Brok
Brok skyldes en defekt i bugvæggens muskulatur. Brokket er dækket af huden og kan mærkes som en blød hævelse. Hævelsen skyldes, at væv og væske fra bughulen trænger ud igennem brokporten.
Hvis hævelsen presses tilbage, kan selve porten mærkes som en ring i et ”blødt” hul. Navlebrok er den almindeligste forekommende broktype hos heste og ses primært hos føl, hvor bugvæggen omkring navlestedet ikke har lukket sig korrekt.
Operation for brok
Problemet med brok er, at tarmen i broksækken i sjældne tilfælde kan blive indeklemt. Herved afsnøres blodforsyningen, og vævet i det indeklemte tarmsegment vil derfor ikke få ilt. I løbet af kort tid bliver tilstanden livstruende, der opstår kraftige koliksmerter og tarmstykket vil undergå vævsdød (nekrose).
En operation for brok vil forebygge, at føllet får kolik pga. indeklemt tarm. Føl opereres som regel først for navlebrok, når de er blevet fire måneder gamle, fordi små brok har tendens til at ”lukke sig” i løbet af de første levemåneder. Hvis navlebrokket er stort, eller hvis det ikke har lukket sig efter føllets fjerde levemåned, anbefales operation. Ved operationen fri-dissekeres broksækken, indholdet skubbes tilbage til bughulen, og brokporten lukkes med kraftige sting. Efter få ugers boksro kan føllet komme på fold igen. Prognosen er rigtig god.