Skip to main content

Bukkehov og andre stillingsanomalier hos føl

Føl vokser utrolig hurtigt. Et ben, der begynder at vokse en lille smule forkert, kan i løbet af få måneder blive til et meget skævt ben eller bukkehov og dermed disponere for et stort problem senere i hestens liv. 

En skæv eller forkert benstilling vil kunne overbelaste bestemte sener og led. Overbelastningen kan på længere sigt påvirke holdbarheden af hesten, fordi den bliver halt. Stillingsanormalier hos føl er derfor uønskede.

Netop fordi føllet i det første halve år vokser så hurtigt, er der god mulighed for at påvirke et skævt voksende ben til igen at vokse i den rigtig retning. Tidspunktet for rettidig indgriben varierer afhængig af hvilken stillingsanormali, der er tale om, men en god tommelfinger regel er, at jo tidligere man griber ind jo bedre.

Den mest almindelige stillingsanormali hos føl er bukkehov. En bukkehov er en hov, der er stejl i tåvæggen og brudt fortil i hovleddet. Dragterne kan ikke trædes i jorden, og bøjesenerne føles meget stramme.

Bukkehov er ikke en tilstand føllet er født med. Bukkehoven udvikler sig over få uger til måneder, fordi føllet har smerter i benet og derfor ikke træder igennem. Smerten kan opstå af mange årsager: et hovsår, en blødning i hoven eller en almindelig hovbyld kan være nok til, at et hurtigtvoksende føl udvikler en bukkehov. Når føllet ikke træder igennem, opstår en sammentrækning af muskel-sene-enheden til den dybe bøjesene. Et føl med ømheder i bevægeapparatet skal derfor ikke ses an ret længe men i stedet undersøges. Den bagvedliggende årsag skal behandles hurtigt, så udvikling af bukkehov undgås.

Hvis føllet allerede har udviklet bukkehoven, er der dog stadig gode muligheder for behandling. Helt unge føl kan ofte behandles med korrektiv beskæring, smertestillende og farmaka, der nedsætter kontrakturen i muskel-sene-enheden. Hvis bukkehoven er markant, eller føllet er mere end to måneder gammel, anbefales operation. Ved operationen foretages et lille hudsnit på den udvendige side af benet, og støttebåndet til den dybe bøjesene skæres over på tværs. Herved kan den dybe bøjesene igen strækkes, og føllet genvinder sin evne til at træde igennem. Støttebåndet vokser hurtigt sammen igen, og føllet har en god prognose for at blive helt normalt. I efterbehandlingen er det selvfølgelig vigtig, at føllet får smertestillende medicin, og at hoven pålægges kunsthorn eller limsko som tå-forlængelse. Herved hjælpes føllet til at træde igennem.

Tidlig operation på et ungt føl giver det hurtigste og bedste resultat. Hvis føllet først opereres når det er et år gammelt, vil genopretningen af bukkehoven tage lang tid og resultatet være mere usikkert.

Der findes mange andre typer af stillingsanormalier hos føl. For tidligt fødte føl vil ofte have umodne knogler, der ikke er klar til at bære kroppen. Andre føl kan være født med så slappe sener, at de træder ned på koden og pådrager sig dybe sår. Generelt set er behandlingsmulighederne gode, hvis dyrlægen tilkaldes tidligt i forløbet. I enkelte tilfælde kan de medfødte defekter være så alvorlige, at aflivning må anbefales.

Kontakt os på

eller skriv til os på
kontakt.hoersholm@vetgruppen.dk

×
Menu
Ring op