Skip to main content

Endoskopi

Endoskopi er en kikkertundersøgelse, der benyttes til at undersøge kropshuler og organer, der ellers ikke er mulige at komme til, herunder mavesæk, luftveje, hoppens kønsorganer m.m. Vores endoskop er et fleksibelt fiberoptisk videoendoskop.

Endoskopet muliggør, at vi kan stille en konklusiv diagnose, idet vi visuelt kan se organerne, men også har mulighed for at udtage biopsier og vævsprøver til yderligere undersøgelse. 

Endoskopi af luftveje

Luftvejslidelser hos heste er ikke ualmindelige og årsagerne kan være mangfoldige. Mange forbigående luftvejslidelser er ukompliceret og kræver ikke endoskopi af luftvejene, med mindre at hesten ikke responderer tilfredsstillende på behandlingen, mens andre kræver yderligere udredning. Dette kan eksempelvis være ved besværet vejrtrækning (dyspnøe), bilyde ved vejrtrækning, gentagende gange næseblod m.m. Som nævnt ovenfor kan endoskopi af luftvejene være altafgørende i forhold til at diagnosticere problemet, da dette er eneste måde hvorpå vi kan se luftvejene.  

Ved hjælp af endoskopet og en speciel “BAL-sonde”, er det muligt at foretage en skylleprøve/BAL (Bronko Alveolær Lavage) af slim og celler i luftrøret og de nedre luftveje. En sådan skylleprøve kan give nyttig information om lungevævets mikroskopiske tilstand, bakterier og hvilken type celler, der findes i luftvejene. Denne viden kan dels bruges diagnostisk til at skelne mellem bakteriologiske problemer (og i så fald hvilken/hvilke bakterier), virus og allergi, men den kan også give nyttig information i forhold til valg af behandling.

Endoskopi af heste foretages stående. Somme tider bliver hesten sederet til undersøgelsen, men selv en let sedation kan påvirke luftvejene og derfor foretages endoskopi af luftvejene ofte uden sedation. 

Kontakt os på

eller skriv til os på
kontakt.hoersholm@vetgruppen.dk

×
Menu
Ring op