Skip to main content

Adfærdsforstyrrelser hos hopper

Forandringer i humør og opførsel hos en hest, der normalt er rolig og venlig, er et vigtigt signal om, at der er noget galt. Adfærdsforstyrrelser hos hopper kan være tegn på, at der er noget galt.

Adfærdsændringer der opstår i løbet af få dage er lette at opdage, mens det er meget mere vanskelig, at erkende forandringerne hvis de kommer snigende over lang tid. Samtidig er der en stor gråzone imellem det, vi opfatter som værende normal og unormal adfærd.

Det er f. eks normalt, at mange hopper er lidt kildne ved berøring af flanker, bugvæg eller yver. Men det er unormalt, hvis hesten begynder at hvine og sparke ved berøring, og begynder at volde problemer i ridningen. Rytteren kan opleve at hoppen begynder at yde modstand, – f. eks at den stopper op/ikke vil gå frem, pisker med halen/slår med hovedet og bliver irriteret ved berøring med schenklerne. Forandringerne kommer gradvist. Måske bliver hoppen endda aggressiv over for andre heste og i værste fald også mennesker.

I nogle tilfælde er der en direkte sammenhæng mellem en adfærdsændring og en smertevoldende tilstand – som f.eks ved rygsmerter (se også under kissing spines). Hesten viser kun sin irritation, når der kommer vægt i sadellejet, den forsvarer sig ved at ”sige fra”.

I andre tilfælde er sammenhængen vanskeligere at forstå – måske har hesten en uspecifik, men intens oplevelse af ubehag når den berøres.

Fra lægevidenskaben ved vi at smerte fra bug- og brysthulens organer hos mennesker kan være uspecifik. Dvs. det er vanskeligt for personen præcis at forklare, hvor smerterne kommer fra. Et typisk, men alvorligt eksempel er, at mennesker med blodpropper i hjertet mærkværdigvis – og fejlagtigt beskriver, at de har smerter ud i venstre arm. Derfor tror de, at der er noget galt med deres venstre arm. Begrebet kaldes ”henvist smerte” (referred pain eng.).Hos nogle hopper der udvikler adfærdsforstyrrelse i form af hvinskhed, kan der være tale om, at hoppen oplever henvist smerte, fordi der er opstået sygdom i kønsorganerne.

En hvinsk hoppe eller en hoppe der udvikler voldsom irritation over rytterens schenkler skal derfor have foretaget en grundig gynækologisk undersøgelse. Hopper kan have en dårlig tillukning af skamlæberne hvorved skedens slimhinde bliver udsat for forurening med gødning eller blot påvirkning af luft. Resultatet er at der opstår skedeirritation. Skedeirritation er en veldokumenteret årsag til henvist smerte.

Caslick’s operation

Problemet kan nemt løses ved en lille operation, hvor man først klipper et lille stykke på 2 mm af overgangen mellem hud og slimhinden af, og derefter syer den øverste tredje del af skamlæberne sammen. Den øverste del af skamlæberne vokser sammen ved normal opheling og hindrer herved forurening af skeden.

Operationen foregår på stående hest, hvor hesten får en beroligende indsprøjtning og bliver lokalbedøvet. Det er vigtigt at hoppen får en god lang rekonvalescens fordi virkningen af operationen indtræder gradvist. Caslick’s operation kan også i visse situationer afhjælpe problemer med ifoling, hvis hoppen ikke kan blive drægtig.

Kontakt os på

eller skriv til os på
kontakt.hoersholm@vetgruppen.dk

×
Menu
Ring op