Aflivning af hest
Aflivning af hest det mest almindelige, når de skal sendes til de evige græsmarker. Det er aldrig sjovt, når man skal sige farvel til sin hest. Desværre er det er kun få heste, der selv går bort som følge af alderdom og derfor bliver langt de fleste heste aflivet.
Som regel aflives heste som følge af et kortere meget alvorligt sygdomsforløb eller efter et længere kronisk sygdomsforløb, eller fordi alderen har indhentet hesten. Uanset hvad, er det aldrig en nem beslutning. Dette er vi helt bekendt med hos Hørsholm Hestepraksis og vi forsøger derfor altid at støtte dig som ejer og sørge for, at hesten kommer herfra på det rette tidspunkt og på en human og ordentlig måde.
Forsikring
Hvis din hest er forsikret og du ønsker at gøre brug af forsikringen i forbindelse med aflivningen, skal du inden da have talt med dyrlægen og forsikringen. Det er vigtigt, at forsikringsselskabet godkender forløbet og aflivningen inden hesten aflives, medmindre der er tale om en helt akut situation, hvor hesten må aflives i henhold til loven om værn af dyr. Som ejer skal du være opmærksom på, at der gælder forskellige regler, hvis hesten er livs- og/eller uanvendelighedsforsikret.
Prodedure
Hos Hørsholm Hestepraksis aflives hesten ved, at den i stalden først får en beroligende sprøjte, ligesom hvis vi eksempelvis skulle raspe tænder på hesten. Hesten trækkes herefter ud, hvor selve aflivningen skal foregå. Når hesten slapper af, injiceres en overdosis af narkosemiddel. Hesten bliver træt, tager nogle dybe vejrtrækninger og lægger sig ned. Derefter stopper hjertet med at slå. Efterfølgende tjekkes reflekser og hjertet auskulteres (lyttes på med et stetoskop) for at sikre, at hesten er død. Nogle heste lægger sig roligt ned, mens andre falder lidt mere voldsomt.
Du skal som ejer ikke føle dig forpligtet til at være med til aflivingen. Du skal altså kun deltage, hvis du gerne vil og ikke for hestens skyld. Det kan være en voldsom oplevelse, særligt når man også følelsesmæssigt er berørt af situationen.
Heste aflivet på denne måde afhentes efterfølgende af Daka SecAnim. Du kan som ejer vælge selv at bestille afhentning eller vi kan bestille afhentningen for dig.
Registrering af hestens afgang/død:
Det er lovpligtigt, at du som ejer skal registrerer hestens afgang/død til SEGES, når hesten aflives på anden måde end på slagtning. Dette gøres ved at indsende pas, ejercertifikat og udfyldte blanket herom til SEGES. Link til SEGES, tryk her.
Har du en islandsk hest, skal papirer og information om hestens afgang/død sendes til Stambogskontoret for islandske heste. Link til Stambogskontoret for islandske heste, tryk her.