkes ud. Det anvendes i vurderingen af, hvordan man kan forvente at udtrækningen forløber (er rødderne normale eller ej, hvordan er knoglen, er rødderne stadig hele?) og sidst men ikke mindst anvendes det til efter tandudtrækning at bekræfte at hele tanden er ude og at der ikke er yderligere problemer.
På dette billede af en hundemund ses alvorlig parodontose med meget tandsten og betændelse mellem tænderne og i tandkødet.
Ved hjælp af tandrøntgen kan man f.eks. fastslå om der er opstået en tandbyld under en knækket tand – som man ofte ser, hvis det ikke lige er sket. En tandbyld vil medføre at dyret har smerter og desuden gøre at kæbeknoglerne i nogle tilfælde er mere udsatte for at brække i forbindelse med at dyret kommer til skade. Man kan også se om der hos katte er sket resorptive læsioner i rødderne – hvilket kan komplicere en evt. udtrækning. I visse situationer kan man se at tandens rod er helt eller delvist væk fordi der er sket en skade på tanden – dette er naturligvis vigtigt i forhold til udtrækning af tanden. Hos dyr hvor tænderne tilsyneladende er væk kan man ved hjælp af tandrøntgen også konstatere om tanden inkl. rod er helt væk, eller om den blot er knækket under tandkødsranden og roden dermed stadig sidder i kæbeknoglen. Hvis rødderne ikke er væk, selvom tanden tilsyneladende er, kan den tilbageværende rod stadig forårsage smerter og der kan dannes tandbylder ved rodens vedhæftning i knoglen.
På dette billede ses en meget nedslidt hjørnetand på en hund med blotlagt pulpahule.
Tandrøntgen har en meget bred anvendelse i behandlingen af vores hunde og kattes tænder og det vil fremover uden tvivl blive anvendt endnu mere.